Hårpleie

Nå skal du bruke risvann i håret

Men funker det egentlig?

HÅRTREND: Risvann er blitt trendy på sosiale medier. Men kan det gjøre håret sunnere og mer glansfullt? FOTO: Shutterstock
HÅRTREND: Risvann er blitt trendy på sosiale medier. Men kan det gjøre håret sunnere og mer glansfullt? FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert

Hårtrender er som motetrender – de kommer og går. Og noen har røtter langt tilbake slik som risvann som nå går som en farsott på sosiale medier.

Men hva er risvann? Kan du lage det selv? Og har det egentlig påvist effekt? KK har spurt frisøren, eksperten og hudlegen.

Eldgammel tradisjon

– Risvann har man funnet spor av tilbake til den heianske perioden i Japan der japanske kvinner brukte det for å få langt og sunt hår, sier frisør Hans-Erik Sandstad.

– I dag ser vi hvordan denne gamle tradisjonen har blitt en stor gjør-det-selv skjønnhetstrend på sosiale medier.

Han forteller at risvann kan bidra til å gjøre håret blankere og også enklere å børste. Mange risvann-entusiaster opplever dessuten at det gjør håret sterkere og får det til å vokse raskere, forteller Sandstad.

Risvann er vannet som er igjen etter at man har kokt ris eller lagt ris i bløt. Det inneholder mange av de samme innholdsstoffene som ris; antioksidanter, mineraler, aminosyrer og stivelser.

Ekspert: – Eksotisk og fascinerende

– Siden antikken har risvann blitt brukt til å vaske hår. Beskrivelser av hårvask med risvann finnes i japansk litteratur skrevet for mer enn tusen år siden. Men det ble nok brukt allerede før da, sier japanekspert og universitetslektor ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU Sachiko Shin Halley.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer