Brukte julegaver

– Nei, det er ikke feil eller flaut å gi brukte julegaver

Snarere tvert i mot. Det er faktisk helt nødvendig, skriver KKs moteredaktør.

BRUKTE JULEGAVER: Stadig flere er positive til brukte julegaver. FOTO: SHUTTERSTOCK/NTB.
BRUKTE JULEGAVER: Stadig flere er positive til brukte julegaver. FOTO: SHUTTERSTOCK/NTB. Vis mer
Publisert

I år planlegger vi visstnok å julehandle for 124 milliarder kroner. Det kan virke absurd i en tid der de fleste av oss må snu på krona. Ekspertene jeg snakker med, er dessuten skjønt enige om at forbruket vårt må ned. Vi må handle mindre og riktigere.

Gjenbruksdronning Jenny Skavlan mener at det er helt nødvendig å normalisere brukte gaver og «regifting» – altså det å gi videre.

«Nå som jula nærmer seg og ønskelister sendes ut fra de tusen hjem, vil jeg anbefale dere å si fra til venner og familie om at man også setter pris på brukte gaver. Da slipper gavegiverne lure på om det er innafor», skriver hun på Instagram.

KKs moteredaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir. FOTO: Astrid Waller.
KKs moteredaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir. FOTO: Astrid Waller. Vis mer

For det er verken feil eller flaut å gi brukte julegaver. Faktisk er det kanskje aller høyst nødvendig. Det kan i alle fall være greit å ha i bakhodet når årets julehandel skal gjøres. For selv om flere er positive til å få brukte gaver, er det ikke alle som kjøper det. Det til tross for at 8 av 10 nordmenn sier at de er nøytrale eller positive til både å gi bort og motta en brukt julegave, viser en undersøkelse gjort av Finn i fjor.

Så kanskje vi skal snakke høyt om å ønske oss brukt? Og med det senke terskelen for å gi og få brukte julegaver?

Å unngå å kjøpe mye nytt er en av de aller enkleste måtene å bidra på. Bra for miljøet. Og bra for lommeboka. Mulighetene er mange: Tise, Finn, Fretex og så videre. Og ikke minst det å gi tilbake. Kanskje du har fått en gave som du selv ikke bruker. Da kan sikkert en annen få bruk for den.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer