Oscar

Oscar-kjolene vi aldri glemmer

I redaksjonen varmes det virkelig opp til årets Oscar-utdeling, og hva er vel en bedre oppvarming enn noen bilder av de fineste Oscar-kjolene vi har sett gjennom tidene?

OSCAR-KJOLER: Husker du disse nydelige Oscar-kjolene? Foto: Ap
OSCAR-KJOLER: Husker du disse nydelige Oscar-kjolene? Foto: Ap Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

9. februar er det tid for «rød løper»-begivenheten over alle slike begivenheter: den årlige Oscarfesten i Los Angeles, hvor filmbransjen feirer seg selv.

Nesten like viktig som den gylne Oscar-statuetten, er hva man har på seg der man sakte spaserer på den røde løperen mens kamerablitzene rytmisk går av. Desto flere klikk, jo bedre antrekk? Vel, ikke alltid!

Noen Oscar-antrekk huskes ikke for hvor vakre de var, men for sitt skandaløse preg – som da den islandske artisten Bjørk var ikledd en svanekjole eller Gwyneth Palthrows forsøk på å se ut som en «bad girl» (Se bildene nederst i saken!). De fleste kjolene huskes likevel for sin skjønnhet og eleganse, og vi har samlet 14 favoritter - bare sånn for å varme opp litt!

LES OGSÅ: Dette er innholdet i Oscar-goodiebagen (av en verdi på 2 millioner norske kroner!)

1954:

Den klassiske mote- og filmikonet Audrey Hepburn fikk alltid hodene til å snu seg. Så også da hun fikk Oscar for hovedrollen i «Prinsesse på vift». Kjolen ble designet av Hubert de Givenchy, som ble en nær venn og etter hvert favorittdesigner. Givenchy designet flere av filmkjolene hennes, og også privat likte Audrey å kle seg i hans kreasjoner.

1954: Audrey Hepburn  Foto: Ap
1954: Audrey Hepburn Foto: Ap Vis mer

1978:

Når man tenker glamour på 1970-tallet så tenker man på Farrah Fawcett, stjernen fra den originale TV-serien Charlies Angels. Kledd i en enkel og gullfarget kjole, designet av Stephen Burrows, tilførte hun kvelden et skikkelig California-preg.

1978: Farrah Fawcett-Majors  Foto: Ap
1978: Farrah Fawcett-Majors Foto: Ap Vis mer

1991:

Cindy Crawfords ikoniske kjole fra Versace har flere ganger blitt kåret til den ultimate «røde løper»-kjole. Mange prøvde å sy en lignende hjemme på pikerommet, og det ble også gjort forsøk på å masseprodusere kopier av den.

1991: Cindy Crawford Foto: EUGENE ADEBARI/REX/Shutterstock
1991: Cindy Crawford Foto: EUGENE ADEBARI/REX/Shutterstock Vis mer

1997:

Nicole Kidman er ikke fremmed for røde løpere, men i 1997 trivdes hun ekstra godt i denne kjolen laget av Dior-designeren John Galliano. Nicole fikk ikke bare positiv oppmerksomhet, fargevalget var ganske kontroversielt. På den tiden kledde folk flest seg i pastell eller i primærfarger. Men i ettertid har kjolen blitt stående som en vinner, og den satte også tonen for framtidige Oscar-antrekk. Den nye trenden? Alle må forsøke å overgå hverandre!

1997: Nicole Kidman Foto: REUTERS
1997: Nicole Kidman Foto: REUTERS Vis mer

2002:

Halle Berry vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle i «Monsters Ball». Hun var den første afro-amerikanske kvinnen som vant en Oscar - og ble altså historisk. Med denne nydelige Elie Saab-kjolen vil hun også for alltid bli nevnt når det snakkes om Oscars motehistorie.

2002: Halle Berry Foto: REUTERS
2002: Halle Berry Foto: REUTERS Vis mer

2004:

Noen kler alt! Angelina Jolie kan ta på seg hva det måtte være og likevel se elegant og glamorøs ut. Her stråler hun i en aftenkjole av silke, designet av Marc Bower. På de fleste av oss ville vel kjolen ha framstått som en litt fancy nattkjole, men på Angelica blir den en drøm!

2004: Angelina Jolie Foto: Ap
2004: Angelina Jolie Foto: Ap Vis mer

2005:

Hilary Swank vant Oscar for filmen Million Dollar Baby – og jammen ser hun slik ut også. Den mørkeblå kjolen fra Guy Laroche regnes som en av de vakreste Oscarkjolene noensinne. Dydig og tett front, men en dristig og åpen rygg har bidratt til at denne kjolen ikke har gått inn i forglemmelsens verden. Å bruke kjoler med lange ermer ble dessuten mer akseptert etter dette.

2005: Hillary Swank Foto: EPA
2005: Hillary Swank Foto: EPA Vis mer

2006:

Michelle Williams fikk både ros og pepper for dette antrekket. Knallrøde lepper i kombinasjon med en sennepsgul Vera Wang-kjole gjorde henne uansett til et blikkfang.

2006: Michelle Williams Foto: AP
2006: Michelle Williams Foto: AP Vis mer

2007:

Hun er kjent for å kle seg tidløst, men også dramatisk, og det gjorde Penelope Cruz til gangs i 2007. I en drøm av en Versace-kjole, med fjærkledd slep, var hun eventyrprinsessen med stor E.

2007: Penelope Cruz Foto: AP
2007: Penelope Cruz Foto: AP Vis mer

2008:

Franske Marion Cotillard fikk nok nye fans i denne flotte Jean Paul Gaultier- kjolen. Inspirasjonen hentet designeren fra havfrue-formen, og «skjell»-mønsteret gir helt klart assosiasjoner til de magiske eventyrfigurene.

2008: Marion Cotillard Foto: AP
2008: Marion Cotillard Foto: AP Vis mer

2011:

Det var nok noen øyenbryn som hevet seg da Mila Kunis entret løperen med en særdeles lav utringning. Kjolens delikate framtoning, med den nydelige lavendelfargen, gjorde likevel positivt inntrykk. Designeren er en som er elsket av mange Hollywoodstjerner – nemlig Elie Saab.

2011: Mila Kunis Foto: Ap
2011: Mila Kunis Foto: Ap Vis mer

2012:

Gwyneth Paltrow har ikke alltid lyktes på den røde løperen, men med denne hvite Tom Ford-kjolen fikk hun anerkjennelse så det holdt. Den minimalistiske kjolen, med en elegant cape, gjør at Gwyneth ser ut som en gresk gudinne eller som en Oscar-statuett i hvitt, om du vil.

2012: Gwyneth Paltrow Foto: Pa Photos
2012: Gwyneth Paltrow Foto: Pa Photos Vis mer

2014:

Lupita Nyong’o fikk Oscar for beste birolle i filmen 12 Years A Slave og vant også alles hjerter og anerkjennelse på den røde løperen. Der svevde hun nærmest - i sin vakre, blå kjole fra Prada.

2014: Lupita Nyong’o Foto: Ap
2014: Lupita Nyong’o Foto: Ap Vis mer

2016:

Sør-afrikanske Charlize Theron er en av de mest populære Hollywood-veteranene. I fjor strålte hun nok en gang på den røde løperen –i en rød kjole, signert Christian Dior. Kjolen er enkel, men med dyp kløft og åpen rygg var den en av kveldens mest sexy antrekk.

2016: Charlize Theron Foto: SipaUSA
2016: Charlize Theron Foto: SipaUSA Vis mer

... også var det de som ikke klaffet helt:

2001:

Björks svanekjole ble designet av makedonske Marjan Pejoski. Kjolen ble selvfølgelig lagt merke til - de fleste gjorde narr av den, men et fåtall synes den var fantastisk og annerledes. Annerledes var den jo, og Björk har selv sagt at hun var besatt av svaner på den tiden.

2001: Marjan Pejoski Foto: AP
2001: Marjan Pejoski Foto: AP Vis mer

2002:

Snille, yndige Gwyneth Paltrow må jo kle seg som nettopp det – eller? I 2002 gikk hun bort fra sin vanlige stil og ankom i denne kjolen fra Alexander McQueen. Gwyneth har senere sagt at hun fortsatt elsker kjolen, men at hun burde ha brukt en BH og stylet antrekket annerledes.

2012: Gwyneth Paltrow Foto: REUTERS
2012: Gwyneth Paltrow Foto: REUTERS Vis mer

Kilder:
Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Red_carpet_fashion)
Eonline (http://www.etonline.com/awards/130882_The_Best_Oscar_Dresses_of_All_Time/)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer