Sminke

På tide å vaske sminkekostene?

– Kostene bør vaskes en gang i uken, sier ekspertene.

SMINKEKOSTER: Visste du at disse bør vaskes en gang i uka? Foto: NTB Scanpix
SMINKEKOSTER: Visste du at disse bør vaskes en gang i uka? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvor lenge siden er det du vasket sminkekostene dine? Det er flere i redaksjonen som kan innrømme at det ikke har skjedd på en god stund. Disse sminkekostvaskene skjer heller ikke så hyppig som vi skulle ha ønsket.

Det kan det være flere grunner til, men som oftest blir det rett og slett ikke prioritert. Og det er jo synd, for sannheten er jo det at skitne sminkekoster faktisk kan gi deg uren hud!

– Kostene bør vaskes en gang i uken, men av erfaring så vet jeg at veldig få orker det. Du kan sammenligne kostene med bestikk. Du bruker jo sjelden bestikk flere ganger etter at du har spist med dem. Bakterier samler seg fort i sminkekoster og er en stor faktor til uren hud, sier makeupartist Tomas Erdis til KK.

Hvordan vasker man dem?

Det kan godt hende mange unngår å vaske sminkekostene sine nettopp fordi man ikke vet hvordan man skal gjøre det. Eveline Karlsen, influenser og forfatter av boken «Makeupbibelen», har viet en egen del av boken sin til nettopp det å vaske sminkekostene sine.

– Sminkekoster er laget av forskjellige materialer. Vi skiller ofte mellom syntetiske koster og koster med naturlig hår. Jeg anbefaler BeautyBlender sin egen såpe, og enten såpestykke eller flytende variant til koster og svamp, sier Karlsen.

SLIK GJØR DU:
1. Skyll kosten i lunket vann
2. Ta en dråpe såpe i hånden og masser den inn i hårene
3. Skyll kosten i lunket vann til såpen er borte
4. Gjenta til vannet som renner fra kosten er helt rent
5. Legg kostene på et rent håndkle og la dem tørke over natten. Her kan du gjerne lage en liten brett på den ene siden av håndkleet, så vannet «renner ut av» kosten

– Tips! Husk å hold kostene opp ned når du vasker, så vannet ikke trenger inn i skaftet. Limet kan løsne, slik at kostene begynner å røyte. Det er utrolig viktig å ta godt vare på kostene sine ettersom disse kan brukes i mange år, sier Karlsen.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun anbefaler det samme som Tomas Erdis, nemlig å vaske sminkekostene hver uke.

– Det samler seg utrolig mye bakterier, gammelt produkt og oljer i kostene, så sett av 15 minutter hver søndag til å vaske dem! Jeg anbefaler å vaske svamper etter hver bruk.

Bruk det du har hjemme

Det finnes en rekke produkter som er laget for å vaske sminkekoster, men dersom du ikke skulle ha tilgang på akkurat det, kan du ta i bruk Tomas Erdis' tips.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Zalo tar bort fett, bakterier og alt av produkt. Den er veldig fin til seige produkter og ting som er litt vanskeligere å få bort, sier Erdis og fortsetter:

– Måten jeg vasker de på er at jeg fyller et glass med zalo som jeg dypper kostene i. Deretter holder jeg kosten med børsten nedover og lar den skylle under rennende vann samtidig som jeg gnikker den mot hånden under det rennende vannet helt til all rens har blitt vasket ut. Husk å alltid la kosten ligge ned når den tørker.

BLUSH: Cecilie Krogh viser deg tre ulike måter du kan bruke kremet blush på! VIDEO: Cecilie Krogh Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer