The Telegraph

Nei til anorexi-modeller i blader

Anorektiske modeller må heretter fetes opp eller retusjeres for å se tjukkere ut. Hvis ikke kan de glemme å komme på trykk i britiske motemagasiner.

Er hun tynn nok, mon tro? Ifølge en utredning om britiske modellers helse kan opp til 40 prosent av dem lide av livsfarlige spiseforstyrrelser - denne modellen, fra vårvisningen til Amir Slama, er kanskje intet unntak. Foto: All Over PressAll Over Press
Er hun tynn nok, mon tro? Ifølge en utredning om britiske modellers helse kan opp til 40 prosent av dem lide av livsfarlige spiseforstyrrelser - denne modellen, fra vårvisningen til Amir Slama, er kanskje intet unntak. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Moteverdenen har lenge blitt anklaget for å dyrke fram et livsfarlig kroppsideal. Det tok for alvor av da to modellsøstre døde av avmagring og hjertestans. I august for to år siden falt 22-årige Luisel Ramos død om etter å ha gått på catwalken.

Hennes søster Eliana Ramos (18) døde i besteforeldrenes hjem i Paraguay et halvt år senere, etter å ha levd på en diett av Cola Light og agurk over en lengre periode.

 • Les også: Dødelig mote

 • Saken vakte stor oppmerksomhet verden over, og debatten om syltynne modeller og størrelsen size zero har rast siden. Først og fremst på grunn av frykt for at den radmagre trenden skaper livsfarlige spiseforstyrrelser blant unge jenter.

  Nå har engelske motemagasiner kommet på banen. Ifølge avisen The Telegraph skal de ta opp krigen mot overtynne modeller ved å fete dem opp i Photoshop. Vanligvis har man pleid å manipulere bilder av modeller ved å glatte dem ut og gjøre dem tynnere, men nå går det altså den andre veien.

  - Nå blir det sett på som like negativt å være for tynn som for fet. Alle er redde for å bli hengt ut som det magasinet eller merket som promoterer veldig tynne jenter, så de er mye mer forsiktige med hvilke bilder de velger å presentere, sier Belinda Coleman fra bildebyrået The Shoemakers Elves.

  PR- og pressesjefen i britiske Condé Nast, som utgir blader som Vogue, GQ og Glamour, bekrefter trenden.

  - Det har vært tilfeller der modeller har blitt booket i god tid før en fotosession og så kommer de to måneder senere og har blitt tynnere og ser mer usunne ut. Vi ville ikke likt å vise dem slik, så det er da vi sørger for at de blir seende litt fyldigere ut, sier han.

  Kampen mot overtynne modeller sprer seg fra designere til moteråd. I forrige uke gikk eksempelvis Frankrike hardt ut, og la fram et lovforslag om at alt som kan oppfattes som forsøk på å promotere ekstrem tynnhet kan bli en forbrytelse i landet, på lik linje med annen kriminalitet.

  Personer som benytter magre modeller i reklampekampanjer og på internett - og som dermed oppfordrer til «ekstrem tynnhet» - risikerer fengselsstraff og bøter. Frankrikes helseminister Roselyne Bachelot er positiv til lovforslaget fordi hun mener det vil bidra til å «promotere et sunt kroppsideal» og å bekjempe anorexia.

  LES OGSÅ:
 • Modell dør av anoreksia.
 • Sier ja til ultratynne modeller
 • Victoria Beckham forbyr størrelse 0-modeller
 • Twiggy: Hollywood er for tynn!
 • Stjernene som aldri spiser
 • Kjendisenes syke sultekurer
 • Syltynt fra designerne
 • Tynne og triste
 • Lakserende modeller
 • Ja til syltynne modeller
 • Modellene knuser selvtilliten
 • Den svenske modellen Marianne Berglund hadde en BMI på 16,1 ifjor sommer.
  Den svenske modellen Marianne Berglund hadde en BMI på 16,1 ifjor sommer. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer