Det er skjedd store endringer i moteverdenen de siste par årene. Det mange mener er et gammeldags skjønnhetsideal er i endring, og kjønnsgrenser er i ferd med å viskes ut.
Men motens natur er som kjent flyktig. Er dette egentlig noe mer enn nok en trend?

Nå skal navlen synes, men mange mener trenden er problematisk
Det kan i alle all se slik ut, skal vi tro den internasjonale moteverdenen. For motehus slår sammen dame- og herrevisningene sine, fusjonerer tidligere kjønnsdelte kolleksjoner og lager klær vi tidligere ville referert til som unisex. I mangfoldets navn skal moten være kjønnsnøytral. I alle fall tilsynelatende.
For motebransjen er ikke sene med å vedkjenne seg trender. Spesielt ikke dersom det betyr klingende mynt i kassa.
«Kjønnsflytende mote vil få større gjennomslag i mainstream-markedene ettersom merker og forhandlere reflekterer forbrukernes endrede holdninger til kjønn drevet av Gen-Z», skriver bransjenettstedet Business of Fashion i sin rapport The State of Fashion.

Nå dropper de dette
Skiftet, skriver de, er drevet av endrede kulturelle og sosiale holdninger til kjønn i ulike regioner og på tvers av generasjoner.
«De siste årene har mange mennesker utviklet en større aksept og forståelse for seksuelle orienteringer og kjønnsidentiteter, med yngre generasjoner i dag som ofte ser på kjønnsidentitet som et spektrum, snarere enn noe binært».

Og med endrede holdninger blant forbrukerne, må bransjen følge etter.
I fjor lanserte den tyske nettgiganten Zalando sin første kjønnsnøytrale kleskolleksjon; En såkalt capsule-kolleksjon i samarbeid med fire nordiske klesmerker.
– Vi har sett en økende etterspørsel etter kjønnsfrie klær og shopping på tvers av kategorier, bekrefter nordisk direktør i Zalando, Joanna Hummel, overfor KK.

– Hva i alle dager er det som foregår her?

I følge henne har unisex-kategorien hos Zalando vokst «betydelig» de siste årene, og innkjøperne forventer ytterligere vekst.
Det synes også å være trenden i bransjen.

- Vi har ingen kravliste. Ubarberte ben går like bra som barberte
En fersk rapport publisert av trendprognosebyrået WGSN viser at når Gen-Z-forbrukere går fra å være såkalte tweens til unge voksne ser de etter merker og forhandlere som er mer kjønnsinkluderende. Også andre store bransjeaktører melder om det samme; Vogue Business rapporterer om at hele 56 prosent av Gen-Z-kundene handler nettopp på tvers av kjønnskategorier.
En undersøkelse gjort av Klarna viser at rundt 50 prosent av Gen-Z-ere globalt har kjøpt klær og andre moteprodukter på tvers av kjønn og 70 prosent sier de er interessert i å kjøpe kjønnsnøytral mote.

Kanskje er det så enkelt som at tilbud og etterspørsel jo faktisk styrer markedet.

Moteprofilen rørt til tårer av dette

Se hvem som dukket opp på catwalken i København
Uansett virker det som om fokuset på kjønnsnøytral mote er mer enn en flørt.
Hos den tyske nettgiganten er det en del av den overordnede strategien, sier Hummel.

– Vi vil fortsette å støtte og fremheve kjønnsløse kolleksjoner og inspirasjon. På et mer helhetlig nivå er de-kjønning av nettsider og apper er en sentral ambisjon.

Norsk stilikon: – En milepæl i livet
Allerede nå kan kunder registrere seg online uten å legge inn binær kjønnsinformasjon. Nettgiganten skal også gå bort fra bruken av kjønnspronomen i titlene på reklame-e-poster, og det samme produktet skal filmes på menn og kvinner.

– Sammen med våre partnermerker jobber vi aktivt for å bli bevisst mer kjønnsløse i fremtiden og å inkludere kjønnsløse stiler i tilbudet vårt. Vi oppfordrer partnere til for eksempel å legge til «kjønnsløs» eller «unisex» i deres artikkelnavn slik at kundene lettere kan filtrere og finne disse sortimentene, forklarer Hummel til KK.

Dette har aldri skjedd før
– Vi jobber også med en rekke innholdsskapere som ikke identifiserer seg som verken mann eller kvinne, og tilbyr dem å bli «dobbelttagget» inntil vi avkjønner nettstedet på sikt, avslutter hun.

– Grunnen til at «alle» nå snakker om kjønnsnøytral mote er fordi det er ett av samtidssamtalens tre episenter: kjønn, klima og krig, forklarer Pia Henriksen.

– Hvordan blir 2023 for en allerede presset bransje?
Moteteoretikeren mener kjønnsidentitet må sees i sammenheng med klespraksis fordi nettopp klær tradisjonelt er såpass sterkt knyttet til vår oppfattelse av kjønn.
– Men det er i endring. Det har for så vidt heller aldri vært statisk. Så sånn sett er det jo faktisk ikke så overraskende, egentlig.

For bare ordet «kjønnsnøytral» er i følge Henriksen tydelig knyttet til nettopp kjønn.
– Aller mest menes det som like klær for alle. Klær som alle kjønn kan kle seg i uten å representere en kjønnsidentitet. Det er ganske utfordrende. For kropper er jo så forskjellige! En one size fits all-innfallsvinkel er både modig, optimistisk og ambisiøs.
Hun tror likevel det er mer enn en trend.

Karolines video gikk verden rundt: - Bra det kommer frem i lyset
– Ja, det tror jeg. Det er med på endre og utvide vår egen oppfattelse av hva klær kan være og hvordan de kan brukes. Selv om jeg nok vil tro at menn i kvinneklær er en mer trend-ish variant akkurat nå enn den er kjønnsnøytral, synes jeg at Billy Porter for eksempel er fantastisk i kjole.

Men noe nytt er det ikke, mener moteviteren. For historien er full av eksempler på kjønnsnøytral mote.
– Nei, det er ikke noe nytt. Men det brukes og fremstilles i en annen kontekst enn før, og det er det som gjør denne omgangen med fokus på kjønnsnøytral mote litt annerledes enn de foregående.

– Jeg tenkte at jeg aldri kunne se ut som dem

«Gråter du?» spurte jeg. «Ja», snufset hun
Henriksen nevner blant andre David Bowie som en foregangsfigur for den kjønnsnøytrale moten. Men også kvinner i herreklær på 80-tallet. Og kunstnere som Frida Kahlo og Georgia O'Keeffe i dress.
– Særlig kunsten og populærkulturen er full av eksempler på de som har flyttet kulturen. Også på det politiske planet med for eksempel kvinnesaksforkjemperen Amelia Bloomer allerede på 1850-tallet.

Spol frem til moderne tid, og du har Generasjon Z som har vært proaktive når det kommer til å viske ut kjønnsgrensene. Ta Harry Styles, for eksempel. Selv om han ifølge Henriksen riktignok er «mer stylet enn oppriktig».

Nå gjør det utskjelte undertøysmerket comeback
Det er uansett tidsånden. I et nøtteskall.
Så hva gjør moteverdenen nå? Blir den rett og slett tvunget til å følge etter? Både ja og nei, mener Henriksen. For moten følger samfunnet snarere enn omvendt.
– Hva var det Immanuel Kant sa? Det er bedre å være moteidiot enn å være idiot.

Leder i Skeiv Ungdom, Jane -Victorius Bonsaksen, sier kjønnsnøytral mote er viktig.

Derfor jubler Marianne for dette
– Klær er en kjempestor del av kjønnsuttrykk, og skal være gøy! Når man presses til å velge mellom manne- eller kvinneavdelingen, presses man inn i et sett med forventninger til hvordan man skal se ut. Kjønnsnøytral mote er viktig fordi det gir folk større spillerom til å kle seg som de vil estetisk og komfortmessig.

De mener trenden er kommet for å bli.
– Vi ser at folk plukker mer etter hvordan klær ser ut og passer heller enn basert på avdeling. Dette er er nok formet av både økonomisk bevissthet og miljøbevissthet. På byttemarkeder og i second hand er plagg delt inn mer etter type enn kjønn.

Øyunn Krogh: – Å vise kropp er ikke porno
Bonsaksen tror kjønnsnøytral mote er mer synlig i media nå fordi man kan dele det mer et større publikum enn tidligere.
– Det med å utfordre kjønnsnormer ved bruk av klær og sminke har lenge vært en greie, men nå er det i tråd med både miljøbevissthet og transkampen, og ungdommers hyppige bruk av sosiale medier som Tiktok, Twitter og Instagram.
