Jenny Sinkaberg

- På catwalken vil de ha kleshengere, men de behøver ikke å være 14 år

Den norske modellen forteller om livet som modell og mor til Jona (3), kroppspress i bransjen og møtet med motelegende Anna Wintour.

- På catwalken vil de ha kleshengere, men de behøver ikke å være 14 år
Publisert
Sist oppdatert

I 2009 gjorde norske Jenny Sinkaberg sitt aller første moteshow i Paris. Og det var ikke bare hvem som helst hun gikk for. Det var nemlig det franske motehuset Balenciaga som i mange år har blitt regnet som en av de største i industrien. Men Jenny ante ikke hvem hun gikk for.

- Jeg hadde ikke peiling! Jeg kunne ingenting om merket. Bookeren min var så utrolig gira for at vi hadde fått til dette, men det var ikke først før etter visningen at jeg skjønte hvor stort dette var. Jeg gikk faktisk sammen med to andre norske modeller da også: Iselin Steiro og Siri Tollerød! Men ingen av dem visste at jeg var norsk, forteller Sinkaberg. 

Siden den tid har Sinkaberg jobbet for flere av verdens største motehus, dukket opp i de mest anerkjente motemagasinene, og gått ned catwalken i inn- og utland utallige ganger. Men selv om den norske supermodellen har hatt nok å gjøre, er ikke moteindustrien alltid den enkleste å ha med å gjøre.

- Vi får noe som heter «options», altså flere forslag eller muligheter til ulike jobber. Det kan være snakk om et titalls jobber, men ofte så kan kun tre av dem gå gjennom. Det kan være at ting ikke har gått helt som de skal på fittingen (hvor modellene prøver på klærne til designeren red.anm.). Designeren kan finne ut av at han vil ha noen andre, eller at klærne ikke satt som de skulle.

Men noen ganger går det akkurat som det skal, og dette skjedde i høst da Jenny var tilbake på den internasjonale catwalken for første gang siden hun fødte datteren sin for tre år siden. Ikke bare gikk hun for Balenciaga (se video under fra 6:22), men Sinkaberg lukket også visningen til britiske Mulberry - en visning som har fått masse skryt i ettertid. For det å åpne eller å lukke et moteshow regnes som en ære.

Mor og modell

For tre år siden ble modelltilværelsen ganske så forandret da hun fikk datteren sin, Jona Aurora. Selv om catwalken i Paris måtte vente litt med å få Sinkaberg tilbake, var modellen tilbake på jobb i Norge allerede seks uker etter fødsel. 

- Jeg syns det er veldig behagelig å være mor og modell. Jeg jobber ikke hver dag og jeg har i tillegg fått tid til å begynne å studere. Selvfølgelig er det annerledes enn det var før, for jeg er jo alene med henne, og man blir mindre fleksibel, men alt går. Før kunne jeg få beskjed på kvelden at jeg skulle dra et sted tidlig på morgenen, og da gjorde jeg det på strak arm. Nå krever det litt mer planlegging, men hun synes det er veldig gøy å være med, så det er godt. 

Å være tilbake på jobb etter seks uker er ikke akkurat vanlig, men for mange modeller er det det. Men Sinkaberg var absolutt ikke sikker på om hun kom til å kunne få jobbe som modell etter graviditeten.

Jeg tror det er mange som tenker at kroppspresset er verst i motebransjen, men jeg tror det er mye verre utenfor.

- Naturlig nok gikk jeg opp i vekt under svangerskapet, men magen og alt var som før bare noen dager etter fødselen. De på Rikshospitalet kalte både meg og moren min for fødekvinner fordi vi bare gikk rett tilbake til sånn vi var før graviditeten. Og det er jo egentlig bare dumt, for du skal helst ha litt ekstra på kroppen med tanke på amming, så de på helsestasjonen var litt bekymret og fortalte meg stadig at jeg måtte passe på å spise nok. Dette var faktisk på samme tid som «Fotballfrue-bildet». Jeg tror det er mange som tenker at kroppspresset er verst i motebransjen, men jeg tror det er mye verre utenfor.

LES OGSÅ: Høygravid «plus size»-modell Tess Holliday fikk nok av drittslengingen - delte nakenbilder på nett

- Designerne vil at jentene skal være kleshengere

For litt over ett år siden skapte det franske motehuset Dior overskrifter da de sendte ned en 14 år gammel jente til å åpne sitt haute couture-show. Sjef for modellbyrået Team Models og modellmamma, Eivor Øvrebø, uttalte da til KK.no at en 14-åring ikke har vondt av å gå en visning, men at de burde ha koblet henne med en annen kolleksjon som var mer passende til hennes alder. 

- Franskmennene skulle jo forby unge og for tynne modeller å gå slike visninger. Har de glemt det?

Den franske nasjonalforsamlingen vedtok nemlig å forby bruk av syltynne modeller. Ved brudd på dette kan det betyr både bøter og fengsel, ifølge Dagbladet.

Men moteindustrien er hard, og selv om supermodell Jenny Sinkaberg mener 14 år er litt for ungt til å ta del i en slik visning, er det en tøff realitet ved det å være modell.

- På catwalken vil de ha kleshengere, så at de velger en modell med en kropp som har lite former, er ikke overraskende. Men de behøver ikke å være 14 år. Da jeg var 14 var jeg jo bare et barn! De begynner å få inn noen regler, men om de virkelig fungerer i praksis, det vet jeg ikke, sier Sinkaberg. 

- Anna Wintour er en helt vanlig dame

Som modell får man oppleve mye og møte mange mennesker. Moteuken i Paris er kanskje den uken hvor de største samler seg for å sjekke ut de nyeste kolleksjonene, og Kardashian-familien er alltid godt representert. Sinkabergs comeback hos Balenciaga ble nemlig vitnet av ingen av andre Kim Kardashian (35), men akkurat det bryr hun seg ikke mye om.

- Jeg tror mange tror at vi tenker på veldig mye når vi går ned catwalken, men helt ærlig så går jeg bare ned der. Jeg tenker kanskje på hva jeg skal ha til middag, eller datteren min. Vi kan jo ikke akkurat se oss rundt! 

Den norske supermodellen har jobbet mye med Valentino, og morgenen før showet viser de alltid frem kolleksjonen til moteindustriens dronning: Anna Wintour (66). Sinkaberg har vært blant modellene som har vært med på denne presentasjonen og sier Vogue-redaktøren er veldig vennlig. 

- Hun ser kanskje litt streng ut, men hun er veldig vennlig og tok faktisk av seg solbrillene, også, ler Sinkaberg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer