Sko

Nå skal du sko deg sporty

Det hotteste du kan stikke føttene i denne sesongen.

SKO MED KOMFORT I FOKUS - EN DRØM FOR FØTTENE: Og skoene passer perfekt til et ellers feminint antrekk. Øverst til venstre med tjukk såle (kr 700) og gyllen sandal (kr 500, begge fra Bianco), i it.fargen grått (kr 800, New Balance), tie-die-farget (kr 450) og i lyseblått (kr 500, begge fra Aldo) og mønstret (kr 350, H&M). Foto: Produsenter
SKO MED KOMFORT I FOKUS - EN DRØM FOR FØTTENE: Og skoene passer perfekt til et ellers feminint antrekk. Øverst til venstre med tjukk såle (kr 700) og gyllen sandal (kr 500, begge fra Bianco), i it.fargen grått (kr 800, New Balance), tie-die-farget (kr 450) og i lyseblått (kr 500, begge fra Aldo) og mønstret (kr 350, H&M). Foto: Produsenter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noe har skjedd med skoene denne våren. De har myke såler som gjør at du kan danse bortover asfalten, er sporty og feminine på samme tid og stråler i farger som blått, korall og sukkesøte pasteller.

- Sporty fashion er en av sesongens viktigste motetendenser, og det handler om en liten sporty detalj på skoen og om å mikse sport med fashion, sier Elisabeth Moe hos Bianco til KK.no.

Bruk for eksempel høye pumps med en baseballinspirert T-skjorte og caps, eller sneakers til en pyntet kjole.

Gjerne uten snøring

Klassiske skinnpumps, ankelstøvletter og ballerinaer går heller aldri av moten, og med små detaljer er de oppdatert for våren.

Og vil du ha en litt spesiell sko, ser du etter dekonstruerte og kraftige hæler, gjerne av det litt store slaget. Pumps i skinn med geometriske detaljer er også hot.

- Hvis jeg skulle kjøpt meg noen nye sko nå, ville jeg gått for sporty sandaler med en hvit komfortabel såle, spisse pumps og Vans-lignende sneakers som er enkle uten snøring, foreslår Silje Brøter Olsen fra Aldo.

Grått er det nye svart

Når det kommer til vårens it-farge, er det grått som gjelder. Murpussnyansen har nesten tatt over for det svarte, og de grå tonene spenner fra kald lysegrå til varm sten og grå med brune nyanser.

- Nude er også stort, og det er en veldig feminin og trendy farge som passer godt til en mer luksuriøs og feminin stil, sier Moe.

Blått er dessuten en farge som har vært en stund nå, men den er et must til våren. Med inspirasjon hentet fra sportsverdenen gir fargen et friskt pust til en ellers velkledd stil.

Og ingen farge roper vår og sommer så høyt som korall. Fargen er feminin, men likevel frisk og lett.

Detaljene som gjør hele forskjellen

Nå er det også fullt mulig å velge seg en sko som er litt utenom det vanlige. Her går det ton i ton med nagler, også i nudefarger, og metalliske detaljer.

- Vi har sett nagler i flere sesonger nå, men tendensen med å tilføye skoene noe ekstra bare fortsetter, sier Moe.

Andre små finesser du skal se etter, er overdimensjonerte tå-kapper og cut outs på alt fra loafers og ankelstøvletter, med inspirasjon hentet fra sportsverdenen.

Og de spisse lestene fortsetter - det samme gjør skinn med grov struktur. Glatte og skinnende overflater, grungeinspirerte silhuetter og heavy såler går også igjen.

Nå er det også gullalder for paddeflate og florlette såler. Vær heller ikke redd for en dose neopren på skoen.

Sandaler med tvist

Allerede nå kan du hoppe inn i dine loafers, ballerinaer, sneakers og åpne ankelstøvletter, men til sommeren overtar sandalene.

Her er sandalene som gjelder:

Med korkhæl (kr 550, Bianco), i svart med nagler (kr 1000, Eurosko), gylne (kr 700) og hvite (kr 1100, begge fra Aldo). Foto: Produsenter
Med korkhæl (kr 550, Bianco), i svart med nagler (kr 1000, Eurosko), gylne (kr 700) og hvite (kr 1100, begge fra Aldo). Foto: Produsenter Vis mer
  • Sporty gladiator
  • Festivalsandaler (flate)
  • Sandaler med metalldetaljer
  • Høye sandaler med korksåler.

Gjør et godt kjøp

Dersom du vil ha et par sko du kan bruke hele sesongen, kan det være lurt å investere noen kroner i dem.

Men hvordan kan man selv bedømme om skoene er av god kvalitet?

- Sjekk overdelen på skoene, er det skinn, syntetisk eller tekstil? Er flikken på skoen i gummi eller syntetisk? Gummiflikker har bedre holdbarhet enn de som er kunstig laget, sier Moe.

Hvor fleksibel skoen og sålen er kan også indikere god kvalitet. Det samme med passformen på selve skoene - kjennes den god ut på foten?  

Ifølge Brøter, lønner det seg også å prøve begge skoene i butikken, og gå litt rundt på dem. En merker fort om passformen og kvaliteten er der.

Hva slags såle bør man gå for?

- Det kommer helt an på bruken av skoen. Skal du bruke dem til å danse, velger du en glatt såle. Skal du bruke de mer som en gåsko, går du for en mer profilert såle, sier Brøter.

Fellene du må unngå

Du lurer kanskje på hva det verste du kan gjøre mot skoene dine er? Her er lista:

  • Å ikke pleie skoene sine før man begynner å bruke dem.
  • Vaske dem med såpe og vann! Bruk egnede pleiemidler til å vaske og pleie din sko. Bruk riktige pleiemidler til skinn og syntetiske materialer.
  • Bruke de samme skoene hver dag. Du bør skifte sko hver dag, man svetter et eggeglass hver dag i hver sko. Denne fuktigheten setter seg i materialet, hvis det ikke får luft/tørke, så vil skoene begynne å lukte.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer