Paris Fashion Week

- Norske jenter kler seg bedre enn franske

Det sier den norske designeren som har bodd i Paris i 25 år.

NORSK DESIGNER I PARIS: Norske Gunhild Nygaard (46) har jobbet for motehus som Dior og Givenchy. Foto: Cecilie Leganger
NORSK DESIGNER I PARIS: Norske Gunhild Nygaard (46) har jobbet for motehus som Dior og Givenchy. Foto: Cecilie Leganger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


LEOPARD: Den lavendelblå blusen kommer også i en mer dyrisk variant. Silkeblusene er en del av Gunhilds vår/sommerkolleksjonen 2012. Foto: Cecilie Leganger
LEOPARD: Den lavendelblå blusen kommer også i en mer dyrisk variant. Silkeblusene er en del av Gunhilds vår/sommerkolleksjonen 2012. Foto: Cecilie Leganger Vis mer
NORGES BEST KLEDDE: Det er dronning Sonja, mener Gunhild Nygaard. - Hun er fantastisk flott. Foto: All Over Press
NORGES BEST KLEDDE: Det er dronning Sonja, mener Gunhild Nygaard. - Hun er fantastisk flott. Foto: All Over Press Vis mer
BESTSELGEREN I 2012? Denne silkeblusen med blomstermønster kommer til å bli en hit i 2012 etter etterspørselen å dømme. Foto: Cecilie Leganger
BESTSELGEREN I 2012? Denne silkeblusen med blomstermønster kommer til å bli en hit i 2012 etter etterspørselen å dømme. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

OM GUNHILD NYGAARD:

Gunhild Nygaard (46) er født i Haugesund, men har bodd i Paris de siste 25 årene. Utdannelsen fikk hun på franske Esmod. Etterpå fikk hun lærerjobb hos den norske Esmod-skolen i Oslo, og det var da hun fikk tilbud om drømmejobben i motehovedstaden – hos Christian Dior. Derfra var veien kort til haute couture avdelingen til Givenchy. Og i 2008 etablerte hun sitt eget selskap og lagde sin første kolleksjon under eget navn. I 2009 fikk hun prisen som Årets Designer i Paris.
Stem her!

Synes du norske jenter ligger foran kvinner i andre land?
Du har gjerne ikke hørt om den norske designeren Gunhild Nygaard (46) før. Hun er en av de mange skjulte suksesshistoriene om nordmenn som lykkes i utlandet.

Da hun var tjue, flyttet hun til den franske motehovedstaden, og hun har vært en av de heldige få som har fått jobbet med store motehus som Christian Dior og Givenchy. I 2009 fikk hun prisen for Årets Beste Designer i Paris.

Det er med andre ord trygt å si at damen har peiling på hva hun snakker om når hun sier:

- Norske kvinner er veldig flinke til å kle seg. Faktisk bedre enn de franske.

SE OGSÅ: - Norske jenter ligger et hakk foran

Ja, det har jeg også inntrykk av
 
27 (39%)
Nei, tror vi ligger på nivå med de fleste andre land vi kan sammenligne oss med
 
23 (33%)
Nei, vi ligger lenger etter
 
14 (20%)
Usikker
 
5 (7%)
FRANSK: Plaggene både designes og produseres i Frankrike. Lavendelblå silkebluse fra Gunhild. Foto: Cecilie Leganger
FRANSK: Plaggene både designes og produseres i Frankrike. Lavendelblå silkebluse fra Gunhild. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

- Ligger ett år foran

KK.no treffer Nyggard i hennes leilighet ikke langt fra den eksklusive handlegaten Champs-Élysées. Det serveres kaffe og det nærmeste Gunhild fant som lignet norske boller - i tillegg til overraskende utsagn om at Kari Nordmann kler seg bedre enn de franske madamoiselles.

- Ja, det legger jeg merke til hver gang jeg er hjemme. De ligger omtrent ett år foran de franske. Trendene plukkes opp veldig raskt i Norge.

- På gatene i Paris er det noen som skiller seg ut, men i Norge er det langt flere som gjør det. Og jeg har bodd her i nesten 25 år, så jeg vet at det stemmer.

- Det er fakta sant!

- Finnes det noe som franske kvinner kan lære av norske?

- Ja, absolutt. For eksempel synes jeg norske kvinner er veldig flinke til å kle seg moderne, men behagelig. Det er viktig at stil ikke går ut over komforten.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Beundrer dronning Sonja

Av alle de velkledde kvinnene i hjemlandet, er det kanskje spesielt én som peker seg ut, synes Nygaard. Og hun er kanskje ikke den mest trendy, og den som dukker opp på de norske best kledd-listene.

- Jeg har vært så heldig å få treffe dronning Sonja under et av hennes besøk i Paris. Hun er fantastisk flott. Klærne, makeupen, håret...

- Det var bare så gjennomført, sier Nygaard.

- Ja, Sonja er etter min mening Norges best kledde kvinne. Vi kan være utrolig stolte over å ha henne som vår dronning.

BESTE DESIGNER I 2009: For to år siden fikk Gunhild prisen for Årets Beste Designer i Paris. Kun et år etter hun lanserte sin første kolleksjon under eget navn. Foto: Cecilie Leganger
BESTE DESIGNER I 2009: For to år siden fikk Gunhild prisen for Årets Beste Designer i Paris. Kun et år etter hun lanserte sin første kolleksjon under eget navn. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Om suksessen

For to år siden fikk Nygaard den prestisjetunge prisen Årets Beste Designer i Paris. Kun et år etter hun lanserte sin første kolleksjon under eget navn.

- Da tenkte jeg bare «Ok, da kjører jeg på!».

Og selv om Gunhild har jobbet som designer i snart 30 år, har ikke lidenskapen blitt mindre.

- Jeg kan jobbe 24 timer i døgnet, jeg er så utrolig glad i det jeg driver med. Det er knalltøft, men det er en drøm. Og hver gang jeg ser at noen går med mine klær på gaten, blir jeg utrolig stolt.

- Det er det som er premien.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Når tyveri blir en kompliment

- Hvordan vil du beskrive din design?

- Jeg ønsker å lage klær av høy kvalitet som er litt billigere enn de andre designplaggene. Klærne skal kunne brukes, og det lenge. Mitt mål er derfor å lage kvalitetsplagg som er forholdsvis tidløse.

- Klærne skal heller ikke ha noen aldersgrense. Jeg har ministerfruer som går med mine plagg, og døtrene mine på 16 og 18 år bruker begge klær jeg har designet.

- Alle kundene er like viktige. Hver gang noen har lyst til å bruke klærne mine, blir jeg utrolig glad. Hver gang jeg ser et plagg jeg har laget på gaten, blir jeg kjempestolt.

Og en av de største komplimentene Gunhild har fått er kriminelt bra.

- Den ene datteren min brukte en smokingjakke jeg hadde laget en kveld hun var ute. På et tidspunkt gikk hun fra både den og vesken sin. Da hun kom tilbake, var vesken der, men jakken var stjålet.

- For meg var det faktisk litt av en kompliment, ler Nygaard.

KK.no i Paris

KK.no er tilstede på moteuken i Paris. Vi vil gi deg høydepunktene både på og av catwalken.

Du vil få en sniktitt på neste års trender – fra motehus som Dior og Balmain, få stiltips fra franske madamoiselles og intervjuer med norske designere som har lykkes i motehovedsatden.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer