Eyeliner:

Nå skal eyelineren brukes på «gamlemåten»

Det er kanskje en stund siden du la eyelineren på denne måten - men hvorfor ikke?

EYELINER: Makeupartistene gir oss sine beste tips til å rocke resten av festsesongen. Foto: NTB
EYELINER: Makeupartistene gir oss sine beste tips til å rocke resten av festsesongen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

For mange er det eyelineren som er selve bærebjelken i enhver sminkelook. Forståelig nok – en liten eller tykk, lang eller kort, sort strek kan gjøre mye for looken din.

Til tross for at en eyeliner trolig er standard vare i de aller flestes sminkepung, er det også gjerne det sminkeproduktet vi elsker og hater – og elsker å hate. Å få lineren som man vil, kan være lettere sagt enn gjort.

Over midtveis i det som jo må være høysesongen for eyeliner, deler makeupartister Ragnhild Margrete Andersen og Linda Nicolaysen sine do's and don'ts for eyeliner. Pluss full oversikt over hva som trender og hvilke looks du bør prøve deg på til julens festligheter.

– Farget liner på våtkanten har blitt en større og større trend i år! Det er alltid gøy når trendene forandrer seg, og henter opp gamle stiler, sier makeupartist og beautyprofil Ragnhild Margrete Andersen til KK.

Makeupartist Linda Nicolaysen har desto større tro på de litt mørkere, mystiske lookene til årets siste festligheter.

– Jeg tipper at vi vil fortsette å se mye av de såkalte 'siren eyes' i ulike varianter, og kanskje kombinert med litt glitter på lokket, sier Nicolaysen.

Legg den våtkanten

Som med så mange andre trender, har det variert om liner på våtkanten er inn eller ut opp gjennom årene. Om du savner looken, eller ikke har prøvd den før, er det uten tvil riktig tidspunkt å prøve seg fram.

Når det er sagt, er det ikke bare liner på våtkanten nede det er snakk om denne gangen. Eyeliner på våtkanten både oppe og nede har gjort comeback.

Både Andersen og Nicolaysen applauderer tendensen.

– Kjør på! Her er det mange varianter. Går du for en 'smokey eye' er det et must med en sort liner på våtkanten, spør du meg, sier Nicolaysen.

– For en mer leken look kan du bruke hvit på våtkanten istedenfor sort, mens for en mer naturlig look anbefaler jeg å gå for en hudtonet liner som er litt lysere enn din egen hudtone, legger hun til.

Dette trikset åpner blikket og nøytraliserer rødhet på våtkanten, forklarer Nicolaysen.

ET MUST: Makeupartist Linda Nicolaysen mener eyeliner på våtkanten er et must for en smokey eye. Her er en 'siren eye'-look på toppmodell Bella Hadid. Foto: Instagram @bellahadid
ET MUST: Makeupartist Linda Nicolaysen mener eyeliner på våtkanten er et must for en smokey eye. Her er en 'siren eye'-look på toppmodell Bella Hadid. Foto: Instagram @bellahadid Vis mer

Andersen på sin side, gleder seg aller mest over de fargerike våtkantliner-looksene som gjør seg tydelige i trendbildet om dagen. Hun mener trenden blir sterkere og sterkere.

– Man ser alt fra grønt og blått til rosa og lilla. Det er en herlig trend som kan ta det å fremheve øyenfargen til et nytt nivå! mener hun.

Hun har følgende tips når det kommer til å finne frem til dine farger:

– Lilla fremhever grønne øyne og rosa fremhever blå, mens blått og grønt er ekstra fint til brune øyne, tipser Andersen.

Nicolaysen er enig i at det å komplementere øyenfargen din gjennom valg av linerfarge er et smart valg.

– Det er alltid en sikker vinner om du ønsker å fremheve øyene dine. Tenk at du skal gå til motsatt farge på fargehjulet, så finner du komplementærfargene til øynene dine, tipser hun.

FREMHEVER ØYNENE: Å gå for en farget liner på våtkanten kan med fordel fremheve øynene dine, poengterer makeupartist og beautyprofil Ragnhild Margrete Andersen. Foto: Instagram @rmabeauty
FREMHEVER ØYNENE: Å gå for en farget liner på våtkanten kan med fordel fremheve øynene dine, poengterer makeupartist og beautyprofil Ragnhild Margrete Andersen. Foto: Instagram @rmabeauty Vis mer

Slik legger ekspertene eyeliner

Å legge liner på våtkanten nede er kanskje en oppgave delikat nok, men begge?! Vi tør anta at vi ikke er alene om å bli en anelse svett bare av tanken.

Ekspertene deler heldigvis sine beste råd.

Hvis du jobber i for lange strøk er det veldig lett og få en ujevn linje. Jeg jobber i raske korte strøk, og jobber den gradvis tykkere, da har du mye mer kontroll, tipser Nicolaysen.

I tillegg, understreker hun at du bør sørge for at verktøyet ditt er i tipp topp stand. Det gjør det lettere for deg!

– Pass alltid på å bruke en liner som er spiss og lett og jobbe med. Det kommer til å spare deg for mye frustrasjon, anbefaler hun.

Andersen poengterer at en vellykket liner ikke bare krever en stødig hånd – men et stødig blikk.

– Se rett frem så mye du klarer når du legger den, uten å løfte brynet for mye. Slik kan du kartlegge hvordan lineren faktisk kommer til å se ut, tipser Andersen.

Også når det kommer til øvre våtkant, har Andersen framgangsmåten klar:

– Len hodet litt bakover og se ned i speilet. Bruk så en finger til å løfte lokket litt. Da er det veldig enkelt å få påført liner der!

Og er du mest fan av blyant-liner, den klassiske kajalen, har de begge to et par tips å komme med:

– Legg en litt tykkere liner enn du tenker at du vil ha, og bruk så «smudge»-tippen på andre siden av lineren til å duse ut kanten over, trekker Andersen frem.

– En blyantliner er veldig fin hvis du ikke får til å legge en våtliner. Da er det veldig lett å rett opp eventuelle feil, påpeker Nicolaysen.

En spisset q-tips med litt rensevann på, kan rense opp i kantene dine om du har lagt en liner med litt vinge.

– Selv setter jeg alltid en blyantliner med litt skygge over så den holder seg hele kvelden, legger Nicolaysen til.

KORTE STRØK: Makeupartist Linda Nicolaysen anbefaler å jobbe i korte strøk for mer kontroll, og med en spiss liner som gjør det lettere for deg. Foto: Instagram @l___rouge
KORTE STRØK: Makeupartist Linda Nicolaysen anbefaler å jobbe i korte strøk for mer kontroll, og med en spiss liner som gjør det lettere for deg. Foto: Instagram @l___rouge Vis mer

Eyelinertabbene du bør unngå

Du kan sikkert liste opp en eyeliner-tabbe eller to du er (altfor) godt kjent med – det kan i alle fall vi! Også ekspertene legger merke til noen typiske feil vi stadig gjør.

– Den største feilen er at man legger en våtliner som ser ujevn og hakkete ut. Da er det mye bedre og gå for en kajal som du kan softe litt i overgangen hvis du ikke får til våtlineren, minner Nicolaysen.

En annen tabbe er å ikke tilpasse eyelineren til øyet ditt. Det er faktisk ikke vits i å prøve å ape etter venninna di som alltid har fin strek langs øyet!

– En god pekepinn, er at når du ser rett frem i speilet skal lineren se rett ut og ikke «knekke». Gjør den det, må du justere på plasseringen, forklarer Nicolaysen.

Det beste du kan gjøre da, er å undersøke hva slags liner som kler dine øyne best, mener hun.

– Ikke alle trenger gå for en liner med vinge. Tykkelsen på lineren må også tilpasses etter hvor mye plass du har på lokket, sier Nicolaysen.

– Har du litt tyngde på lokket, kan en såkalt «batliner» være en artig løsning, eller bare en duset kajal langs vipperøttene for en mer subtil variant, legger hun til.

TILPASS: En vanlig tabbe mange av oss gjør er å ikke tilpasse eyelineren vi legger til våre faktiske trekk, ifølge makeupartist Linda Nicolaysen. Foto: NTB
TILPASS: En vanlig tabbe mange av oss gjør er å ikke tilpasse eyelineren vi legger til våre faktiske trekk, ifølge makeupartist Linda Nicolaysen. Foto: NTB Vis mer

Vær obs på dette

Du har kanskje hørt at de med små øyne bør styre unna liner på våtkanten, da dette kan få øynene dine til å virke enda mindre. Ja, på sett og vis – men makeupartistene slår et slag for at sminke skal være gøy.

– Når det kommer til eyelinere generelt er det et hav og velge i. Og ja, noen kler det ene bedre enn andre – men sminke skal være gøy. Det er også viktig og tenke på hvilken look som kler personligheten din! minner Nicolaysen.

– En god pekepinn for å finne ut om det er kledelig, er om du får øyekontakt først eller om du ser øyensminken først, tipser hun.

Er det sistnevnte som er tilfellet, mener hun det er en indikator på at noe bør justeres.

– Øyemakeup skal fremheve og gi et mer intenst blikk, ikke ta fokuset bort fra øyene dine, sier Nicolaysen.

Andersen innrømmer at hun personlig unngår å legge en mørk liner på våtkanten.

– Liner på våtkanten kan virkelig fremheve øyenfargen, men en bivirkning er også at mørk liner på våtkanten kan gi illusjonen om et mindre øye. Jeg bruker heller lys eller beige liner på våtkanten for å få øynene til å se større ut, forteller hun.

ILLUSJON: Makeupartistene advarer mot at mørk liner på våtkanten kan skape en illusjon av mindre øyne, og at ikke alle kler det like godt. Likevel bør du velge look utfra hva du selv liker, minner Nicolaysen. Foto: NTB
ILLUSJON: Makeupartistene advarer mot at mørk liner på våtkanten kan skape en illusjon av mindre øyne, og at ikke alle kler det like godt. Likevel bør du velge look utfra hva du selv liker, minner Nicolaysen. Foto: NTB Vis mer

Dette får lineren til å holde hele kvelden

Det er en velkjent situasjon å oppdage en smudgy, ufresh liner som gjør lite positivt for looken din i badespeilet midtveis i en lang kveld. Enda så vanlig dette måtte være, er det klart det finnes tiltak som kan hjelpe deg å få lineren til å vare kvelden gjennom!

Første bud er kanskje ikke så vanskelig å gjette seg til: velg en vannfast liner.

– For lengre holdbarhet, legg liner på både øvre og nedre våtkant, forteller Andersen.

– Jeg er veldig glad i linerne til NARS. De sitter veldig godt og har et fint fargeutvalg! Mine to favoritter er den brune 'Mambo' og den beige 'Rue Bonaparte', legger hun til.

FAVORITTER: Makeupartist Ragnhild Margrete Andersen sverger til NARS sine eyelinere. Disse synes hun sitter godt. Kr 285 hos KICKS.
FAVORITTER: Makeupartist Ragnhild Margrete Andersen sverger til NARS sine eyelinere. Disse synes hun sitter godt. Kr 285 hos KICKS. Vis mer

– Min absolutt go-to kajal er YSL sin Crushliner Eyeliner 1 Noir Intense, og jeg bruker også mye den samme i brun, forteller Nicolaysen.

– Leter du etter en liner som sitter godt på våtkanten, er det denne!

Nicolaysen foreslår også Kylie Cosmetics sine linere som et litt billigere alternativ. De er myke å jobbe med og intense i fargen, forklarer hun.

– Når det kommer til våtlinere så tester jeg ulike hele tiden, og det viktigste for meg her er en sylskarp tupp. Her kan du finne mye bra hos de rimeligere brandene. Jeg liker godt Urban Decay sin Precision Waterproof Pen, forteller hun.

I SORT OG I BRUN: Makeupartist Linda Nicolaysen forteller at YSL 'Crushliner Eyeliner 1 Noir Intense' er en favoritt hun bruker i både brun og sort. Kr 275 hos Vita.
I SORT OG I BRUN: Makeupartist Linda Nicolaysen forteller at YSL 'Crushliner Eyeliner 1 Noir Intense' er en favoritt hun bruker i både brun og sort. Kr 275 hos Vita. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer