Julegaveinnpaking:

Nå skal alle pakke inn julegavene slik

Har du hørt om Furoshiki?

MER BÆREKRAFTIG: Å bytte ut gavepapiret med tøystykker er basert på en eldgammel japansk tradisjon. FOTO: AIAYU
MER BÆREKRAFTIG: Å bytte ut gavepapiret med tøystykker er basert på en eldgammel japansk tradisjon. FOTO: AIAYU Vis mer
Publisert

Desember raser avgårde i rekordfart – stadigere raskere år for år, kan det virke som. Også er det jo så mye som skal gjøres; fra pepperkakebaking til husvask, julelunsjer – selv om omikron riktignok har satt en stopper for dét – gaveshopping og tilhørende innpakning.

Alt mens den grønne bølgen skyller over oss. Ekspertene er krystallklare: Overproduksjonen må ned, og det samme må forbruket vårt. Vi må handle mindre, og vi må handle riktigere. Også selve gaveinnpakningen skal være mer bærekraftig nå. Det er noe å huske på når årets julegaver nå skal pakkes inn.

60 millioner meter gavepapir

Framtiden i våre hender har tidligere anslått at nordmenn grovt sett bruker over 60 millioner meter gavepapir hver jul!

ALTERNATIVER: Siv Elin Ånestad, fagrådgiver i Framtiden i våre hender mener det finnes mer bærekraftige alternativer til den mer konvensjonelle gavepapiret. FOTO: privat
ALTERNATIVER: Siv Elin Ånestad, fagrådgiver i Framtiden i våre hender mener det finnes mer bærekraftige alternativer til den mer konvensjonelle gavepapiret. FOTO: privat Vis mer

– Tradisjonelt julegavepapir er lite miljøvennlig. Papirproduksjon er belastende for miljøet helt fra det hogges ned, til produksjon i papirfabrikken og dets vei til søpla eller gjenbruk. Gavepapir har som regel også vært gjennom både farging og annen spesialbehandling som kan ha belastet miljøet.

– I tillegg kan det meste av tradisjonelt julegavepapir ikke resirkuleres, fordi det inneholder fargestoff og leire, og så lite fiber at det egner seg dårlig for resirkulering, sier Siv Elin Ånestad, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

– Men det aller viktigste er hva du fyller gaven med. Husk at det er bedre for miljøet å gi en opplevelse eller kjøpe noe brukt framfor nytt, minner hun om.

Gavepapir er restavfall

Hos mange går gavepapiret i papiravfallet etter jul, men der skal det nødvendigvis ikke. Det skal heller ikke brennes i peisen.

– Billig, glanset gavepapir kan ikke resirkuleres og skal kastes i restavfallet. Det samme gjelder gavebånd. Gråpapir eller avispapir kan resirkuleres og skal derfor i papiravfallet, sier Ånestad.

Hun minner om at det finnes mer bærekraftige alternativer til det mer konvensjonelle gavepapiret.

Avispapir er smart å bruke. Det har allerede har tjent en funksjon, og kan resirkuleres når det ikke lenger brukes. Ellers kan det være lurt å ta vare på sterkt, fint papir om man får en gave som er pakket inn med det, slik at det kan brukes om igjen. Pappesker eller skoesker kan også brukes. Og hvis man har litt ekstra tid og synes det er gøy å sy kan man sy om stoffrester og gamle gardiner til gaveposer.

– Gøy og vakkert

Greenfluencer Anja Stang har for lengst byttet ut konvensjonelt «glossy» gavepapir med langt mer bærekraftige løsninger.

GREENFLUENCER: Anja Stang driver det grønne, digitale «hjemmet» Greenhouse. Hun går for alternativer til det mer konvensjonelle gavepapiret. FOTO: Mikkel Walle
GREENFLUENCER: Anja Stang driver det grønne, digitale «hjemmet» Greenhouse. Hun går for alternativer til det mer konvensjonelle gavepapiret. FOTO: Mikkel Walle Vis mer

– De mest nærliggende alternativene er gråpapir som verken er bleket eller overflatebehandlet, og som har hatt et oppsving i senere år. Svanemerket og/eller resirkulert gavepapir hjelper også litt.

– Min personlige favoritt er et helårs gavehack med et like fint navn: Furoshiki!

KREATIV INNPAKNING: Anja Stang pakker inn gaver etter den japanske Furoshiki-tradisjonen. FOTO: Mikkel Walle
KREATIV INNPAKNING: Anja Stang pakker inn gaver etter den japanske Furoshiki-tradisjonen. FOTO: Mikkel Walle Vis mer

Den eldgamle japanske Furoshiki-tradisjonen går ut på å bruke tekstil til både innpakning og oppbevaring.

– Det er både gøy og vakkert, mener Stang.

– Jeg bruker gamle silkeskjerf, tøyservietter eller kjøkkenhåndklær i økologisk bomull. Da blir innpakningen en gave i seg selv! Jeg ser etter tørklær i bruktbutikker og samler på fine stoffrester. I mange tilfeller kan tørkleet knytes slik at bånd er overflødig. Andre ganger fester jeg dem med silke- eller fløyelsbånd som kan gjenbrukes av mottakeren. Det er vinn-vinn både når det gjelder miljø og estetikk, og mottakerne blir glade og overrasket.

Pakker inn i overskuddsmaterialer

Også det danske mote- og livsstilsmerket Aiayu har omfavnet den japanske tradisjonen. Kundene som kjøper en julegave i merkets butikk I Oslo eller på nett får den pakket inn i økologisk bomullsstoff fra restproduksjonen som kan sys om til noe annet eller brukes igjen.

PENT PAKKET INN: Slik ser det ut når den eldgamle japanske teknikken benyttes. FOTO: produsenten
PENT PAKKET INN: Slik ser det ut når den eldgamle japanske teknikken benyttes. FOTO: produsenten Vis mer

– Vi ble inspirert av enkelheten i den vakre japanske tradisjonen, og har byttet ut alt innpakningspapir med overskuddsstoff i økologisk bomull fra produksjonen vår. Stoffet vi bruker til innpakningen kan gjenbrukes som gaveinnpakning, eller det kan sys om til noe annet. Her er det et hav av muligheter, sier Maria Heilmann, kreativ leder og grunnlegger av Aiayu til KK.

GJENBRUK: I innpakningen følger forslag og instruksjoner til hvordan tøystykket kan få nytt liv. FOTO: produsenten
GJENBRUK: I innpakningen følger forslag og instruksjoner til hvordan tøystykket kan få nytt liv. FOTO: produsenten Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer