Sri Lanka

Opplev paradisøya Sri Lanka

Sri Lanka har en historie og et landskap som tar pusten fra deg.

AVSLAPPING: På Sri Lanka senkes skuldrene umiddelbart.  Foto: Margrethe Myhrer
AVSLAPPING: På Sri Lanka senkes skuldrene umiddelbart. Foto: Margrethe Myhrer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HENNE: Kjært barn har mange navn. Sri Lanka ble kalt «Perleøya» av tamilene, «Landet uten sorg» av kineserne og «Gledens øy» av araberne.

Kanskje var det derfor kolonimakter som Frankrike, Nederland og England sloss om dette fantastiske stedet? For øygruppen Sri Lanka er så vakker at det nesten smerter øyet.

Siden borgerkrigen tok slutt i 2009 har landet seilt opp som en spennende feriedestinasjon, og ble kåret til årets reisemål av Lonely Planet i 2013. 

reisesak sri lanka til HENNE 10 

bestilt og lagt inn av astrid Foto: Margrethe Myhrer
reisesak sri lanka til HENNE 10 bestilt og lagt inn av astrid Foto: Margrethe Myhrer Vis mer

Vi ankommer Colombo, Sri Lankas hovedstad, og tar et dypt drag av det pulserende livet.

Eksotisk vegetasjon og vakre bygg fra den britiske kolonitiden, side om side med moskeer, kirker, buddhastatuer og hindutempler gjør inntrykk. Kvinner i fargerike drakter med lange fletter, bare mager og rygger, selger kokosnøtter og utskårne trefigurer. 

Menn på tuk-tuker i regnbuens farger fløyter, ler og roper. Dyr og skranglete sykler tvinger seg inn blant gamle biler og busser i veibanen. Og selv om tempoet kan få hjertet til å hoppe over et slag, blir det raskt en del av opplevelsen av å være på reise. 

Etter en lang flytur lengter vi etter hvite strender og kokospalmer, og setter kursen mot den sørlige delen av Sri Lanka, til avslappende strandliv. Vi har bestemt oss for å besøke den lille byen Bentota, ca. 60 kilometer sør for hovedstaden, for å fylle opp energilagrene. 

For rundt 1000 kr får vi en sjåfør til å kjøre oss fra flyplassen til Bentota. Som de fleste andre snakker han perfekt engelsk. Han forteller at da britene tok over landet ble engelsk innført som offisielt språk, og at øya den gang het Ceylon. Samtidig vokste det fram teplantasjer med tamilske arbeidere, importert fra India. Noe som har skapt store jært barn har mange navn. 

Sri Lanka ble kalt «Perleøya» av tamilene, «Landet uten sorg» av kineserne og «Gledens øy» av konflikter i nyere tid. Sett utenfra er det lite som minner oss om en voldsom borgerkrig og om tsunami-katastrofen. 

Latteren sitter løst hos den jevne singaleser. Vi suser forbi blikkboks-skur og hus som skriker etter vedlikehold. Bebyggelsen er tydelig inspirert av Storbritannias storhetstid, dog med en singalesisk vri. 

Sterke farger på dører, lister og vegger, palmetrær som gror vilt, støvete gater og dyr på de mest utenkelige steder. Engelskmennenes kultur er synlig fortsatt. Både cricket og squash er populære idretter. 

reisesak sri lanka til HENNE 10 

bestilt og lagt inn av astrid Foto: Margrethe Myhrer
reisesak sri lanka til HENNE 10 bestilt og lagt inn av astrid Foto: Margrethe Myhrer Vis mer

Paradisveien

Etter å ha reist i tett trafikk ankommer vi Paradise Road og The Villa Bentota. Vakrere sted skal man lete lenge etter. 

Hotellet er en renovert herskapsbolig fra 1970 med kun 15 rom i Mohotti Walauwa, et gammelt koloniområde. Hotellet består av flere mindre hus og bygg med unike og personlige rom.

For ikke å glemme hagen med kokostrær som rager til himmels, to svømmebasseng og flere krypinn forbeholdt total avslapning. Her senker skuldrene seg umiddelbart, selv om det lokale toget fra tid til annen fanger oppmerksomheten. 

reisesak sri lanka til HENNE 10 

bestilt og lagt inn av astrid
reisesak sri lanka til HENNE 10 bestilt og lagt inn av astrid Vis mer

Hotell i særklasse

På 70-tallet forandret Geoffrey Bawa, øyas mest berømte arkitekt, huset til et boutiquehotell, Sri Lankas første.

Hotellet ble betydelig oppgradert i 2008. Villa Bentota holder høy standard. Innenfor hotellets murer er det mer enn nok å ta seg til.

Føler du for total avslapning, kan du velge mellom late dager på stranden eller ved bassenget. Hotellet har en liten butikk som selger det meste av interiøret du finner i Villa Bentota, og mange reiser hit for å ta en titt på håndlaget keramikk og kvalitetsprodukter i lin. 

Hotellets restaurant har et godt renommé. Bordene er forbeholdt hotellets gjester, men her spiser også den lokale fiffen og indere som har tatt helgeturen over. Middagsrettene ligger på rundt 80 kr og et glass vin får du fra 30 kr. 

reisesak sri lanka til HENNE 10 

bestilt og lagt inn av astrid
reisesak sri lanka til HENNE 10 bestilt og lagt inn av astrid Vis mer

Ut på eventyr

Ønsker du å legge ut på små eventyr står det til enhver tid en tuk-tuk på utsiden, som gladelig viser deg rundt i byen. Sri Lanka er kjent for sine edelstener, og fem minutter fra

Villa Bentota ligger et utsalg som tilbyr alt fra safirer, rubiner og smaragder. Butikken har hatt flere kongelige bestillinger både fra Norge og Europa. Andre attraksjoner er botaniske hager med kryddertrær og mindre butikker som selger krydder, urter og ulike medisinplanter. Her finner du alt du trenger for skjønnhetspleien, både på innsiden og utsiden. 

For maksimal nytelse bør man ta en tur til spa-hotellet Saman Villas, bare tre minutters kjøretur unna.

Hotellet er inspirert av buddhismen med utendørs spa der man kan ta behandlinger sammen med sin kjære eller en god venninne. En total kroppsskrubb med massasje er en god start på ferien. Anspente skuldre forsvinner, huden blir silkemyk og brunfargen sitter forhåpentligvis lenger.

reisesak sri lanka til HENNE 10 

bestilt og lagt inn av astrid
reisesak sri lanka til HENNE 10 bestilt og lagt inn av astrid Vis mer

Urban luksus

Etter å ha forelsket oss i Villa Bentota vokser nysgjerrigheten på søsterhotellet Tintagel Colombo, og vi tar turen tilbake til hovedstaden. Hotellet ligger midt i hjertet av Colombos fasjonable strøk og er regnet som et av byens beste og mest luksuriøse.

Det ble bygd i 1929 som legebolig. Statsminister Solomon West Ridgeway ble skutt på verandaen til Tintagel i 1959, og enken hans, Sirimavo, ble verdens første kvinnelige statsminister.

I 2005 fikk designer og entreprenør Shanth Fernando i oppgave å gjøre huset om til Paradise Road Tintagel Colombo, et unikt hotell med kun ti suiter. Hvert av rommene holder høy standard med særpreget design, noe som er gjennomgående i hele det fasjonable bygget. Her finner du også restauranter både ute og inne, og innbydende svømmebasseng. 

Sighseeing på 1-2-3

Colombo har kanskje ikke like mange serverdigheter som resten av landet, men nord i byen finner du en kjerne avbutikker og kjøpesentre.

Nevneverdige bygninger å besøke er klokketårnet, presidentens bolig og Det nasjonale museum. Cinammonhagene er Colombos mest fasjonable nabolag med elegante herskapshus og byens største park, som også er verdt et besøk. Mot den nordlige delen av byen ligger Petta, et basardistrikt for gull, sølv og duppeditter. 

En tur til Pinnawella, et «barnehjem» for elefanter, er også spennende. Men når du først har startet på «The paradise road» kan det være vanskelig å forlate den. konseptet The Paradise road består av to hoteller samt flere interiørbutikker, kafeer og restauranter.

I butikkene finner du alt fra møbler til ting å fylle kofferten med: kopper, tallerkener, glass, lysestaker, linduker, pyntegjenstander og mye mer.

For snaue 50-lappen kan du leie tuk-tuk med sjåfør i tre-fire timer. La ham kjøre deg rundt til de ulike perlene som ligger med bare fem-ti minutters mellomrom. En effektiv og eventyrlig måte å dra på sightseeing. Du får sett mye og samtidig tatt pulsen på byen. 

Avslutt turen på The Gallery café – der du har mat og vakker kunst i ett.

reisesak sri lanka til HENNE 10 

bestilt og lagt inn av astrid Foto: Margrethe Myhrer
reisesak sri lanka til HENNE 10 bestilt og lagt inn av astrid Foto: Margrethe Myhrer Vis mer

Dette må du få med deg:

● Ta turen til Kandy, øyas buddhistiske hovedstad. Omgitt av grønn jungel og flotte te-plantasjer. 

● Byen Galle står oppført på Unescos verdensarvliste. Det nederlandske fortet er en av de mest populære attraksjonene.

● Liker du å snorkle? Kystbyen Hikkaduwa har noen av de flotteste strendene og et korallrev med yrende liv.

● Pinnawala Elephant Orphanage i Kegalle er et stort naturreservat for elefanter. Se hvordan de lever – og støtt en god sak.

● I Dambulla finner du Sri Lankas største grottetempel. Et fabelaktig byggverk!

Beste tid å reise: 

Mellom desember og mars ved vestkysten, og mellom mai og september ved østkysten – da slipper du regntiden.

Slik reiser du: 

Fly: Rundt 5000 kr med Qatar Airways, British Airways og Turkish Airline

Hotell: Priser per natt for to personer er fra 1220 kr i Tintagel og Villa Bentota

På nett: paradiseroad.lk

Denne saken har tidligere vært på trykk i HENNE. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer