TikTok

Nå tar denne anti-skjønnhetsfilter-trenden av på TikTok

– Veldig mange vokser opp med å se filter overalt og på alle.

ANTI-FILTER: En ny TikTok-trend tar avstand fra bruk av filter. FOTO: TikTok.
ANTI-FILTER: En ny TikTok-trend tar avstand fra bruk av filter. FOTO: TikTok. Vis mer
Publisert

Det har vært mye snakk om hvor skadelig bilderedigeringsapper og skjønnhetsfiltre på sosiale medier kan være. Men nå er trenden en helt annen.

For nå er det det naturlige som gjelder.

På TikTok sprer anti-skjønnhetsfilter-trenden seg som ild i tørt gress, og det er mange som er begeistret over utviklingen.

«OMG en trend der det oppfordres til IKKE å bruke filter!!? Dette er den beste og sunneste trenden hittil på TikTok», skriver en bruker. Hun viser til trenden som gjerne begynner med at brukerne legger på et skjønnhetsfilter for så å fjerne det igjen.

«Ja. sminke er gøy, men det er ikke bedre enn dit eget ansikt», skriver en annen. «Jeg ELSKER denne trenden fordi det beste jeg noensinne har gjort for selvtilliten var å droppe sminke» sier en tredje i en video.

Redigerte seg selv

Skjønnhetsfiltre på sosiale medier er ikke noe nytt. Men det er langt mer enn bare hundeører, blomsterkranser og regnbuer.

Mens noen filtre fjerne fregnene dine, gir andre deg smalere nese eller større lepper. Filtrene som skal gjøre deg vakrere er blitt et stort problem, og det er lett å bli hektet.

Det vet influenser og modell Sonja Iren Johnsen alt om. Hun gjør det ikke nå lenger, men for bare noen år siden redigerte hun midjen mindre, huden jevnere og nesen smalere hver gang hun la ut et bilde av seg i sosiale medier, sier hun.

– Jeg gjorde det ikke for å lure noen eller for å skape kroppspress, men fordi det var lett tilgjengelig og fordi jeg ikke følte meg fin nok uten, forteller hun til KK.

Hun kaller skjønnhetsfiltre for «unødvendig», fordi «man faktisk er fin uten». Det kan også bidra til et negativt selvbilde, skape urealistiske skjønnhetsidealer og avhengighet.

Hun mener anti-skjønnhetsfilter-trenden er gode nyheter, spesielt for de unge.

Veldig mange vokser opp med å se filter overalt og på alle, forteller Johnsen til KK.

– Når jeg scroller på TikTok ser jeg filtre på de aller fleste; Nesen er mindre, øynene større, makeup og helt jevn hud. Det er virkelig bra at influenserne viser det som er ekte, og det er en sunn trend.

Vant til å se filtrert hud

Hun minner imidlertid om det hun kaller de «usynlige» filtrene på sosiale medier.

REDIGERTE SEG SELV: Influenser og modell Sonja Iren Johnsen vet hvor lett det er å bli avhengig av filtre på sosiale medier. FOTO: Instagram @sonja.iren.
REDIGERTE SEG SELV: Influenser og modell Sonja Iren Johnsen vet hvor lett det er å bli avhengig av filtre på sosiale medier. FOTO: Instagram @sonja.iren. Vis mer

– Når du tar en video er det innstillinger der du kan jevne ut huden, gjøre tennene hvitere og legge på sminke. Med andre filtre står det som regel under hvilket man bruker, men ikke med disse innstillingene. Jeg skal innrømme at det er vanskelig å ikke falle for fristelsen til å gjøre huden litt jevnere. Ikke for å lure noen men fordi det er så lett å bruke, forteller Johnsen til KK.

Hun mener vi er blitt vant til å se filtrert hud i sosiale medier fremfor det naturlige.

– Når man nesten ikke ser et eneste bilde eller video uten filter så blir man jo til slutt vant til det. Heldigvis ser vi jo ekte hud i virkeligheten, men hvorfor skal vi da endre det på nettet? Det skaper bare komplekser.

– Plattformene må lytte

Også fungerende leder i Press – Redd Barna Ungdom, Isaac Elstad Røssnes, mener TikTok-trenden er en positiv en.

– Det er positivt at brukere på sosiale medier kritiserer filtre som promoterer urealistiske skjønnhetsidealer, sier han.

Men det beste hadde likevel vært om trenden ikke hadde behøvd å eksistere.

For uten presset som eksisterer på sosiale medier om alltid å se perfekt ut og budskapet om at filtre er løsningen for å fikse usikkerheter, hadde denne typen trend ikke vært nødvendig i første omgang.

– Det er bra og viktig at brukerne av sosiale medier sier ifra til plattformene at filtre ikke er ønskelig, at de ikke er nødvendige, men plattformene er også nødt til å lytte.

– Forteller barn og unge at de ser feil ut

En rapport fra Press om kroppspress blant unge viser at hele syv av ti barn og unge sier at de føler på et press om å se bra ut. En av ti jenter mellom 15 og 29 år ønsker å ty til inngrep for å få et bedre utseende.

Det er et så omfattende problem at det må tas på alvor, mener Røssnes. Han mener skjønnhetsfiltre på sosiale medier kan føre til negativt kroppsbilde og dårligere psykisk helse for barn og unge.

– Filtere som promoterer urealistiske skjønnhetsidealer forteller barn og unge at de ser feil ut. Når man konstant ser andre som bruker filtrene skapes en idé om at alle andre ser perfekte ut og at du ikke gjør det. Dette gjør det også lettere å begynne å bruke filtrene selv. Bruker man filtrene ofte nok begynner man å tro på at hvordan man ser ut uten filteret ikke er godt nok.

Hyllet av influenserne

I fjor vedtok et flertall på Stortinget en endring av markedsføringsloven. Nå må reklame og sponsede innlegg på sosiale medier merkes dersom de er retusjert eller bruker filtre som endrer kropp eller hud.

Det ble hyllet av blant andre influenser Janka Polliani som lenge har advokert for nettopp strenge regler for influensere.

HYLLER ENDRING: Moteprofil Janka Polliani har lenge etterspurt strengere regelverk for influensere. FOTO: Instagram @jankapolliani.
HYLLER ENDRING: Moteprofil Janka Polliani har lenge etterspurt strengere regelverk for influensere. FOTO: Instagram @jankapolliani. Vis mer

Den norske moteprofilen har tidligere tatt et kraftig oppgjør med redigeringsapper som hun mener bidrar til å skape et urealistisk og usunt skjønnhetsideal.

Også Sandra Lyng jublet over vedtaket som hun mener er med på å skape en holdningsendring i influenserbransjen.

– Det er ikke motivert av ondskap. Mange redigerer bilder fordi de sliter med eget selvbilde, og prøver å fremstille seg selv som noe annet. Det synes jeg bare er trist. Jeg kjemper for at jenter og kvinner i alle aldre skal ha et godt forhold til egen kropp og utseende, sa hun til KK den gang.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer