Garderobe Detox

Oppdater garderoben din!

Sorter, reparer, rydd bort og gi bort. En ny sesong banker på døra, og vi hjelper deg med å gjøre garderoben klar med enkle tips!

Oppdater garderoben din!
Publisert
Sist oppdatert

Du har et skap fullt av klær, men du har så mye at du egentlig ikke helt vet hva du har. Du føler at du ikke har noe å ha på deg, og det er så rotete i garderoben din at du ender opp med å bruke stort sett det samme hver dag (for det ligger lengst framme). Kjenner du deg igjen?

Hvis du kan si ja til en eller flere av alternativene over, er det dags for en detox! Garderobe-detox riktignok, og vi viser deg hvordan! Rydd ut, sorter, oppdater, reparer, selg eller gi bort. Det er bare å gjøre det ... Men sett av en helg eller minst en hel dag til dette prosjektet. Det tar nemlig lengre tid enn du tror.

Før du setter i gang bør du finne fram fjorårets plagg som har vært pakket bort eller gjemt lengst inn i skapet, slik at du vet hva du har før du eventuelt kjøper nytt. For det har jo skjedd, så klart. At jeg har kjøpt et plagg som jeg tror jeg trenger, for så å finne ut at jeg har nesten et makent fra forrige sesong. Selv om det er lett å lukke døren og utsette problemet, og glemme hva man har eller eventuelt ikke har, så vit at det gjør det noe med deg å ha det uoversiktlig og rotete. For din egen mentale helse (og stil!), ta et oppgjør med rotet en gang for alle!

Oppdater garderoben din!

ULIKE LØSNINGER: For en komplett garderobeoppdatering kan du omorganisere systemet i klesskapet ditt også. Det finnes mange ulike løsninger - både billige og litt dyrere. Foto: Produsetentene, IKEA

Her kommer STYLEmags beste tips for en oppdatert og ryddig garderobe.

1. Sorter

  • Gå gjennom hele garderoben i detalj. Oppdag skattene lengst inne, som du hadde glemt faktisk eksisterte.
  • Sorter alt innhold i kleskategori; jeans, topper, skjorter, bluser, kjoler osv. Og gjør det samme med sko og tilbehør.

2. Rens

Dette er jo strengt tatt det vanskeligste punktet, men også det aller viktigste for å oppnå en oversiktlig garderobe. Gjør du dette på en skikkelig måte, frigjør du plass og gjør ting langt enklere for deg selv. Lag fem hauger med klær:

  1. Det du vil beholde
  2. Det du vil gi bort til Fretex, loppis eller venninner
  3. Det du vil selge (finn.no, bloppis.no osv.)
  4. Det du må fikse på (sy opp, sy inn, bytte glidelås på, sette knapp på, osv.)
  5. Det du vil pakke bort for sesongen

Det er viktig å være streng med seg selv, og bruke god tid. Klær du ikke har brukt på lang tid (2 år eller mer), bør ut av garderoben en gang for alle. Er du veldig usikker, gå en ekstra runde i tenkeboksen, og pakk det ned sammen med sommerklærne.  

3. Prøv på

Nå har du kommet noen skritt nærmere målet – gratulerer! Gå gjennom "behold" bunken en gang til, og prøv klærne på. Uansett hvor mye du elsker snittet på kjolen, eller detaljene (og designermerket) på den buksa – passer ikke plagget kroppen din, er det ikke noe poeng å beholde det! Ta gjerne bilder av deg selv med plagget på. På den måten og forsikrer du deg at plagget fortjener en plass i garderoben.

4. Vurder verdien

Nå som du har eliminert en hel masse (forhåpentligvis), er det en god idé at du etablerer dine favoritt "basics". Sannsynligvis har du noen favorittplagg du bruker hyppig. Vi snakker for eksempel om jeansen du alltid føler deg vel i, den svarte enkle blazeren du alltid kan ty til, flatterende topper/T-skjorter, skinnbuksa og den enkle strikkegenseren. Dette er din basis garderobe, og bør henge langt fram i skapet.    

5. Pakk bort

Har du dårlig plass er det alfa og omega å pakke bort den forrige sesongen. Sandaler, strandkjoler, sko med kilehæl i strå og strandnett kan trygt stues bort, men husk at en søt sommerkjole lett kan funke sammen med grove strømper og boots. Det er forfriskende i en ellers kanskje grå og svart høstgarderobe.

6. Organiser

På dette punktet strides de lærde ... Sorter etter farge, hverdag og fest eller etter type klær? Mitt beste tips er å henge flest mulig plagg på kleshenger. På den måten får du bedre oversikt og slipper å grave febrilsk i skapet på leting etter den skjorta eller blusen. Lag ditt eget system og få det til å funke.

7. Time to shop?

Nå vet du hva du har og hva du ikke har. Finn ut hvor skoen trykker og gå til innkjøp av det/de plaggene som mangler for å oppnå en oppdatert høstgarderobe. Motesidene i STYLEmag er selvsagt et suverent utgangspunkt, og erfaringsmessig er det ofte ikke mer enn en oppdatert kåpe, bukse og noen nye accessoirer som skal til. Tenk på hva som kler kroppen din, og gå for plagg som gir deg flere muligheter.

Oppdater garderoben din!

VÆR KREATIV: Ulike skap - og skuffesystemer fungerer fint til å oppevare undertøy, sokker og lignende. Heng de fineste plaggene dine på et klesstativ, heng vesker og hatter på veggen og la det dekorere rommet. Foto: Produsentene, IKEA

Bytt til slanke kleshengere

Garderoben får et renere uttrykk med kun kleshengere av samme slag, og best plass får du med de slanke typene.

Reparer!

Ikke glem haugen med plaggene som skal repareres eller fikses på. Send til skredder, spør mamma eller ta synåla i egne hender. Er du kreativ og lærevillig, hent inspirasjon fra blant andre Jenny Skavlan og pust nytt liv i gamle gevanter. En blondekant her og en krage der, og vips har du laget ditt eget unike plagg.

Bruk samme fargepalett

Etter en grundig garderobe-rengjøring ser du nå hvilke farger du foretrekker. La disse være nøkkelfargene i din garderobe, og husk på dem når du shopper. På denne måten sørger du for at det du har harmonerer fargemessig.

Oppdater garderoben din!

NETTBUTIKK: Sjefredaktøren i STYLEmag, Celine I. Aagaard, kaster aldri klær, men gir heller bort eller selger de gamle skattene sine på nettstedet Bloppis. Foto: Skjermdump fra bloppis.no

Celines garderobetips:

Hvordan organiserer du din egen garderobe?

- Jeg legger vekk sommerklær når høsten kommer, og sorterer etter fargekoder, andre ting blir sortert etter plagg. Skinnjakker og jeans har egne heng, og det jeg bruker mest får henge på et Hay-rack på soverommet.

Hva er lurt å tenke på når man detoxer garderoben?

- Det er viktigere å ha system og orden slik at du får brukt plaggene du faktisk har. Bruk god tid, og tenk over hvilke plagg du virkelig trenger.

Hva er dine nøkkelplagg denne sesongen?

- Høye støvletter, strikkegenseren, en lang militærinspirert kåpe, en rutete skjorte og en stor clutch! Jeg har helt oppheng i store clutcher!

Hva kaster du aldri?

- Jeg kaster aldri klær, men gir bort klær til Fretex og til blant annet Fattighuset. Noe selger jeg, og noe går til venniner. Skinnbuksene mine, skinnjakkene og de spesielle vintageplaggene som jeg kanskje ikke bruker så ofte, men ikke har hjerte til å selge forblir i skapet.

 

SKREVET AV: Mari Fossheim og Thea Roll Rakeng

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer