Gjenbruk:

Nå kommer luksusvarianten av Fretex

Vil gjøre det enklere å velge brukt.

GÅ FOR GULL: Er det fortsatt mulig å gjøre bruktkupp? Ja, mener Fretex som nå lanserer nytt konsept. FOTO: FRETEX
GÅ FOR GULL: Er det fortsatt mulig å gjøre bruktkupp? Ja, mener Fretex som nå lanserer nytt konsept. FOTO: FRETEX Vis mer
Publisert

De aller fleste av oss kjenner igjen følelsen av å gå på skattejakt i en bruktbutikk. Tenk om du faktisk finner gull? De siste par årene har det imidlertid blitt stadig vanskeligere å finne bruktskatter.

Det vil Fretex gjøre noe med når de nå lanseres Fretex Arkivet. Butikkonseptet retter seg nettopp mot de som ønsker å bruke mindre tid på å lete etter skatter.

Vil fremme gjenbruk

– Bakgrunnen for å lansere Fretex Arkivet er at flere og flere gir uttrykk for at de ønsker et nytt konsept med bruktbutikker som ligner mer på «vanlige» butikker, med mer forutsigbarhet i forhold til hvilke varegrupper som er tilgjengelige og større dybde i sortimentet i den enkelte butikk, forteller innkjøpsleder Hilde Kjønstad.

– Vi ønsker å gjøre det enkelt og inspirerende for folk å velge brukt. Normen kjøper i snitt 23,5 plagg i året og mindre enn ett av disse plaggene er brukt. Dersom vi får kunder til å erstatte kjøp av nytt med brukt, så bidrar vi til mindre ressursbruk og et bedre miljø.

– For oss blir dette konseptet nok en måte å fremme gjenbruk, gode miljøløsninger og bidra til Frelsesarmeens sosiale arbeid på.

KURATERT: Fretex Arkivet er som en slags luksusvariant av bruktbutikken. FOTO: Fretex
KURATERT: Fretex Arkivet er som en slags luksusvariant av bruktbutikken. FOTO: Fretex Vis mer

Fra arkivene

I første omgang er det butikkene i Universitetsgaten i Oslo og på Møllenberg i Trondheim som lanseres i ny drakt. Butikkene på Grünerløkka i Oslo, Breigata i Stavanger og nettbutikken følger så etter.

Navnevalget referer til designere og merker som omtaler sine tidligere kolleksjoner som «arkivet» ettersom sortimentet skal bestå nettopp av utvalgte produkter fra ulike designere og merkers tidligere kolleksjoner. Her skal du kunne finne ikoniske produkter fra flere tiår – en miks av vintage og second hand fra 2000-tallet, klær i gode materialer som silke, lin, ull og kasjmir, ettertraktede merkevarer som har høy gjenbruksverdi, hverdagstøy og tilbehør til dame og herre i tillegg til utvalgte interiørartikler, forteller Kjønstad.

BRUKTKUPP: Innkjøpsleder i Fretex Hilde Kjønstad vil gjøre det lettere å velge brukt. FOTO: Fretex
BRUKTKUPP: Innkjøpsleder i Fretex Hilde Kjønstad vil gjøre det lettere å velge brukt. FOTO: Fretex Vis mer

– Arkivet henvender seg til en kundegruppe som er på utkikk etter en viss stil. Disse kundene vet hva de ser etter, ønsker å bruke mindre tid på å lete etter skatter og er opptatt av kvalitet.

Fått priskritikk

Og prisene. De skal være konkurransedyktige, forsikrer hun.

– I disse butikkene vil du kunne finne en vintage Levis-jeans til 399 kroner eller en silkebluse til 299 kroner, noe vi mener er konkurransedyktige priser. I de øvrige Fretex-butikkene vil vi fortsette å prise jeans og bluser fra 69 kroner og oppover.

Selv om prisene på Fretex som regel ligger på en tredjedel av nypris har gjenbruksbutikken flere ganger tidligere måttet tåle kritikk for høye priser.

KRITIKK: Bruktbutikken har tidligere fått priskritikk. FOTO: Fretex
KRITIKK: Bruktbutikken har tidligere fått priskritikk. FOTO: Fretex Vis mer

– Fretexbutikkene har varer i alle prisklasser. Det vil vi fortsette med. Men prisene skal også dekke lønn til våre ansatte gjennom hele verdikjeden i Norge samt 25 prosent moms som vi betaler til staten, forklarer Kjønstad.

– Utgangspunktet er at det skal være billigere å kjøpe brukt enn å kjøpe varen ny. Men det er vanskelig med det lave prisnivået som er i klesbransjen i dag.

– Er det i det hele tatt mulig å gjøre gode bruktkupp lenger?

Det vil alltid være mulig å gjøre gode kupp i Fretexbutikkene. Men tanken bak Arkivet er at vi skal samle varer innenfor visse stilretninger slik at butikkene oppleves som mer helhetlige og sortimentet mer forutsigbart. Vi opplever at kundegruppen det nye konseptet henvender seg til synes at det er selve produktet som er kuppet. Disse kundene vil heller kjøpe de originale varene fra Y2K enn å kjøpe en ny produsert fra kjedebutikkene. Da opplever de det som et kupp å finne en Miss Sixty-jeans hos oss.

Færre gaver og nedlagte butikker

Mens koronapandemien gav leveringsboom til bruktbutikker over hele landet er status for Fretex nå færre gaver og 11 nedlagte butikker de siste årene.

Det er krevende å drive butikk i Norge, og en av forutsetningene for fortsatt drift er lønnsomhet. Fretex har dessverre sett seg nødt til å legge ned butikker som ikke var lønnsomme, men opplever at de Fretexbutikkene som er igjen gjør det veldig godt, forteller innkjøpslederen.

Hun sier nedgangen i gaver kan skyldes flere forhold, men tror folk er blitt flinkere til å bruke klær de allerede har i skapet samtidig som de kjøper mindre nytt.

– Når det er sagt er det gavene som gjør at vi kan videreutvikle og satse i den sirkulære økonomien samtidig som vi bidrar til Frelsesarmeens sosiale arbeid gjennom utdeling og som en del av bruktsalget.

Gjenbruksbølgen tror imidlertid innkjøpslederen er kommet for å bli.

– Vi opplever at det er stor interesse for gjenbruk og miljø i markedet, og tror dette vil fortsette i tiden fremover også. Det er en trend som også mange andre merker, og som trekkes fram av de som forsøker å forutsi framtiden. Pandemien har skapt unntakstilstand for mange bransjer og virksomheter, men det har ikke vært tegn til at gjenbruksbølgen skulle blåse over.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer