For å lære hva du bør se etter, har jeg laget en oversikt. Jeg håper den kan gjøre jakten på det perfekte varmeverktøyet litt enklere.
Ønsker du store, myke bølger, spenstige krøller, eller gjøre den krusete manken blank og rett? Her er guiden som skal hjelpe deg å finne det perfekte produktet for akkurat ditt hår.

Sjekk dette før du klipper deg kort
Krølltang med klype
Dette er den klassiske krølltangen! Den er enkel å håndtere, og kan gi både tette krøller og løsere bølger, avhengig av størrelsen på tangen. Har du kortere hår, kan du med fordel velge en smalere tang.
Alle klarer å lage krøller med dette verktøyet, men du klarer ikke så mye annet med den. En rettetang kan utføre samme oppgave, men krever litt mer trening.
Frisørens tips: Start med å krølle håret i nakken. Da er det lettere å ha kontroll på hva du har krøllet og ikke har krøllet.

Rettetang
Bred: Denne tangen er helt rå om du bruker den til å rette ut håret regelmessig. Den brede platen gjør at jobben går raskere, og håret blir glatt og blankt. I likhet med en smalere rettetang kan den lage både bølger, krøller og bevegelser. Utfordringen er at stylingen ikke blir fullt så definert, så både krøller og bølger blir mykere og mer diskré. Ønsker du spenstigere krøller, er ikke dette den beste tangen for deg.
Frisørens tips: Bruk en kam foran rettetangen når du drar den gjennom håret. Da vil håret legge seg i riktig retning, og resultatet blir blankere og holder mye lenger.
Smal: Dette er det mest allsidige verktøyet. Utfordringen er at tangen krever trening. Legger du ned litt arbeid med den, kan du utføre absolutt alle hårstylinger. En god rettetang holder i flere år, men ikke tvihold på den når du merker at jobben ikke går like enkelt som før. En ny tang vil gi mindre slitasje på håret og være enklere å jobbe med.
Frisørens tips: Velg en rettetang som har avrundede hjørner. Da vil den lage krøller og bølger i håret ditt uten å etterlate hakk.

Kjegletang
Denne krølltangen er bredere på den ene siden og smalere på den andre. Den er uten klype, så teknikken er å holde håret i tuppen og snurre det rundt tangen. Så hvorfor er denne annerledes enn en vanlig krølltang?
Når du tvinner håret rundt tangen i stedet for å krølle det opp, vil håret få en S-form i stedet for krøll. Resultatet blir mer bølgete. I tillegg vil den gjøre at krøllen får mer sprett mot slutten eller starten, alt ettersom hvordan du holder tangen. Kjegletangen er altså for deg som ønsker bølger i stedet for krøller. Håret må også være langt nok til at du faktisk klarer å snurre det rundt tangen.
Frisørens tips: Bytt mellom den tykkeste siden og den tynneste siden inn mot hodebunnen, da får du mer spill i håret.

Hårføner
Jeg synes en hårføner er essensielt. Håret må være helt tørt om du skal lykkes med verktøystyling. I min hverdag sparer det meg både dårlige hårdager hvis jeg må vaske håret om kvelden, og korter ned på tørketiden om morgenen. Hårfønere kommer i mange varianter og modeller.
Reiseføner: Dette er føneren som er gull å ha i reisevesken, fordi den er langt nettere og lettere enn en vanlig hårføner. Ofte kan den legges sammen, slik at den tar liten plass. Denne kan også fungere veldig bra til hjemmebruk om du har et tynnere, finere hår. Den er ofte billigere, og den sparer skapplass. Har du tjukt hår, anbefaler jeg ikke denne til daglig bruk.
Vanlig hårføner: Ingen er vel overrasket over at de med tykt og langt hår trenger en føner med litt kraft. Det er derimot stor forskjell på hvor godt disse vanlige fønerne presterer, og selv om noen fønere utnytter watten bedre enn andre, anbefaler jeg å finne en føner med minst 2000 watt. Ikke glem at en lang nok ledning gjør jobben mye enklere.
Diffuser: Har du krøller eller naturlig fall i håret, er det ingenting som er verre for stylingen enn å blåse håret tørt med en hårføner. Krøllene blir brusete, og blankheten forsvinner. En diffuser som settes på munnstykket til en hårføner, vil gjøre at krøllene får ekstra sprett. Denne lille saken ser ut som en liten «kopp» med tagger. Hold diffuseren stille, og legg håret ditt oppi den. Jobb deg gjennom hele håret.
Rundbørste-føner: Jeg elsker håret mitt etter en god rundbørste-føn hos frisøren. Dette smarte verktøyet er hårføner og rundbørste i ett, og gir deg den samme fantastiske følelsen. Den passer like godt til kort hår som til langt. Når du skal velge en rundbørste-føner, bør du tenke på diameteren på selve børsten. En stor børste gjør jobben i et langt hår, mens en liten børste er perfekt for deg med kortere hår. En del av dem som sliter med rundbørste-fønen, har rett og slett feil størrelse. Målet er å skape volum helt fra hodebunnen, samtidig som du får et blankt og spenstig hår.
Frisørens tips: Bruker du en rundbørste-føner, er det smart å la håret tørke 80 prosent tørt før du starter. Da sparer du både hår og armer for unødvendig slitasje.

Nå kommer denne danske favoritten til Norge

Varme hårruller
Disse er perfekte om du vil oppnå myke, glamorøse krøller. La rullene bli ordentlig varme før du starter, og gre seksjonen du skal jobbe med. Snurr håret rundt rullen, og fest den med en spenne. Husk at håret endrer struktur når det er varmt, og holder seg når det blir kaldt. Det er derfor viktig at rullene får kjølt seg ordentlig ned før du tar dem ut av håret. Velger du dette verktøyet, er i alle fall ikke volum et problem. Det kan ta litt tid, men resultatet vil oppleves glamorøst.
Frisørens tips: Varier mellom store og små hårruller for å oppnå volum og lekenhet.

Temperatur
Felles for alle varmeverktøy er at de bør stilles på cirka 180 grader. Selv om tangen kan oppnå opp til 230 grader, anbefaler jeg å ligge så nær 180 grader som mulig. Det er denne temperaturen håret trenger for å endre form. Jeg lover – det går ikke fortere med en varmere tang, du ødelegger bare håret.