Sminke sommer

På date i sommer? Makeupartistene deler sine beste tips

Særlig én ting gjør sminken litt mer sexy – og disse tabbene må du unngå for å forebygge en svett og varm look.

SMINKE SOMMER: Det er ikke nødvendigvis lett å sminke seg til en sommerdate, så vi har spurt ekspertene om råd. Foto: NTB
SMINKE SOMMER: Det er ikke nødvendigvis lett å sminke seg til en sommerdate, så vi har spurt ekspertene om råd. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det er vel sjelden det passer bedre å date litt enn om sommeren, når vi føler oss freshe, solkyssede og kanskje også har bedre tid. I tillegg er det jo spennende med en aldri så liten ferieflørt – enten det varer eller ei!

Det er derimot mange ting som kan føles stressende ved dating – og valg av look for anledningen kommer høyt opp på listen. Men mens antrekk er én ting, er sminke noe helt annet. Og om sommeren er det tross alt ikke alltid like lett å holde styr på sminken, som skal tåle både sterk sol, svette og kanskje bading!

Vi måtte spørre makeupartistene om deres beste tips til sommerdate-sminke. Så har du én mindre ting å bekymre deg for.

– En date er jo gjerne en situasjon hvor vi bør være oss selv og føle oss komfortable i egen hud. Så hvis du vanligvis bruker full dekksminke, falske vipper eller hva enn du liker, go for it, sier makeupartist Gisella Francisca til KK.

– Bruk pudder strategisk

Det er et viktig poeng at det er lettere å dra på date om man føler seg fin. Francisca understreker at det ikke er noe rett og galt når det kommer til datesminke – men det er likevel enkelte ting det er lurt å ha i bakhodet.

Temperatur, for eksempel. Om daten blir heit nok, også i været, kan sminken fort bli et problem.

– Full dekk og varme er gjerne ikke gode venner, understreker Francisca.

Går du for en dekkende look på dagen, er første bud å preppe huden godt.

– Bruk solkrem, og sett basen din med pudder – særlig på pannen, nesen og rundt leppene, sier Francisca.

– Påfør settingspray for å bedre blende pudderne du bruker så det ser mer naturlig ut, og en fixingspray for å sørge for at sminken holder seg på plass, tipser hun.

DATESMINKE: Uavhengig av hva dere skal gjøre på daten, er det fint med en sminkelook som holder seg! Makeupartistene gir sine råd. Foto: NTB
DATESMINKE: Uavhengig av hva dere skal gjøre på daten, er det fint med en sminkelook som holder seg! Makeupartistene gir sine råd. Foto: NTB Vis mer

Planlegger du å kjøre en mer naturlig look med lite hudsminke, er det først og fremst fuktighetskrem med farge og concealer du trenger.

Og solkrem – den bidrar faktisk til å holde sminken på plass. Og velger du en med farge, er det en fin og naturlig måte å jevne ut hudtonen på.

– Ved en naturlig look: la huden se ut som hud. Etter solkrem, kan du påføre en fuktighetskrem med tint og SPF – og concealer i din hudfarge over de partiene du ønsker å dekke, anbefaler Francisca.

– Under øynene pleier jeg ofte gå for en fargekorrigerende concealer først, og så påføre en dash av en concealer i en lysere farge – slik at jeg får fjernet skygger og lysnet opp partiet under øynene, tipser hun.

Og husk: tynne lag er nøkkelen til en naturlig look.

– Basen kan du sette med pudder og velge en fluffy børste for å minimere mengden produkt.

Ifølge Francisca, er det best å velge pudderprodukter i varmen for best hold. Dette gjelder også når det kommer til både solpudder, blush og highlighter – og også om du har tørr hud.

– Et pro-tip er å puddre strategisk der hvor sminken din vanligvis forsvinner først, som på nesen og nesevingene, pannen og rundt leppene, forteller Francisca.

VÆR DEG SELV: Makeupartist Gisella Francisca understreker at det er viktig å gå for sminken du vanligvis føler deg vel i når du skal på date i sommervarmen. Foto: Instagram @gisellafrancisca
VÆR DEG SELV: Makeupartist Gisella Francisca understreker at det er viktig å gå for sminken du vanligvis føler deg vel i når du skal på date i sommervarmen. Foto: Instagram @gisellafrancisca Vis mer
SETT MED PUDDER: Makeupartistene mener puddersminke er best i varmen. Gisella Francisca elsker Shiseidos Invisible Loose Powder. Kr 520 hos Fredrik & Louisa.
SETT MED PUDDER: Makeupartistene mener puddersminke er best i varmen. Gisella Francisca elsker Shiseidos Invisible Loose Powder. Kr 520 hos Fredrik & Louisa. Vis mer

– Alltid med meg i vesken

Selv om du har lagt en fin sminkebase, er det en gylden regel å ha med seg det rette i vesken. Det kan fort bli nødvendig med en touchup.

De samme to produkt-heltene Francisca trekker frem, er også med på makeupartist og beautyprofil Ragnhild Margrethe Andersens liste over må-ha i med i veska.

Å sette sminken med pudder og settingspray hjelper mot blankhet og en svett look – men de bør ikke bli liggende igjen hjemme.

– Sminken kan smelte en del i varmen, og både pudder og settingspray vil holde sminken like fin dagen igjennom, tipser Andersen.

– Jeg har alltid med meg fire touch up-produkter i vesken: en lipliner, en gloss, et mattende, lyst pudder og en bronzer. Har du med deg disse kan sminken se ny ut hele dagen!

Og om daten innebærer vannaktiviteter, blir det kanskje spesielt viktig å holde styr på sminken. Nøkkelordet er åpenbart nok: vannfaste produkter.

– Om du vil sminke deg til badetur eller lignende, finnes det vannfaste eller vannavstøtende alternativer. For eksempel Sensai sine maskaraer, Anastasia sin 'Dipbrow' og Jane Iredale sitt 'Pure pressed' pudder, sier Andersen.

TOUCH UP: Du kommer langt med å ha med deg noen touch up-hjelpere i vesken under daten, minner makeupartist Ragnhild Margrethe Andersen. Foto: Instagram @rmabeauty
TOUCH UP: Du kommer langt med å ha med deg noen touch up-hjelpere i vesken under daten, minner makeupartist Ragnhild Margrethe Andersen. Foto: Instagram @rmabeauty Vis mer
SOMMER-MUST: Ragnhild Margrethe Andersen trekker frem Jane Iredales pudder med SPF. Perfekt å touche up med uten å ødelegge sminken, og samtidig beskytte huden. Kr 441 hos Blush.
SOMMER-MUST: Ragnhild Margrethe Andersen trekker frem Jane Iredales pudder med SPF. Perfekt å touche up med uten å ødelegge sminken, og samtidig beskytte huden. Kr 441 hos Blush. Vis mer

Etter å ha blitt våt i ansiktet, er det derimot viktig å huske på at det tross alt ikke bare er sminken som påvirkes – solfaktoren svekkes eller forsvinner likeså. Ofte frister det ikke å fylle på med ny solkrem utover dagen, i frykt for å risikere å ødelegge sminken.

Det er langt fra en gyldig grunn! Andersen har et godt råd:

– Da finnes det noe så genialt som pudder-SPF! Jeg bruker Jane Iredale sin 'Powder me SPF' over sminken, og får da like god beskyttelse som ved påføring av solkrem, tipser hun.

Francisca trekker frem at gode multiprodukter er det perfekte å ha med seg i vesken til når du trenger å refreshe litt.

– Jeg hadde gått for et multiproudkt som du kan bruke som både blush og på leppene. Eventuelt vil en pudrete, matt leppestift også funke fint som blush og også som øyenskygge!

AVLSAPPET: Med sminken i boks, kan du slippe noe av stresset som gjerne hører med på date! Foto: NTB
AVLSAPPET: Med sminken i boks, kan du slippe noe av stresset som gjerne hører med på date! Foto: NTB Vis mer
OLJE TIL LEPPENE: Gisella Francisca elsker leppeolje om sommeren for både fukt og skimmer. Hyaluronic Lip Oil fra Make The Make, kr 159 hos Skincity.
OLJE TIL LEPPENE: Gisella Francisca elsker leppeolje om sommeren for både fukt og skimmer. Hyaluronic Lip Oil fra Make The Make, kr 159 hos Skincity. Vis mer

– Dette vil 'sexy up' looken

Å velge hvilken look man skal gå for ut fra aktiviteter og værforhold er én ting. Men hva om man ikke egentlig ser for seg noe konkret, men bare vil se fin ut?

Makeupartistene vet godt hva de selv hadde gått for på en sommerdate.

– Jeg hadde vist mitt sanne jeg – og det betyr blå øyenskygge, haha! sier Francisca.

Hun minner om at du på en date burde føle deg som «your smashing self».

– Jeg hadde gått for den samme looken jeg bruker så ofte ellers: en naturlig base, blush, og fluffy men naturlige vipper, forteller hun.

– Pluss leppeolje i en passende, nøytral nyanse. Stor afro, og fargerikt antrekk. Veldig meg!

Og signaturen, da: blå øyesminke.

Har du derimot ikke noen signaturlook eller en annen typisk look i tankene, foreslår hun at du tyr til en variant av klassikeren smokey eye.

Eventuelt, kan du enkelt pimpe opp looken med et hint av farge på lokket, eller litt glitter i øyenkroken.

Dypere fargenyanse mot ytterkantene av en smokey eye vil 'sexy up' looken, tipser Francisca.

SMINKE OG VANN: Store sjanser for å bli våt på daten, kanskje? Makeupartistene vet råd. Foto: NTB
SMINKE OG VANN: Store sjanser for å bli våt på daten, kanskje? Makeupartistene vet råd. Foto: NTB Vis mer
DET LILLE EKSTRA: Punktvipper gir en naturlig look og lengde. Ragnhild Margrethe Andersen bruker egne fra Cleon Cosmetics x rmabeauty, kr 289 hos Cleon Cosmetics.
DET LILLE EKSTRA: Punktvipper gir en naturlig look og lengde. Ragnhild Margrethe Andersen bruker egne fra Cleon Cosmetics x rmabeauty, kr 289 hos Cleon Cosmetics. Vis mer

Andersen støtter også tanken om å satse på sminke man vet man føler seg vel i. Og kan!

– Sminken du er vant til vet du hvordan oppfører seg på huden din. Du kan stole på at den sitter som den alltid gjør ellers, slik at du heller kan fokusere på å ha det hyggelig med daten din!

Med andre ord, spar deg selv for å måtte stresse over en ny look eller et nytt produkt du skal prøve!

Personlig, foretrekker Andersen en mer klassisk sminkelook for en date. Det passer best til stilen hennes, forteller hun.

– På en date ville jeg vist frem hvem jeg er, og ikke gått for noe veldig vågalt. Jordtoner på øyeskyggen, en klassisk base og nude eller transparent gloss.

En varm, rosa blush er også noe hun sverger til – helt til slutt. For å «friske opp hele paletten i ansiktet», som hun beskriver det.

– Og noen få punktvipper ytterst på øyet er alltid et must for meg, legger Andersen til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer