HUSK Å SJEKKE SÅLEN: For at du ikke skal gli på det glatte føret er det viktig å sjekke hva slags materialet sålen er laget av og hvordan mønster den har.  Foto: Tone Ruud Engen
HUSK Å SJEKKE SÅLEN: For at du ikke skal gli på det glatte føret er det viktig å sjekke hva slags materialet sålen er laget av og hvordan mønster den har. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Sko

Nye sko? Husk å se etter dette

Det viktigste for at du skal holde deg stødig på det norske vinterføret.

Publisert
Selv om de fleste nordmenn gruer seg til vinteren så å si hele året, kommer kulda og snøen som en like stor overraskelse hvert eneste år.

Og det er slett ikke bare bilistene som stadig vekk seiler ut av veien.

Med sko som egentlig er egnet for sommer- og høstværet og såler som er fullstendig slitt ned etter i fjor, er det ikke så rart at mange ramler på isen i vintermånedene.Til tross for at det finnes brodder og andre hjelpemidler mot det glatte vinterføret, kan det være greit å begynne med det mest grunnleggende - nemlig sålen din.

LES OGSÅ: Vinterstøvlettene som faktisk er fine

SE ETTER MATERIALE OG MØNSTER: Det er nemlig det aller viktigste for at skoene skal skape friksjon og få ordentlig tak i underlaget.  Foto: Tone Ruud Engen
SE ETTER MATERIALE OG MØNSTER: Det er nemlig det aller viktigste for at skoene skal skape friksjon og få ordentlig tak i underlaget. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Mønsteret under skoen er ikke det viktigste

– Det hjelper ikke hvordan mønster det er på sålen hvis den er laget i plast, forteller skomaker Stian Henrik Larsen.

Han er daglig leder og eier av butikken Garderobeservice på Majorstuen i Oslo, som driver med reperasjon av sko og vesker, i tillegg til rens og vask.

– Problemet med en plastsåle er at mønsteret ikke vil trenge ned i snø og is, men ligge oppå. I tillegg vil det ikke gi den samme friksjon mot den glatte overflaten, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Dersom du skal sette på nye såler, vil som oftest ikke en skomaker tilby såler av plast. I skobutikken derimot, kan det være lurt å forhøre deg med de som jobber der, eller kjenne etter at sålen ikke er veldig hard og at materialet ikke er veldig glatt - som indikerer at det er plast.

Husk også at en rekke designersko har lærsåle, som heller ikke egner seg på det norske vinterføret.

LES OGSÅ: Jada, semskede sko kan brukes i regn

STYR UNNA DE HELT GLATTE SÅLENE: På vinteren vil de glatte sålene nesten ikke gi deg noe støtte på det glatte føret. Foto: Tone Ruud Engen
STYR UNNA DE HELT GLATTE SÅLENE: På vinteren vil de glatte sålene nesten ikke gi deg noe støtte på det glatte føret. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Se etter en gummisåle

Larsen forteller at det du bør se etter er en såle som er laget av gummi, eventuelt en gummiblanding - som du også kan føle deg frem til.

– En gummisåle skal kjennes ganske seig og myk. Det er også mulig å teste hva slags materialet det er i sålen ved å prøve å dra den bortover gulvet. I motsetning til en plastsåle, vil den ikke gli like lett bortover gulvet.

Som oftest vil det imidlertid være plast på hælen, siden det sørger for at den blir mye lettere i forhold til gummi, i tillegg til at det gir bedre beskyttelse når hælen er hult.

Når du har sjekket at sålen er laget av gummi, bør du i tillegg se på mønsteret, som også bidrar til at du ikke glir.

– Det verste er naturligvis en helt glatt såle. Helst bør du sjekke at mønsteret går begge veier, da blir du enda mer sklisikker. En av de beste sålene du kan bruke er vibram, men den koster også litt mer, sier Larsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Han kan fortelle at prisen ligger på rundt 350 kroner, og anbefaler at du alltid tar sålen både foran og bak i første runde. Det er nesten garantert at det er nødvendig, og det er dyrere å gjøre det hver for seg.

LES OGSÅ: Sure sko? Slik blir du kvitt lukten

SKOENE ER VIKTIG: Skomaker Stian Henrik Larsen anbefaler spesielt at du sjekker sålen i butikken. Foto: Tone Ruud Engen
SKOENE ER VIKTIG: Skomaker Stian Henrik Larsen anbefaler spesielt at du sjekker sålen i butikken. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer