Hårpleie

Nå skal du bruke risvann i håret

Men funker det egentlig?

HÅRTREND: Risvann er blitt trendy på sosiale medier. Men kan det gjøre håret sunnere og mer glansfullt? FOTO: Shutterstock
HÅRTREND: Risvann er blitt trendy på sosiale medier. Men kan det gjøre håret sunnere og mer glansfullt? FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert

Hårtrender er som motetrender – de kommer og går. Og noen har røtter langt tilbake slik som risvann som nå går som en farsott på sosiale medier.

Men hva er risvann? Kan du lage det selv? Og har det egentlig påvist effekt? KK har spurt frisøren, eksperten og hudlegen.

Eldgammel tradisjon

– Risvann har man funnet spor av tilbake til den heianske perioden i Japan der japanske kvinner brukte det for å få langt og sunt hår, sier frisør Hans-Erik Sandstad.

– I dag ser vi hvordan denne gamle tradisjonen har blitt en stor gjør-det-selv skjønnhetstrend på sosiale medier.

RISVANN: Man kan lage risvann selv. FOTO: Shutterstock
RISVANN: Man kan lage risvann selv. FOTO: Shutterstock Vis mer

Han forteller at risvann kan bidra til å gjøre håret blankere og også enklere å børste. Mange risvann-entusiaster opplever dessuten at det gjør håret sterkere og får det til å vokse raskere, forteller Sandstad.

Risvann er vannet som er igjen etter at man har kokt ris eller lagt ris i bløt. Det inneholder mange av de samme innholdsstoffene som ris; antioksidanter, mineraler, aminosyrer og stivelser.

Ekspert: – Eksotisk og fascinerende

– Siden antikken har risvann blitt brukt til å vaske hår. Beskrivelser av hårvask med risvann finnes i japansk litteratur skrevet for mer enn tusen år siden. Men det ble nok brukt allerede før da, sier japanekspert og universitetslektor ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU Sachiko Shin Halley.

Hun forteller at risvann imidlertid ikke er blitt brukt så ofte etter at sjampoen kom.

– Men noen, spesielt kvinner som synes det er effektivt for å holde håret i god stand, bruker det fortsatt. Det finnes også sjampo og balsam som inneholder risvann. Jeg brukte det selv da jeg bodde i Japan.

Hun tror trenden her hjemme kan forklares med vår fascinasjon for Japan.

– For nordmenn er Japan litt eksotisk og fascinerende, og de er også blitt mer kjent med japansk kultur i det siste. At vi nå er blitt interessert i denne japanske hårpleiemetoden er nok en egenskap av japansk kultur som med interessen for sushi, manga, anime og så videre.

Kan man lage risvann selv?

Man kan lage sitt helt eget risvann ved å ta vare på vannet som er igjen etter at man har kokt ris eller ved å bløtlegge ris over flere dager og deretter sile av risvannet.

Risvannet påføres på rent hår og gres gjennom hele håret med en stor kam. Det kan både skylles ut etter et par minutter eller virke for eksempel natten over.

Mens frisøren har en klar oppfordring:

– Profesjonelle risvannprodukter gjør det enklere å dra nytte av fordelene til risvannet uten å lage det selv, og har en leave in-formel som gjør at de ikke trenger å skylles ut.

FUNKER DET? Har risvann egentlig noe for seg? FOTO: Shutterstock
FUNKER DET? Har risvann egentlig noe for seg? FOTO: Shutterstock Vis mer

Hudlege: – Ingen større forskning å lene seg på

– Behandlingseffekten av risvann beror på kunnskap tilegnet gjennom eldgamle tradisjoner fra østen. Det skal selvsagt ikke undervurderes, men det er dessverre ikke noen større forskning å lene seg på her, sier Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege ved Hudklinikken Jon Langeland til KK.

Hun understreker imidlertid at risvann er rikt på stivelse som kan legge seg som en hinne utenpå hårstråene. Det kan ifølge hudlegen både styrke håret og gi fuktighet samt ekstra hydrering til hodebunnen.

HUDLEGE: Dr Anne Birgitte Thomas Nordal. FOTO: Privat
HUDLEGE: Dr Anne Birgitte Thomas Nordal. FOTO: Privat Vis mer

– Risvann inneholder også karbohydratet inositol som kan reparere og beskytte håret, aminosyrer som kan styrke hårrøttene, øke volumet og gjøre at håret forblir mykt og glansfult. I risvann finner vi også vitamin B og E samt mineraler som kan forbedre teksturen.

– Så risvann kan gjøre håret mer glansfullt?

– Jeg har ikke prøvd det, men i teorien vil stivelsen som legger seg rundt hårstråene samt aminosyrer, vitaminer og mineraler kunne gjøre at håret føles mer glansfullt.

– Er det forskjell på risvann man lager selv og det som er i profesjonelle hårpleieprodukter?

– Jeg har ikke forsøkt selv, så personlig hadde jeg nok gått for profesjonelle produkter. Det vil nok i tillegg ha en mer behagelig lukt og gode kosmetiske egenskaper. Men det er helt ufarlig å bruke egenlaget risvann, og ikke minst billigere.

Konferer med hudlege

Hudlegen understreker at dersom du opplever problemer med hodebunn, uttynning av hår eller andre tegn til hår- eller hodebunnsykdom bør du oppsøke hudlege for en sjekk og vurdering før du begynner med behandling med risvann.

– Det kan være en underliggende sykdom som jernmangel, stoffskiftesykdom, hormonelt eller hudsykdom som er årsaken til hårtap. Jeg har forøvrig ingen større tro på at håret vil gro fortere eller bli lengre ved bruk av risvann, avslutter hun.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer