Vegansk hudpleie:

Ny trend: Vegansk skjønnhet

Hvaloppkast, snegleslim og morkake fra sau? Flere og flere sier nei takk, og velger grønn kosmetikk.

VEGANSK HUDPLEIE: Dessverre har det foregått en del makabre dyreovergrep i skjønnhetens tegn som har vært en medvirkende årsak til av skjønnhetsindustrien nå vrir seg mer og mer til en grønnere retning. FOTO: NTB Scanpix
VEGANSK HUDPLEIE: Dessverre har det foregått en del makabre dyreovergrep i skjønnhetens tegn som har vært en medvirkende årsak til av skjønnhetsindustrien nå vrir seg mer og mer til en grønnere retning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du tenker kanskje ikke så mye på det, men mange av ingrediensene som finnes i kremene, sminken og hårproduktene dine er hentet fra dyreverdenen.

Det er ikke uten grunn at noen av disse ingrediensene har blitt brukt til alle tider. De har vært lett tilgjengelige, og de har også dokumentert god effekt på hud og hår. Gjennom K-beauty (koreansk skjønnhetspleie red. anm) har vi for eksempel blitt kjent med snegleslim, slangegift, biegift og morkake fra sau, som er en del av asiatenes skjønnhetseliksirer.

Melk fra ku, esel og geit har vært brukt siden Kleopatras storhetstid, men vi har også dratt nytte av edderkoppens silke, honning, bivoks, lanolin fra ull, fiskerogn og talg.

Dessverre har det foregått en del makabre dyreovergrep i skjønnhetens tegn som har vært en medvirkende årsak til av skjønnhetsindustrien nå vrir seg mer og mer til en grønnere retning. For eksempel har tusenvis av haier blitt drept for den ettertraktede fettsyren squalene som hentes ut fra haiens enorme lever. Squalene finnes i huden vår, men avtar med alderen. Men heldigvis finnes det også gode botaniske kilder til ungdomskilden, for eksempel oliven og amarant.

LES OGSÅ: Disse skjønne nyhetene må du få med deg!

- Stadig flere er opptatt av at produktene skal være veganske

Vegansk kosmetikk har vært etterspurt i flere tiår i utlandet. Liv Andreassen Bell i nettbutikken Skinlove.no merker godt at etterspørselen etter veganprodukter har økt.

- Vårt inntrykk er at stadig flere er opptatt av at produktene skal være veganske. Denne økningen i bevissthet går også på at de skal ha trygge, økologiske ingredienser som ikke er testet på dyr. Det ser ut til at flere og flere bryr seg om klodens helse. I tillegg ser man jo ofte skrekkhistorier i nyheter og sosiale medier om hvordan dyr behandles rundt omkring i verden. Så ønsket om å beskytte dyrene står sterkt hos mange, sier hun.

Hun påpeker at selv om et produkt er merket vegansk er det ikke nødvendigvis slik at ingrediensene er trygge og miljøvennlige.

- Ingredienser som parabener, SLS, trioksan og syntetiske fargestoffer er eksempler på veganske ingredienser som vi i Skinlove ikke ønsker å ha i våre produkter, sier Liv Andreassen Bell.

I flere og flere nettbutikker finner du nå egne sider med vegan kosmetikk, slik at det skal bli enklere for deg som forbruker å manøvrere i jungelen av skjønnhetsprodukter.

LES OGSÅ: Vi guider deg gjennom høstens største trender!

Verdens første veganske parfymekolleksjon

Marie-Caroline Renault er General Manager for Le Couvent des Minimes, et fransk tradisjonelt merke som har lange tradisjoner med bruk av botaniske ingredienser i sine produkter. I disse dager relanserer de merket med blant annet å vegan-sertifisere seg og lansere verdens første veganske parfymekolleksjon.

- Vegan er den nye luksusen, og grønt har blitt «the new black». Det å sertifisere seg til vegansk handler først og fremst om dyrevern. Det finnes mange gode egenskaper i ingredienser hentet fra dyreverdenen. For eksempel har honning en unik effekt på huden, og som det i utgangspunktet ville vært uproblematisk for meg å bruke i produkter. Men når man bestemmer seg for å sertifisere seg vegansk må man gå «all in». Vår utfordring er å finne veganske ingredienser som er bra nok. Heldigvis har det vært mindre utfordrende enn jeg forventet, sier Marie-Caroline Renault.

Hun forklarer at også når de henter inn ingredienser som er botaniske tenker de på hvordan de blir fremstilt eller høstet. For eksempel er det ikke så uvanlig at kokosnøtter hentes ned fra trærne av aper i fangenskap. Som vegansk merke sørger de for at kokosnøttene hentes ned på annet vis.

Videre forteller hun at mange ingredienser som brukes i kosmetikk finnes både animalsk og botanisk, men på grunn av tilgjengelighet og teknologi er det den animalske varianten som har blitt brukt. Nå derimot er teknologien så avansert at botaniske ingredienser kan være vel så effektive.

Tradisjonelle parfymer inneholder faktisk ganske mange ingredienser fra dyr. Ambergris er oppkast fra spermhval som flyter i havet, og som til slutt skylles i land. Det er også vanlig å bruke forsteinede ekskrementer fra afrikanske dyr som civet og hyrax eller castorium som beveren bruker til å markere territorium med.

Disse ingrediensene brukes i parfymer for å etterligne våre naturlige kroppslukter som vi vasker bort, men som faktisk er det man blir tiltrukket av. Alle disse animalske ingrediensene finner du ikke i nisjeduftene til Le Couvent des Minimes.

- Det å velge vegansk betyr ikke at du ikke kan bruke produkter som ikke er det. Det blir som å velge å ha et sunt kosthold, men at du kan kose deg med et sjokoladestykk med gode ingredienser når du har lyst på det, sier Marie-Caroline Renault.

Hun mener at det viktigste er å bli mer bevisst på hvor ingrediensene kommer fra. Det store utvalget av vegan har gitt deg en mulighet til å kun bruke vegan kosmetikk, men du kan også velge å bruke det beste fra begge verdener.

LES OGSÅ: Eple, pære eller timeglass? Slik fremhever du DIN figur!

Sertifisering

The Vegan Society skapte ordet vegan og definerte hva en veganer er i 1944. Deres kriterier har siden vært gjeldene over hele verden. Produktene skal være 100 prosent botaniske, men de har også stort fokus på dyrevern.

Cruelty Free har fokus på dyrevern og jobber for å stoppe testing på dyr. Et Cruelty Free-merket produkt er ikke nødvendigvis vegansk, men flere og flere merker kan pryde sine produkter med begge sertifiseringene.

LES OGSÅ: Disse smykkene gir antrekket ditt det lille ekstra

Le Couvent des Minimes

Lanserer verdens første vegan parfymer. Nisjeduftene kommer i fem 18 prosent parfymeessens inspirert av reisedestinasjoner og fem ulike cologne inspirert av hager.

Merket har også en linje med produkter for kropp og hud, i tillegg til duftlys og gavepakker. Historie går helt tilbake til 1614. Couvent des Minimes relanseres med nytt design, nytt konsept og nye produkter. Kun håndkremen henger med fra tidligere. Parfymene fås i Norge fra september.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer