Krigen i Ukraina

Nå snur motebransjen

– Mote er makt, også i kriser og verdenshendelser.

I FLAGGETS FARGE: Influenser Emili Sindlev i det ukrainske flaggets farger under moten i Paris. FOTO: NTB.
I FLAGGETS FARGE: Influenser Emili Sindlev i det ukrainske flaggets farger under moten i Paris. FOTO: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er bare to år siden moteuken i Milano ble overskygget av de første påviste smittetilfellene av koronaviruset i Europa. Denne gangen var det Russlands invasjon av Ukraina som la en demper på sesongens moteuker i både den italienske millionbyen og i Paris. Men hvorfor reagerer ikke moteverdenen på krisen?

Mens intense kamphandlinger pågår i Ukrainas hovedstad Kyiv og i andre store byer i landet, går moteuken i Milano sin mer eller mindre vante gang. Krigen synes ikke å nevneverdig påvirke det som foregår på catwalken. Men moteskaper Giorgio Armani velger likevel å la modellene gå nedover catwalken i stillhet, for å vise sin støtte til Ukraina. Utenfor visningene er demonstrasjonene i ferd med å ta seg opp, og på sosiale medier øker misnøyen:

Hvorfor virker moteverdenen å være revnende likegyldig til det som foregår?

PROTESTER: Mens motevisningene foregår inne, protesterer disse mot krigen ute. FOTO: NTB.
PROTESTER: Mens motevisningene foregår inne, protesterer disse mot krigen ute. FOTO: NTB. Vis mer

– Saken må komme først, ikke merkevarens gode gjerninger

– Og verden går sin gang, med moteuken i Paris og Instagram og hele maskineriet. Krigen i Ukraina har jo også blitt visuell kommunikasjon, forklarer moteteoretiker Pia Henriksen til KK.

– I en hypervisuell bransje som jo motebransjen er er det i alle fall mulighet for å gjøre sitt ståsted klart, om enn kun som et symbolsk virkemiddel, sier hun.

Noen har riktignok forent ord og handling i sanksjoner, slik eksempelvis H&M nå har.

– Det viktige her, tenker jeg, er at det er saken, krigen i Ukraina, som kommer først, ikke merkevarens gode gjerninger.

– Det er vel og bra at modeller som Gigi Hadid, som deltar på moteuken i Paris, donerer sin lønn til flyktninger fra Ukraina. Men det går an å gjøre det uten å lage et stort nummer ut av det på Instagram.

MOTETEORETIKER: Pia Henriksen mener saken må komme først. FOTO: privat.
MOTETEORETIKER: Pia Henriksen mener saken må komme først. FOTO: privat. Vis mer

Henriksen mener det er en dobbelthet her:

– På en måte er det bra å vise det slik at andre kan bli inspirert til å gjøre det samme. På den andre siden kan det fort bli en slags merkevareeffekt hvor giver tar veldig mye plass og får det som «gratis» pr.

MARKERTE: Giorgio Armani sendte modellene nedover catwalken i stillhet i Milano. FOTO: NTB.
MARKERTE: Giorgio Armani sendte modellene nedover catwalken i stillhet i Milano. FOTO: NTB. Vis mer

Hun tror det kan være en annen viktig grunn til at flere at de store motemerkene nå fremstår vage og underkommuniserte.

– Det russiske markedet er stort og viktig, og det økonomiske eierskapet i merkene likeså. De er sterkt knyttet sammen, og det er ikke nødvendigvis ytringsrom nok til å si noe høyt. Jeg vet det ikke, men det er i alle fall nærliggende å tro, sier hun.

Luksusmerkene på banen

Men de siste par dagene har det tatt seg opp: Motebransjen er kommet på banen.

Luksusgruppen Kering, som eier merker slik som Saint Laurent, Balenciaga, Gucci og Bottega Veneta, har donert «et betydelig beløp» til Flyktninghjelpen.

Også Gucci har donert til nødhjelp.

Balenciaga har tømt sin Instagram-feed for innhold og postet et bilde av et ukrainsk flagg med beskjed om at de vil åpne alle sine plattformer for å spre informasjon rundt situasjonen i Ukraina. De har også donert til Verdens matvareprogram.

Nanushka holdt sin presentasjon i Paris med et notat om den pågående konflikten: «Vi har valgt å bruke våre plattformer til å sette fokus på krisen og for å gi vår støtte».

Luksusnettbutikken Net-a-porter stopper midlertidig sine sendinger til Russland.

H&M snur, og stanser midlertidig alt salg i Russland etter å ha avventet situasjonen.

I en pressemelding onsdag skriver H&M-gruppen at de er «dypt bekymret» over «den tragiske utviklingen» i Ukraina, og at de står med de som nå lider. Alt salg i Russland setter derfor nå på pause. Klesgigantens butikker i Ukraina har allerede vært midlertidig stengt «grunnet sikkerheten til kunder og kollegaer».

STENGER: H&M snur og stenger butikkene i Russland. FOTO: NTB.
STENGER: H&M snur og stenger butikkene i Russland. FOTO: NTB. Vis mer

Krig – og motevisninger

En kommentar fra Business of Fashions Imran Amed tirsdag var en brannfakkel.

«Satt opp mot grusomheten ved fullskala krig, var min sosiale medier-feed fylt med både motevisninger og memer om krigen», skriver han om da han var på plass under moteuken i Milano for første gang på to år.

VISER SIN STØTTE: Også under moteukene viser folk nå sin støtte. FOTO: NTB.
VISER SIN STØTTE: Også under moteukene viser folk nå sin støtte. FOTO: NTB. Vis mer

I kommentaren Moteuker i krigens tåke: Stå opp eller forbli stille? skriver han at moteverdenen først syntes immune mot konflikten. Så hvordan bør de reagere? I alle fall ikke ved å late som om alt er ved det normale, mener han. Moten har ifølge ham en «viktig rolle å spille» når det kommer til å stå i solidaritet med det ukrainske folk og også i å isolere Russland for med det å legge press på Putin for å ende krigen. Moteindustrien bør bruke både sin myke makt og økonomiske tyngde til å presse Russland og støtte befolkningen i Ukraina, slår han fast.

– Fort gjort å bomme

Merkevareekspert Karl Fredrik Tangen mener motebransjen ikke nødvendigvis har et særskilt ansvar for å ta stilling her.

– Det viktigste de kan gjøre er kanskje å forholde seg til det nasjonale myndigheter og organisasjoner sier.

Han mener problemene for motebransjen er mange, og kritikken den er langt fra ny.

I GATENE: Protester mot krigen under moteukene. FOTO: NTB.
I GATENE: Protester mot krigen under moteukene. FOTO: NTB. Vis mer

– Den gjengse oppfatning av motebransjen er at den eksisterer i sin egen boble. Det kan fort virke påtatt dersom de prøver å gjøre noe annet.

Ifølge Tangen er det lett å vitse om motebransjen, og prøver den å fremstå som noe den ikke er, blir det ikke troverdig.

– At alle mennesker har et moralsk ansvar, er det ingen tvil om. Men det er ikke noe spesielt med motebransjen i denne konflikten som gjør at den er i særstilling.

MERKEVAREKSPERT: Karl-Fredrik Tangen tror motebransjen bør være humanistiske fremfor aktivistiske. FOTO: NTB.
MERKEVAREKSPERT: Karl-Fredrik Tangen tror motebransjen bør være humanistiske fremfor aktivistiske. FOTO: NTB. Vis mer

Han tror det minst kompliserte for motebransjens vil være å oppleves som humanistiske fremfor å være aktivistiske.

– Det er dessuten lang vei mellom det å ville noe godt og det å forstå mekanismene. Det er fort gjort å bomme.

Ifølge ham kan motebransjen potensielt stå ovenfor store endringer nå.

– I kjølvannet av krig kan økonomien forandres betydelig. Både økonomiske kriser og vekstperioder har etterfulgt krig historisk. Og masseproduksjon, kvinnebukser og nylonstrømper kan sies å være ettervirkninger av henholdsvis organisatoriske, sosiale og teknologiske konsekvenser av krig, legger Tangen til.

– Så motebransjen kan få større ting i fanget enn spørsmål om PR-reaksjoner som gjør at den ser bra ut også i en tid preget av invasjonen av Ukraina.

Motejournalist: – Influensere og merker har stor makt

Journalist i MinMote, Elise Alexandra Gulbrandsen tror mange ser på det som overfladisk og lite sympatisk å la situasjonen i Ukraina forbigå i stillhet.

– Det er mange som har forbilder de ser høyt opp til i motebransjen – både influensere og brands. Det kommer også med forventninger til at de er gode forbilder. Krigen i Ukraina påvirker oss alle.

– Er det egentlig motebransjens mandat å mene noe i slike situasjoner?

– Mote er makt, også i kriser og verdenshendelser. Motebransjen har helt klart en mulighet til å opplyse, hjelpe og påvirke. Både influencere og merker har også stor makt over forbrukere, og den er det viktig å bruke på riktig måte.

MOTE ER MAKT: Det mener MinMote-journalist Elise Alexandra Gulbrandsen. FOTO: privat.
MOTE ER MAKT: Det mener MinMote-journalist Elise Alexandra Gulbrandsen. FOTO: privat. Vis mer

Gulbrandsen viser til at det har vært stor usikkerhet knyttet til den langvarige konflikten i Ukraina. Derfor er det ikke overraskende at det tar litt tid for store merker å vise sitt engasjement, mener hun.

– Jeg tror at krigen nå er på et punkt hvor man tydeligere ser de forferdelige forbrytelsene, og at det derfor er lettere å ta både synlige og faktiske grep.

– Kan det tippe over på et tidspunkt? Fra ekte engasjement til påtatt aktivisme? Hvordan skal motemerkene navigere her?

– Her tror jeg det er viktig å vise sitt oppriktige engasjement. Her sier også handling mer enn ord og bilder i sosiale medier. Samtidig vil mote for mange kunne være et nødvendig pusterom, noe som også er viktig å huske på.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer