FEIL STØRRELSE - FEIL FARGE?: Det kan virke utakknemmelig og lite raust å ville bytte en gave noen har gitt til deg, men er det ikke bedre å bytte enn å la den støve ned? Og ofte kan det gjøres svært diskret... Foto: REX/Chameleons Eye/All Over Pres
FEIL STØRRELSE - FEIL FARGE?: Det kan virke utakknemmelig og lite raust å ville bytte en gave noen har gitt til deg, men er det ikke bedre å bytte enn å la den støve ned? Og ofte kan det gjøres svært diskret... Foto: REX/Chameleons Eye/All Over Pres Vis mer

Bytterett

Noen gaver du vil bytte?

Dette bør du vite!

Publisert

KK.NO: Du kjenner varmen bre seg i kinnene når du pakker ut den hårete flanellpysjen fra tanta du er så glad i.

I skapet har du allerede flere slike fra tidligere julekvelder, fra samme tante, og selvsagt har du aldri hatt hjerte til å fortelle henne at du klør i flanell.

Å få en gave fra noen som vil deg alt godt, som du likevel vet du ikke kommer til å bruke, føles ikke så kjekt. Samtidig er det dumt å la den støve ned i skapet, all den tid noen andre kan få glede av den.

Nei, det aller beste er jo faktisk å bytte den.

Her er byttereglene som gjelder, ifølge kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet.

ANN HEGE SKOGLY: Kommunikasjonsrådgiver ved Forbrukerrådet.
ANN HEGE SKOGLY: Kommunikasjonsrådgiver ved Forbrukerrådet. Vis mer

Har gaven byttelapp?

Å bytte gaver i romjulen har nærmest blitt en tradisjon, og du kommer til å treffe svært mange andre.

Men selv om vi gjerne tror det, har vi ingen reell bytterett, selv om det som oftest går greit å bytte bøker, tekstiler og gullsmedvarer.

Likevel er det aller beste om du har en byttelapp.

Du må ha kvittering eller byttelapp for å ha rett til å bytte noe. Loven gir deg nemlig ikke noen rett i det hele tatt, det er butikken som velger å gi deg det, har Ann Hege Skogly tidligere forklart til KK.no.

Vær også oppmerksom på at butikken setter datofrister på byttelappene, som du må forholde deg til.

– Mange butikker har rausere bytteordninger rundt juletider, men det varierer voldsomt, forteller Skogly.

Derfor kan det være lurt å bytte gavene dine allerede i romjulen, ellers kan det være for sent.

- Bytter uten kvittering

Hos flere kleskjeder kan du fortsatt bytte plagg selv om du ikke har kvittering eller byttelapp - men du kan ikke regne med å få pengene tilbake.

- Uten kvittering så gir vi ikke ut penger, men du kan bytte til en annen vare eller få et gavekort på beløpet, sier motepresseansvarlig hos KappAhl, Annelie Lindvall Brunsvik, til KK.no.

Kleskjeden har også et artikkelnummer på vaskeanvisningen i alle plagg, slik at de har kontroll på hva det koster.

Kan du få tilgodelapp?

Men har du en gave du gjerne vil bytte, og får høre i butikken at den har vært et åpent kjøp, betyr det faktisk at du kan få pengene tilbake, om du ønsker det.

Og skulle du ikke finne noe som frister på romjulssalget, kan du høre med de i disken om du kan få en tilgodelapp.

Den lille papirlappen er gullbilletten din den dagen du virkelig finner noe du ønsker deg.

IKKE ALT KAN BYTTES: Har du fått undertøy i feil størrelse til jul, kan du dessverre ikke bytte det.  Foto: All Over Press
IKKE ALT KAN BYTTES: Har du fått undertøy i feil størrelse til jul, kan du dessverre ikke bytte det. Foto: All Over Press Vis mer

Kan bh-en byttes?

Men hva med det lekre undertøyet du har fått av kjæresten, i størrelse 75E, og ikke 80B, som du bruker?

Vel, uansett hvor mye dobbeltpupp du får av bh-en, så kan du mest sannsynlig ikke bytte det i butikken.

Som regel er det nemlig ikke bytterett på undertøy, badetøy, og spesielt ømfintlige varer, som kosmetikk. Og det samme gjelder for dyner og puter og øredobber.

- Hvis noen gjorde den brøleren at de ga deg undertøy i feil størrelse, må det gjerne være forseglet for å få bytte. Det er jo greit å vite at undertøy er ubrukt når du kjøper det, forteller kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet på Forbrukerrådets egen hjemmeside.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer