Nepo baby

Nepo baby-debatten raser, men hva handler det om?

Nå får kjendisbarna gjennomgå på Tiktok.

NEPO BABY: Lily-Rose Depp likte dårlig å bli kalt en «nepo baby». FOTO: NTB.

NEPO BABY: Lily-Rose Depp likte dårlig å bli kalt en «nepo baby». FOTO: NTB.

Vis mer
Publisert

Du har kanskje hørt uttrykket allerede. For på sosiale medier raser debatten om såkalte nepo babies.

Men hva er det egentlig? Og hvorfor er det så mye oppstyr rundt fenomenet?

For å ta det første først: Nepo er kort for nepotisme som går ut på å gi slektninger urettmessige fordeler, ja rett og slett favorisering. I utvidet forstand brukes begrepet gjerne også om venner. En baby – i dette tilfellet – er barnet til en kjent person. En «nepo baby» er altså en kjent person som selv er barn av en kjendis.

SUPERSTJERNE: Zoë Kravitz er skuespiller, artist og modell. Hun er også datter av stjerneparet Lenny Kravitz og Lisa Bonet. FOTO: NTB.
SUPERSTJERNE: Zoë Kravitz er skuespiller, artist og modell. Hun er også datter av stjerneparet Lenny Kravitz og Lisa Bonet. FOTO: NTB. Vis mer

Helle Kannik Haastrup, lektor i film og medievitenskap ved Københavns Universitet og forfatter av boken Celebritykultur, forklarer begrepet slik:

– Ordet er en forkortelse av nepotisme og baby, og betegner barn av berømte foreldre som også selv har gjort karriere. Spørsmålet er om det er på grunn av de berømte foreldrene eller er det på egen merit altså eget talent og arbeidsinnsats.

ET LITE STIKK: Hailey Bieber (født Baldwin) er en såkalt «nepo baby». Hun har også kastet seg inn i debatten – på sitt vis. Her er hun med ektemannen Justin Bieber. FOTO: NTB.
ET LITE STIKK: Hailey Bieber (født Baldwin) er en såkalt «nepo baby». Hun har også kastet seg inn i debatten – på sitt vis. Her er hun med ektemannen Justin Bieber. FOTO: NTB. Vis mer

Ifølge henne er begrepet også et utgangspunkt for en diskusjon rundt hvordan man faktisk oppnår berømmelse.

Helle Kannik Haastrup. FOTO: Privat.
Helle Kannik Haastrup. FOTO: Privat. Vis mer

– Er det via sitt opphav, som de kongelige som arver status og privilegier eller er det på merit det vil si egen drift, talent og utdannelse at de fortjener vår beundring.

«Nepo baby»-debatten er ikke ny, skal vite. Men det kan virke som om særlig den yngre generasjonen først nå for alvor har fått øynene opp for fenomenet.

– Det er aktuelt nå på grunn av en artikkel i The NewYorker, og det er også blitt diskutert på TikTok, forteller Haastrup.

SELVSKREVEN GJEST: Skuespiller Dakota Johnson har kjente foreldre, men også sin egen karriere. Her er hun på fashion week. FOTO: NTB.
SELVSKREVEN GJEST: Skuespiller Dakota Johnson har kjente foreldre, men også sin egen karriere. Her er hun på fashion week. FOTO: NTB. Vis mer

– Men det er ikke nytt at barn av berømte Hollywood-stjerner blir møtt med spørsmål om de har fått en særlig adgang til bransjen, som har bidratt til å styrke deres karriere i Hollywood. Det har man sett med dynastier som Coppola-familien og Douglas-familien, men «nepo babies» som Sofia Coppola og Michael Douglas har begge vunnet både Oscar-priser og oppnådd stjernestatus på egen meritter.

NEPO BABY: Skuespiller og artist Jayden Smith er sønn av skuespillerekteparet Jada Pinkett Smith og Will Smith. FOTO: NTB.
NEPO BABY: Skuespiller og artist Jayden Smith er sønn av skuespillerekteparet Jada Pinkett Smith og Will Smith. FOTO: NTB. Vis mer

I «nepo baby»-sekken går både Zoë Kravitz, Dakota Johnson, Lilly Rose Depp og Hailey Bieber – for å nevne noen. De er forøvrig barn av henholdsvis Lenny Kravitz og Lisa Bonet, Don Johnson og Melanie Griffith, Johnny Depp og Vanessa Paradis og Hailey Bieber (født Baldwin) er datter av Stephen Baldwin, bror til skuespiller Alec Baldwin.

Lily Rose Depp er blant de som har gått hardt ut mot påstandene om at «nepo babies» surfer ubekymret gjennom livet. Det hun har oppnådd, argumenterer hun, er takket være hardt arbeid, og ikke på grunn av hvem foreldrene hennes er.

– Diskusjonen blusset opp på Tiktok blant annet fordi Lily Rose Depp mente det var urettferdig at hun ble kalt for «nepo baby». Hun sammenligner sin karriere som modell, slik som moren, med at barn av leger også blir leger, men glemte å ta høyde for at det her er faktisk er snakk om utdannelse i tillegg og ikke bare adgang.

FÅR GJENNOMGÅ: Lily Rose Depp får gjennomgå for sine «nepo baby»-uttalelser. FOTO: NTB.

FÅR GJENNOMGÅ: Lily Rose Depp får gjennomgå for sine «nepo baby»-uttalelser. FOTO: NTB.

Vis mer

– Så ble det jo påpekt at hennes karriere som modell for Chanel må ses som et resultat av at mor (Vanessa Paradis) var modell for samme motehus i mange år – akkurat som hennes første roller på film var sammen med faren Johnny Depp.

Det var altså Lily Rose Depps manglende anerkjennesle av at hun er privilegert som her ble kritisiert, mener Haastrup.

I MAMMAS FOTSPOR: Lily Rose Depp på vei til Chanel-visning med mamma Vanessa Paradise. FOTO: NTB.
I MAMMAS FOTSPOR: Lily Rose Depp på vei til Chanel-visning med mamma Vanessa Paradise. FOTO: NTB. Vis mer

– Og privilegieblindhet er det en følsomhet overfor i dag, hvor vi diskuterer hvordan privilegier i forhold til klasse, hudfarge og kjønn spiller en rolle i hvordan man representeres og hvilke muligheter man får i kulturen og i samfunnet, sier hun.

Søker du på #nepobaby på Tiktok får du i skrivende stund over 360 millioner treff. Og googler du fenomenet får du 6,7 millioner treff på bare litt over et halvt sekund. Hva er det med «nepo babies» som både fascinerer og også irriterer?

KJENT FJES: Også Ben Stiller kalles en «nepo baby». Han er sønn av Jerry Stiller og Anne Meara, og bror til Amy Stiller, som alle er komikere og skuespillere. FOTO: NTB.

KJENT FJES: Også Ben Stiller kalles en «nepo baby». Han er sønn av Jerry Stiller og Anne Meara, og bror til Amy Stiller, som alle er komikere og skuespillere. FOTO: NTB.

Vis mer

– På TikTok er det ikke en utilfredshet med at man som barn av Hollywood-stjerner har fordel av at mor og far er powerplayers i industrien, men det forventes at man som ung stjerne som minimum skal anerkjenne sitt privilegium i forhold både kulturell og økonomisk kapital, forteller Haastrup.

Hun trekker frem Jamie Lee Curtis som eksempel; Halloween-stjernen som innrømmet at hun fikk rollen i slasher-filmen fordi hun var datter av Janet Leigh som spilte hovedrollen i Hitchcocks Psycho.

FORNØYD: Jamie Lee Curtis vant sin første SAG Award, og kommenterte på «nepo baby»-debatten under årets prisutdeling. FOTO: NTB.

FORNØYD: Jamie Lee Curtis vant sin første SAG Award, og kommenterte på «nepo baby»-debatten under årets prisutdeling. FOTO: NTB.

Vis mer

Da 64 år gamle Curtis vant prisen for beste kvinnelige birolle for sin innsats i sciencefiction-actionfilmen Everything Everywhere All at Once under SAG Awards nylig sa hun dette fra scenen i Hollywood:

«Jeg vet at dere ser på meg nå og tenker: 'Nepo baby. Det er grunnen til at hun er her'. Og det forstår jeg veldig godt».

«Men sannheten er», fortsatte Curtis med sin første SAG Awards-pris «at jeg er 64 år gammel, og det her er bare fantastisk».

– Hun tar sitt privilegium på alvor i forhold til sin tidlige karriere og kan glede seg over egen suksess på merit i dag, sier Haastrup.

MED PAPPA: Miley Cyrus har en kjent pappa – den amerikanske artisten «Billy» Ray Cyrus. FOTO: NTB.
MED PAPPA: Miley Cyrus har en kjent pappa – den amerikanske artisten «Billy» Ray Cyrus. FOTO: NTB. Vis mer
SLO REKORDEN: Miley Cyrus slo nylig Adeles rekord og har nå den mest spilte låten på én uke på Spotify noensinne. FOTO: NTB.
SLO REKORDEN: Miley Cyrus slo nylig Adeles rekord og har nå den mest spilte låten på én uke på Spotify noensinne. FOTO: NTB. Vis mer

Også Hailey Bieber har kommentert «nepo baby»-debatten, men uten egentlig å gjøre det. For da hun dukket opp med en t-skjorte med påskriften «nepo baby», fikk det nettet naturlig nok til å koke. Var det tilfeldig? Neppe. Var det et vittig innlegg i debatten, en selvransakelse, en langfinger til kritikerne? Eller kanskje alt på en gang.

– Hailey Bieber er et interessant eksempel fordi hun ikke primært er kjent for sin egen karriere som modell eller skuespiller, men først på grunn av skuespiller-familien Baldwin og dernest på grunn av sitt ekteskap med popstjernen Justin Bieber.

– Hennes berømmelse og privilegier er derfor enten arvet eller noe hun har giftet seg til, og det har hun humoristisk sans til å kommentere på med t-skjorten.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer