Gjenbruk

Ny trend: Dele- og byttegrupper på Facebook er blitt superpopulært!

Tina (28) har skapet fullt av klær hun ikke har betalt for. Hun har skjønt at nå er det deling og bytting som gjelder.

GJENBRUK ER TOPP: Constantina Tsiplakis, eller Tina, er vokst opp på Rhodos. Da hun flyttet til Norge i 2013, skaffet hun seg det meste brukt.  Foto: Anne-Elisabeth Næss
GJENBRUK ER TOPP: Constantina Tsiplakis, eller Tina, er vokst opp på Rhodos. Da hun flyttet til Norge i 2013, skaffet hun seg det meste brukt. Foto: Anne-Elisabeth Næss Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Se på denne! Ikke brukt. Den hadde jeg på meg på ball. Constantina «Tina» Tsiplakis (28) holder opp en svart, lang gallakjole inne på soverommet i leiligheten sin i Oslo.

Overalt rundt henne ligger klær, vesker og sko i alle farger. Pumps med prislappen på. Skinnvesker som ikke har en skramme. Alt er Tina sitt. Men hun har ikke betalt et rødt øre for det. For de fleste klærne som henger i 28-åringens skap har hun fått eller byttet til seg på Facebook-gruppen «Oslo: gis bort, byttes, ønskes», der Tina er en av tre administratorer.

Her sørger 14 000 medlemmer for at klær som barna har vokst ut av, bomkjøpet de gjorde på shopping, julegaven de aldri fikk byttet, får nye, lykkelige eiere.

«Ønskes: Noen som har en gammel mp3-spiller eller iPod å avse? I bytte har jeg blant annet: gardiner, gardinstenger, balansebrett, muffinsstativ, krølltang, klesbretter, stearinlysholdere, stearinlys, bøker, blader med mer», skriver for eksempel en bruker som har fått iPoden sin stjålet. Fire timer etter får hun svar: «Har to mp3-spillere som ikke er i bruk. Trenger gardinstang.»

Dukker opp stadig flere byttegrupper og byttearrangementer

Tinas gruppe er ikke den eneste på Facebook som tilbyr deling. Det popper opp byttegrupper og byttearrangementer der vi med god samvittighet kan la lommeboken ligge igjen hjemme. For noe er i ferd med å skje rundt oss. Vi snakker om deling, et grønt skifte og om lavere forbruk. Og noen er ferdige med bare å snakke.

– Vi har lært at det er vår patriotiske plikt å forbruke, for hvis ikke vi forbruker, kommer det ingen vekst, virksomhetene går nedenom, og vi mister jobben. Men så vet vi også godt at forbruket vårt er direkte ødeleggende for planeten. Vi trenger å få balanse i ligningen. Akkurat nå og de neste 20 år er det 2,5 milliarder mennesker som er på vei fra fattigdom til middelklassen, og de vil ha de samme tingene som oss. Deleøkonomi kan bli den bærekraftige måten å forbruke på, så det blir plass til oss alle på planeten jorden. Vi kan få det hele, hvis bare vi vil dele, påpeker Claus Skytte.

MILJØVENNLIG: Tina drømmer om et samfunn der penger spiller mindre rolle og vi bytter til oss det vi trenger. Foto: Anne Elisabeth Næss
MILJØVENNLIG: Tina drømmer om et samfunn der penger spiller mindre rolle og vi bytter til oss det vi trenger. Foto: Anne Elisabeth Næss Vis mer

LES OGSÅ: Nesten alt her er gjenbruk

Ny trend med deling

Den danske foredragsholderen og kreative strategen er ekspert på deleøkonomi og forbrukere, og kom i 2014 med boken «Skal vi dele?»  Og Skytte er overbevist: Vi kommer til å kjøpe mindre og bytte mer i framtiden.

– Det blir lettere, hurtigere, billigere og mer behagelig enn å kjøpe (og kaste). Etter hvert som det blir oppfunnet nye og smartere deletjenester, kommer det til å bli like normalt å dele med hverandre som å handle på internett.

Selv er han deleier i Resecond, verdens første, fysiske kjolebyttebutikk i København, der han sammen med sin kone har tatt fellesskapstanken på alvor: Et felles klesskap, der de som kjøper et medlemskap kan hente seg kjoler og levere inn sine egne. Sammen med kjolen får den nye eieren kjolens historie, og kjolen får svingt seg enda en gang ut av klesskapet.

I bilen sin kjører Tina rundt med en pose, som hun jevnlig fyller med ting hun kan gi til andre. Som et par nye pumps i beige som ikke passer med hennes andre beige ting, men som kanskje kan være helt perfekt for andre.

– Jeg bytter hele tida, forteller Tina.

– Da jeg trengte ny garderobe fordi jeg skulle i jobbintervju, la jeg ut ønskeliste på gruppa – og fikk det jeg trengte. Jeg liker å gi bort ting eller å bytte. Jeg blir glad av å få, og det blir jo andre også. Dessuten kommer jeg i kontakt med nye mennesker.

Når medlemmene av Facebook-gruppa har avtalt et bytte, finner de en møteplass eller drar hjem til hverandre for å levere tingene. Slik har også nye vennskap utviklet seg.

– Jeg hadde ingenting før jeg kom i gruppa. Nå har jeg fått både venner og ting, smiler Tina.

KK nr 7 2016 er i salg fra fredag 19. februar.
KK nr 7 2016 er i salg fra fredag 19. februar. Vis mer

Hun har vokst opp på Rhodos med en norsk mor og en gresk far. Da hun bestemte seg for å flytte til Norge i 2013, trengte hun det meste, og søkte på finn.no.

– Men det gikk for sakte. Så da fant jeg denne gruppa på FB.

Snart hadde spisestue og andre møbler kommet i hus, forteller Tina, som betegner det som langt vanligere med gjenbruk i Hellas enn her.

– Jeg tror det er en bølge som kommer, at vi vil bli mer åpne for å bytte ting.
På Facebook har gruppen hennes fått en søster-gruppe: Oslo-engler. I stedet for ting, legger medlemmene inn ønsker og behov om tjenester – og får hjelp fra de andre. 

– Det er en veldig naturlig ting å be om hjelp. Men her i Norge er det så mye fokus på penger. Jeg drømmer om et samfunn der vi kan gjøre alt selv, og ikke har behov for penger, men heller bytter kunnskap, tjenester og ting med hverandre. Jeg tror det ville gitt oss mer fokus på kontakt mellom mennesker, sier Tina.

Hun har bortimot sluttet å kjøpe ting etter at hun ble medlem og senere administrator i Facebook-gruppen.

– Jeg har kjøpt nye dyner nå. Men det var etter å ha fått dyner tre ganger på rad. Hun ler.

– Du vet det tv-programmet som heter «Luksusfellen»? Jeg har sett på det og tenkt: Tenk at det ennå finnes mennesker som bruker masse penger på klær! 

Tekst: Åslaug Birgitte Græsvold, redaksjonen@kk.no. Denne reportasjen står også i KK nr 7, 2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer