I disse dager ser mange unge etter en sommerjobb, og klesbutikk er gjerne spesielt populært. Kanskje kan det være starten på en lang karriere innen mote?
Men hvis du trodde det holdt med en interesse for klær og mote og en god porsjon pågangsmot kanskje krydret med litt erfaring til og med, må du tro om igjen. I hvert fall om du vil jobbe for Brandy Melville, den populære tenåringsbutikken. For i denne klesbutikken kan det virke som om det er det ytre som veier aller tyngst.

Utskjelt klesmerke får norsk verstingpris
KK er de siste dagene blitt kontaktet av flere som forteller om en litt spesiell stillingsutlysning som i skrivende stund henger rundt om i Bogstadveien i Oslo.
Eller, stillingen som utlyses er i og for seg ikke så oppsiktsvekkende. Det er måten utlysningen er utformet på som kritiseres.

«Vi søker etter babes », heter det i stillingsutlysningen fra den italienske klesbutikken Brandy Melville i Oslo.
Her oppfordres søkerne til å legge ved profilbilde samt Instagram-konto i tillegg til mer tradisjonell CV og søknad.
Representanter for Brandy Melville har ikke vært tilgjengelige eller svart på våre henvendelser for å få utdypet hva som ligger i denne stillingsutlysningen.
Teksten i utlysningen får fungerende leder i Press – Redd Barna Ungdom, Isaac Elstad Røssnes til å reagere kraftig.

Hevder denne tenåringsbutikken bare ansetter tynne, pene, hvite jenter
Han mener det virker som om Brandy Melville prioriterer utseende overfor arbeidsmoral eller tidligere erfaring.
– Når Brandy Melville har one size-klær, tilsvarende størrelse XS/S, og ser etter butikkmedarbeidere som handler der, virker det som de ser etter en spesifikk type jente. Det kan virke diskriminerende mot andre som ikke passer inn i klærne, men like fullt kunne gjort en god jobb.

– Nedverdigende
Røssnes reagerer særlig på bruken av ordet «babes» i stillingsutlysningen.
– Å beskrive butikkmedarbeiderne sine som «babes» viser til en mangel på respekt for arbeidet de gjør. Det er rett og slett nedverdigende, mener han.
Bruken av ordet «babes» er gjennomgående i tenåringsbutikkens kommunikasjon på sosiale medier.
Også på Instagram søker butikken etter ansatte på denne måten:

Raser mot omtalen av skuespillerens antrekksvalg
Er det i det hele tatt lov?
– Hvis uttrykket «babes» indikerer at kun jenter kan søke stillingen, så er dette i utgangspunktet ikke lov. Skulle dette bli klaget inn, så er det opp til butikken å redegjøre for hvorfor dette er nødvendig, sier seniorrådgiver i Likestillings- og diskrimineringsombudet Lars Heltne.
Han sier at han synes det er vanskelig å svare på hvor vanlig det er å utforme stillingsannonser slik, men at spørsmål om hvorvidt en kan forskjellsbehandle søkere basert på kjønn derimot er ganske vanlig.

– Bildebruk og Instagram dukker sjelden opp som tema i vår dialog med arbeidslivet. Vi har derimot blitt gjort kjent med at utseende enkelte ganger er blitt tillagt vekt i en ansettelsesprosess.

Får kritikk for plus size-kolleksjon
– Selv om utseende i seg selv ikke er et diskrimineringsgrunnlag, så er det uheldig hvis krav om et spesifikk type utsende er med på å videreformidle stereotypiske oppfatninger om hvordan gutter og jenter bør se ut, legger han til.
Oppfordres til å legge ved bilde
Røssnes i Press reagerer også på at kleskjeden ber søkere legge ved både bilde og Instagram-profil med søknaden.

Det er unødvendig å kreve fra søkere til en butikkmedarbeider-stilling, mener han.

Vogue-redaktør Anna Wintour går hardt ut mot britiske designere: - For å være kul må du være tynn
– Det er selvfølgelig en fordel at man har en personlig stil og interesse for klær når man søker til en stilling i en klesbutikk, men det kan heller spørres om på et eventuelt intervju. Profilbilde og Instagram-profil sier ikke nødvendigvis så mye om personens interesse for klær, særlig ikke hvis de ikke er aktive på sosiale medier.
Å ha en aktiv konto på sosiale medier er ikke noe en arbeidsgiver kan kreve, særlig ikke når arbeidet ikke har noe med sosiale medier å gjøre, legger Press-lederen til.
Vant «verstingpris»
Det er ikke mer enn et par måneder siden at Brandy Melville fikk tildelt den norske verstingprisen Årets Gullbarbie av Press.
Prisen går til den aktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst. Det er med andre ord ingen pris man higer etter å få.
Det italienske klesmerket ble ifølge Press «den klare 'vinneren'» av verstingprisen.
– Jeg tror grunnen til at Brandy Melville vinner i år er at ungdom er lei av å bli pushet på et så ensidig kropps- og skjønnhetsideal, sa daværende leder i Press – Redd Barna Ungdom Lea Mariero.


Victoria Beckham kritiseres igjen: «Modellene var på samme størrelse som en åtte år gammel jente»
VideoKleskjeden ble nominert for deres fremming av ensidige skjønnhets- og kroppsideal. En fersk rapport fra Business Insider - som avdekket at ansatte hadde tatt felles slankekurer før toppsjefene kom til butikken og fått beskjed fra sentralt hold om å fjerne mørkhudede kunder fra butikkene - veide også tungt for både nominasjonen og den tvilsomme seieren.
– Virker ikke som om de har lært noe
For det er ikke første gang Brandy Melville er i hardt vær. Deres såkalte one size-politikk har fått gjennomgå både her hjemme og internasjonalt, og rystende rapporter har avdekket en ukultur på arbeidsplassen samt et giftig arbeidsmiljø.
Likevel fortsetter det italienske klesmerket å være superpopulært, og utenfor Oslo-butikken er det Pofte lange køer med unge jenter som vil sikre seg noen av plaggene de har sett på sosiale medier som Instagram og TikTok.
Røssnes i Press – Redd Barna Ungdom sier til KK at han synes det er frustrerende at Brandy Melville ikke tar til seg det han kaller «den fortjente kritikken de får».
– Det virker ikke som om de har lært noe når de fortsetter å objektivisere de ansatte og setter utseende og stil foran kvaliteter som er viktigere i en salgsjobb.
KK har vært i kontakt med Brandy Melville Europe som ikke kan kommentere saken. Vi har også forsøkt å kontakte butikken i Oslo gjentatte ganger, uten å få svar.