#VogueChallenge

Oslo-student har skapt viral Vogue-trend

Har du fått med deg trenden som florerer på Instagram?

SKAPTE TREND: Sammen med fotografen Angèlique Culvin har Oslo-studenten Salma Noor startet en #VogueChallenge. Foto: Angèlique Culvin
SKAPTE TREND: Sammen med fotografen Angèlique Culvin har Oslo-studenten Salma Noor startet en #VogueChallenge. Foto: Angèlique Culvin Vis mer
Publisert

Hvis du klikker deg inn på hashtaggen #VogueChallenge på Instagram, vil du finne over 124 000 innlegg. Dette er ikke en hashtag magasinet selv har startet, men en student fra Oslo!

Du har kanskje sett at mennesker du kjenner har lagt Vogue-logoen over et bilde av seg selv i det siste? Instagram-kontoer over hele verden fylles opp med slike bilder nå om dagen, og nå har det anerkjente motemagasinet endelig delt sine tanker rundt den virale trenden.

«Dette er ikke første gangen folk har skapt sine egne versjoner av eksisterende magasiner, men det er passende at akkurat denne utfordringen begynte nå som en hyllest til Black Lives Matter-bevegelsen», skriver @voguemagazine på Instagram.

Fra deres Instagram-konto, som for øvrig har over 27 millioner følgere, kan du klikke deg inn på saken hvor vi får vite mer om Oslo-studenten vi nevnte i starten av saken. Salma Noor.

Oslo-student har skapt viral Vogue-trend

Flere nettsider har omtalt det modellen Salma Noor har fått til. Det skal nemlig ha seg sånn at det hele startet med at Noor delte et bilde av seg selv på Twitter 2. juni med Vogue-logoen og tittelen: «Being black is not a crime».

Til magasinet forteller Noor at hun ønsket å skape noe nytt samtidig som hun tok opp noe som er viktig. Sammen med fotografen Angèlique Culvin har de tatt dette bildet som nå spres rundt i en rekke kanaler:

- Jeg valgte Vogue fordi det er dit man ønsker å nå, samt at det er et av mine favorittmagasiner. Jeg er veldig glad for å se så mange vakre ansikter og talentfulle fotografer som Angèlique, som ikke får nok anerkjennelse for sitt harde arbeid, sier Noor og viser til det at flere har kastet seg på trenden som virkelig har fått fart på seg.

Hun legger også til et ønske om et bredere mangfold på slike store plattformer. Fotografen bak bildet av Salma Noor, Angèlique Culvin, sier til KK at hennes masteroppgave handlet om nettopp det: mangfold i norske ukeblad og manglende representasjon av «non white models».

Her kom hun fram til at modellene ikke ble ekskludert, men for lite representert. Hun mener også at mange feilet på representasjon, selv der hvor det var en god mulighet til å gjøre det. I en melding til KK skriver Culvin at hun ønsker følgende fra magasinene:

- De må sette seg ned og ta seg tid til å finne ut av hva det er de gjør og hvordan de bommer når det kommer til representasjon.

Ingeborg Heldal, ansvarlig redaktør i KK, sier at magasinene fremdeles har en lang vei å gå.

- Jobben med å speile mangfold i norske magasiner er langt fra over. Dessverre opplever jeg at det ikke er en tankegang som er så innarbeidet at det kommer av seg selv, selv ikke i 2020. I KK snakker vi om det hele tiden. Er vi gode nok? Bevisste nok. Tenker vi nok på det? Hvordan kan vi implementere større bredde i alt fra hvem vi intervjuer, hvilke personer vi velger å ha på cover, hvilke ekspertkilder vi bruker, hva slags illustrasjonsbilder vi velger ... Det er en hele tiden pågående prossess, som vi ikke kan tillate oss selv å slippe. Innimellom bommer vi, så klart, men den største synden vil etter min mening være å slutte og prøve. Hvis man ønsker varig endring må man være villig til å bidra aktivt med å skape den.

Vogue-sjef beklager

Få dager etter at Salma Noor la ut bildet sitt, sendte Vogue-redaktør Anna Wintour ut en mail til redaksjonen sin. Page Six fikk tak i mailen hvor Wintour innrømmer at de har en lang vei å gå.

«Det kan ikke være lett å jobbe i Vogue og være svart, og det er også altfor få av dere. Jeg vet at det ikke er nok å si at vi skal bli bedre, men det skal vi - og vit at jeg setter pris på stemmene deres og tilbakemeldinger når vi nå går videre. Jeg lytter og ønsker å høre på din tilbakemelding og dine råd hvis du ønsker å dele», skal det ha stått i mailen som er gjengitt av Page Six.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer