Oslo Fashion Week

Oslo Fashion Week blir pelsfritt

Nyheten om at Oslo Fashion Week forbyr pels på catwalken har vakt oppsikt i utlandet.

DETTE FÅR DU IKKE SE PÅ OSLO FASHION WEEK: Marc Jacobs viste pels under sin visning på London Fashion Week i 2007. Modellen heter Jessica Stam.
DETTE FÅR DU IKKE SE PÅ OSLO FASHION WEEK: Marc Jacobs viste pels under sin visning på London Fashion Week i 2007. Modellen heter Jessica Stam. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Pelskåpene har fått henge i fred i forretningene denne høsten og vinteren. Etter at dyrevernere la fram dyster dokumentasjon om forholdene på norske pelsdyrfarmer rundt omkring i landet for tredje år på rad, har det ikke vært like lukrativt å ha en sølvrev rundt halsen.

I november samlet over 4000 seg i fakkeltog mot pels i Oslo, og initiativet Mote mot Pels, som de norske designerne Fam Irvoll og Kjell Nordström, samt motejournalist Hilde Marstrander og NOAH, står bak, får stadig vekk flere tilhengere.

LES OGSÅ: Pelsjakker ingen dyr har lidd av

Historisk pelsforbud

I desember kastet Oslo Fashion Week seg på, og annonserte at de vil forby pels på catwalken i februar. Slik blir de verdens første pelsfrie moteuke.

- Designere som bruker pels i kolleksjonene sine kommer ikke til å delta, sier Pål Vassbotten, Oslo Fashion Weeks sjefsgeneral, til kk.no.

- Grunnen til at vi ikke ønsker pels er på basis av at vi enda ikke har klart å drive skikkelig oppdrett av pels uten å pine disse dyrene, legger han til.

- Dyrene har lidd i oppdrettsnæringen i mange år, dette er ikke noe nytt fenomen. Vi må få fram hvor ille forholdene faktisk er.

Vekker oppsikt i utlandet

Helt siden nyheten om at moteuken blir pelsfri kom, har det surret i utenlandske medier.

- Det har helt klart vekket interesse, og overraskelsen er stor om at forbudet skjer i Norge, der man trenger pels for kulda sin del, sier Vassbotten.

Den kjente New York-baserte bloggen The Cut er en av de som stusser over at det nettopp er iskalde Norge som velger bort de lodne plaggene.

- Man skulle tro det første stedet man dropper pels er i et varmere klima, der vinden ikke skyter snøflak ned i nakken din, men kanskje nordmenn er flinkere til å kle seg enn newyorkere, står det blant annet.

Ny trend?

Om andre moteuker kommer til å gjøre som Oslo Fashion Week gjenstår å se, men Vassbotten tror ikke det er spesielt sannsynlig.

- Nei, jeg tror ikke mange andre land vil følge etter. Men det viktigste er at forbrukeren får med seg hva som skjer, og at han tar stilling til om han vil bruke pels eller ikke, sier han.

Uaktuelt i København

I Danmark har de for eksempel ingen planer om å droppe pelsen.

- Vi mener at pels er en sentral del innen mote, og vi har ingen planer om å bannlyse pels fra moteuken i Copenhagen Fashion Week, sier moteukens sjefsgeneral Eva Kruse til Ecouterre.

- Hvis pelsfarmer legges ned i Norge, vil produksjonen bare flytte til andre land som Kina. Da vil vi miste all kontroll over hvordan dyr blir behandlet, legger hun til.


Hva mener du?

Vi i KK.no vil gjerne ha din mening om pels - bidra i debattfeltet under denne artikkelen. Det er også mange spørsmål som kan komme opp i kjølvannet av pelsdebatten.

For hva med saueskinnsjakker og skinnstøvletter? Vet vi hvordan de dyrene hadde det før de ble til moteplagg?

Og hva med fuskepels? Bidrar vi til å holde ekte pels trendy når vi gir deg kjøpetips på fuskepelser?

Dette er vanskelige avveininger å ta, og vi vil gjerne høre din mening om dette temaet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer