Nike får kritikk

«Overvektige utstillingsdukker selger kvinner et farlig liv»

Journalist hevder Nikes formfulle dukker «oser fett». – Viser mangel på innsikt, mener idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen.

KRITISERES: Journalist Tanya Gold mener Nikes formfulle utstillingsdukker selger kvinner et farlig liv. Foto: Twitter
KRITISERES: Journalist Tanya Gold mener Nikes formfulle utstillingsdukker selger kvinner et farlig liv. Foto: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært litt av en uke for sportsgiganten Nike. For ikke mange dager siden ble det lagt ut et bilde på Twitter fra en av butikkene deres i London. Her ser vi to utstillingsdukker som viser frem noe av treningstøyet til merket.

Det som er «oppsiktsvekkende» ved dette bildet er at dukkene representerer to ulike kroppstyper. I fronten av bildet ser vi en utstillingsdukke som ikke er vanlig å se i butikk. Nemlig en dukke med skikkelig former.

Ifølge CNN skal Nike ha sendt ut en pressemelding hvor de forklarer hvorfor de velger å gjøre dette.

«Vi ønsker å feire mangfold og inkludering innen sport. Lokalet vil ikke bare hylle lokal idrettselite og grasrotatleter gjennom det visuelle, men også vise utstillingsdukker som representerer «plus size» og paraidrett for første gang i en butikk.»

I den anledning har Nike også inngått et samarbeid med influenserne Chloe Elliott og Grace Francesca.

«Det oser fett»

Like etter at bildet fra London-butikken ble lagt ut, skrev freelance-journalist Tanya Gold et innlegg i The Telegraph. Et innlegg som kritiserer valget Nike har tatt.

«Overvektige utstillingsdukker selger kvinner et farlig liv» er tittelen på saken til Gold. Hun mener den nye utstillingsdukken til Nike ikke er sunn, men farlig overvektig.

«Den nye dukken er ikke en størrelse 12 (40), som er sunt, heller ikke en størrelse 16 (44) - en heftig vekt, ja, men ikke noe som vil drepe en kvinne. Hun er enorm, gigantisk, stor. Det oser fett. Hun er, på alle måter, overvektig, og gjør seg ikke klar til å dra på løpetur i det nye Nike-utstyret sitt. Hun kan ikke løpe. Det er mer sannsynlig at hun er på vei til å utvikle diabetes og går mot en en hofteoperasjon.»

Til info: KK har forsøkt å komme i kontakt med Tanya Gold og Nike.

De skarpe bemerkelsene til Gold har skapt heftig debatt i sosiale medier, og aviser og magasiner over hele verden har omtalt teksten hennes. Den britiske modellen Iskra Lawrence er blant dem som har tatt til Instagram for å dele sine tanker.

Til sine 4,5 millioner følgere delte hun et bilde av teksten til Gold, samt et langt svar hun har skrevet selv. Her er et lite utdrag av teksten: «Jeg har vært på samme størrelse som en tradisjonell utstillingsdukke, men nå er jeg nærmere størrelsen på Nikes «plus size»-dukke. Jeg er sunnere nå enn hva jeg var da jeg var smalere. Fordi det å være tynn betyr ikke at man er sunn.»

Se dette innlegget på Instagram

Been struggling to condense and put into words how I feel about backlash that @nike have received after introducing plus-size mannequins. [they also introduced para-sport mannequins also a huge step forward in representation, thank you #nike] This is fatphobia, shaming other people’s bodies and passing judgement on their health is not your business, and excluding diverse bodies is the opposite of progress. I’ve been the nearer the size of a traditional mannequin (US4/6-UK8/10) and I’m currently nearer the size of the new plus size mannequin. News flash - I am more healthy NOW than I was when I was thinner - because being skinny does not equal being healthy. Yet if I asked fat phobic people, they would ASSUME that I was healthier the thinner I was. Firstly no one should need to prove this - secondly I’m nearly 200lbs of “I will kick your a$$ in a sprint, boxing jumping and lifting over half my body weight” But regardless of my story and personal health journey how dare you try and disallow other humans from being represented. Everyone has the right to look after their bodies regardless of the size they wear or where their current fitness level or health is. Someone’s health is their greatest gift and shaming and exclusion makes it so much harder for anyone to look after themselves or guess what, have flippin gym clothes to even go and move their bodies. Seeing a mannequin, having access to clothing in your size encourages inclusion and promotes diverse bodies taking part in fitness (whatever that looks like to them) Also if they choose to wear they shiny new fire Nike leggings to watch TV - that’s also OK There is so so much more I would love to say but I’ll just leave you with this. All bodies deserve representation, inclusion and to know they are worthy of being loved and taken care of. For too long it’s been believed if you cannot see you cannot be. Well diverse bodies aren’t invisible and aren’t going anywhere so get ready to see them everywhere

Et innlegg delt av i s k r a (@iskra)

– Fantastisk!

Jorunn Sundgot-Borgen, professor ved seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges Idrettshøgskole og spesialist på spiseforstyrrelser og vektregulering hos idrettsutøvere, gjør som Iskra Lawrence og hyller Nike.

– Fantastisk! Endelig går Nike foran og viser at kvinner i hele rangen av ulike størrelser skal kunne oppleve gleden av å være i bevegelse. For mange kvinner gir det en ekstra boost å kunne ta på seg treningstøy som både er tilpasset ulike bevegelsesformer og samtidig ser fresht og flott ut.

Hun trekker også frem Tanya Golds kommentar og mener hun har mangel på innsikt.

– Når Gold skriver at kvinner i «denne størrelsen» ikke tar seg, eller bør ta, en joggetur, så tydeliggjør dette Golds mangel på innsikt når det gjelder kvinner og fysisk aktivitet.

Sundgot-Borgen viser også til det Gold skriver om at utstillingsdukken ikke ser ut som at hun skal på løpetur. Professoren påpeker at de fleste kvinner evner å velge aktivitetsformer som de har lyst til å utføre selv.

JORUNN SUNDGOT-BORGEN: Professor ved seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges Idretthøgskole og spesialist på spiseforstyrrelser og vektregulering hos idrettsutøvere.
JORUNN SUNDGOT-BORGEN: Professor ved seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges Idretthøgskole og spesialist på spiseforstyrrelser og vektregulering hos idrettsutøvere. Vis mer

– Alt avhenger av en god progresjon og variasjon i aktivitetsopplegget, og selvfølgelig det å ha en indre motivasjon. Jeg vil si at det å presentere treningstøy på et spekter av ulike kvinnekropper vil kunne ha en helsefremmende effekt. Altså, det helt motsatte av det Gold hevder.

Eksperten sier hun stadig vekk ser kvinner, som nylig har tatt en beslutning om å øke aktivitetsnivået sitt, som opplever tristhet og skam fordi de ikke finner treningstøy som passer.

- En slik opplevelse vil jeg si er ekstremt uheldig da det påvirker kvinnens selvfølelse ytterligere og også motivasjonen for å være i aktivitet. Gold er helt på villspor når hun hevder at det å vise et spekter av kvinnekropper i et utstillingsvindu er risiko for kvinners helse.

Kan føre til endringer i Norge

For to år siden undersøkte MinMote-leder Elise Alexandra Gulbrandsen størrelsene hos kjedebutikken Bik Bok, og kom frem til at de største størrelsene var for små. Reportasjen hennes fikk massiv oppmerksomhet, og ett år senere ble størrelsene og merkingen endret.

Nå har MinMote undersøkt utstillingsdukkene i norske kjedebutikker. Til KK forteller Gulbrandsen at i norske handlegater er dukkene stort sett i én størrelse, som er en small på over 180 centimeter.

– Jeg tror det at Nikes «plus size»-dukke har fått så mye oppmerksomhet kan føre til en endring også her hjemme. Jeg håper at noen av butikkene går foran som et godt eksempel, og viser et større mangfold også her, sier Gulbrandsen og fortsetter:

– Norske magasiner og merker har blitt gode på mangfold, og det er noe leseren krever. Men det vises ikke på utstillingsdukkene i kjedebutikkene.

– Hva tenker du om det Tanya Gold skriver? Er det noe hold i det?

– Jeg tenker at det i beste fall er veldig enkelt. De «vanlige» dukkene kan ifølge eksperter vi i MinMote har snakket med være undervektige. Jeg tror uansett størrelse at det er bra med mer mangfold, slik at flere blir inkludert.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer