Tørr Hud

PC-en kan gi deg mer kviser

Tørker ut huden, ifølge ekspertene.

GIR TØRR HUD: Et tørt inneklima og mange timer foran skjermen kan gi deg en tørr og sensitiv hud. Dehydreringen kan også trigge talgproduksjonen og gi deg flere kviser. Foto: Maskot
GIR TØRR HUD: Et tørt inneklima og mange timer foran skjermen kan gi deg en tørr og sensitiv hud. Dehydreringen kan også trigge talgproduksjonen og gi deg flere kviser. Foto: Maskot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Mange av oss tilbringer mange timer foran PC-skjermen hver eneste dag. At dette ikke nødvendigvis er bra for helsa vår, er vi jo klar over.

Men visste du at det kan gi deg ekstra utfordringer med huden? 

LES OGSÅ: Dette kjennetegner tørr hud

Gir tørrere hud

– Primært så vil det tørre kontorlandskapet kombinert med mye skjermbruk gi en dehydrert og sensitiv hud, forklarer Ann-Kristin Stokke, hudpleier og fagansvarlig hos Skintific. 

Denne dehydreringen vil også hemme ​fuktighetsavhengige hudenzymer, noe som fører til at huden ikke klarer å kvitte seg med døde hudceller like effektivt som den skal. 

Slik kan du ende opp med gusten «kontorhud»

Kjesti Johansen, nordisk fagsjef i Dermagruppen, er enig i at uttørring er hovedproblemet.

– Det vanligste er at man føler seg varm og stiv i huden, sier hun. 

LES OGSÅ: Derfor blir huden fortere tørr nå

Kan trigge kviser

Stokke forklarer at dehydrering og økt sensitivitet også kan trigge andre hudproblemer. 

– Kviser kan oppstå siden overhuden mangler fuktighet og talgkjertlene vil da prøve å kompensere for fuktighetstapet ved å produsere mer talg. Huden blir blank og får kviser, samtidig som overflaten er dehydrert og stram. 

Uttørring trigger talgproduksjonen, så i teorien kan det forverre akne hos de som har anlegg for dette, legger Johansen til. 

LES OGSÅ: Slik kan du unngå stresskviser

TØRR LUFT: Inneluft er ofte tørr og kan gjøre huden din dehydrert. Naturligvis kan vi ikke flytte kontoret ut til enhver tid, men sørg for å ta pauser gjennom dagen – gjerne utendørs.  Foto: LuckyImages - Fotolia
TØRR LUFT: Inneluft er ofte tørr og kan gjøre huden din dehydrert. Naturligvis kan vi ikke flytte kontoret ut til enhver tid, men sørg for å ta pauser gjennom dagen – gjerne utendørs. Foto: LuckyImages - Fotolia Vis mer

Framskynder aldringsprosessen

Som om tørr, sensitiv hud med kviser ikke var nok, kan mye tid foran skjermen også bidra til å framskynde aldringsprosessen.

Dette ser du først og fremst i form av flere rynker og slappere hud, sier Stokke og forklarer hva som skjer:

– Vedvarende dehydrering som gir sensitivitet, vil også trigge inflammasjonsresponsen i huden og gi flere frie radikaler, samt aktivere hudnedbrytende enzymer, såkalte matriks metalloproteinaser. 

LES OGSÅ: Krisehjelpen som kurerer tørr hud

Gamle skjermer er verre

Skjermene vi hadde for en del år tilbake ga fra seg mer stråling og varme, og kunne faktisk gjøre huden både varm og rød, noe som førte til en mer sensitiv og irritert hud. 

– Heldigvis er dagens moderne skjermer «bedre for huden», men de vil fortsatt bidra til å trekke fuktighet ut av huden og dermed gjøre den dehydrert, understreker Stokke. 

Mens de gamle skjermene faktisk utsatte deg for UV-stråler, gjør ikke moderne LCD- og LED-skjermer det.  

– Det er bare elektromagnetiske stråler man utsettes for, ikke UV og ikke IR (infrarøde stråler, journ.anm.), sier Johansen.

– Man kan utvikle økte nivåer av frie radikaler ved å sitte mye foran en skjerm, og man blir ofte tørr i huden.

Stokke sier at personer som er generelt disponert for sensitiv hud, fortsatt vil være mer utsatt for hudirritasjon ved skjermbruk enn andre.

– Dette skyldes blant annet at de som regel allerede har en svekket barrierefunksjon, sier hun. 

LES OGSÅ: Sliter du med rennende øyne?

GODE RUTINER: Sørg for å tilpasse hudpleierutinene dine til hverdagen din. Sitter du mye foran en skjerm i et tørt kontorlandskap, bør du rense huden godt om morgenen, bruke et fuktighetsgivende serum og en ekstra rik dagkrem. Jevnlig eksfoliering vil også bidra til å fjerne døde hudceller og gi de andre produktene økt effekt, forklarer ekspertene. Foto: Alen-D - Fotolia
GODE RUTINER: Sørg for å tilpasse hudpleierutinene dine til hverdagen din. Sitter du mye foran en skjerm i et tørt kontorlandskap, bør du rense huden godt om morgenen, bruke et fuktighetsgivende serum og en ekstra rik dagkrem. Jevnlig eksfoliering vil også bidra til å fjerne døde hudceller og gi de andre produktene økt effekt, forklarer ekspertene. Foto: Alen-D - Fotolia Vis mer

Slik begrenser du effekten

Om du jobber foran en skjerm hele dagen, gjerne også i tørr kontorluft, bør du ta noen forholdsregler. 

– Start dagen med en god hudpleierutine for å sikre at huden er godt forberedt til arbeidsdagen. Det betyr en god rens og fuktighetskrem tilpasset din hud, samt daglig UV-beskyttelse, sier Stokke. 

Merker du at lange dager på kontoret gir deg en dehydrert hud, bør du i tillegg bruke en booster eller et serum rikt på hyaluronsyre under kremen.

– Blir du i tillegg varm og irritert bør du bruke en lindrende booster med bringebærekstrakt og honning, anbefaler Stokke. 

Hun anbefaler deg også å ha en fuktighetsspray på kontorplassen din. Bruk denne regelmessig gjennom hele dagen, og sørg dessuten for å drikke nok vann. 

LES OGSÅ: Skjønnhetsproduktene bloggerne sverger til

FUKTIGHETSSPRAY: Sørg for å ha en fuktighetsspråy på kontorplassen din. Bruk den jevnlig gjennom hele dagen for å tilføre huden fuktighet, men sørg også for å drikke nok vann. Foto: Per Ervland
FUKTIGHETSSPRAY: Sørg for å ha en fuktighetsspråy på kontorplassen din. Bruk den jevnlig gjennom hele dagen for å tilføre huden fuktighet, men sørg også for å drikke nok vann. Foto: Per Ervland Vis mer

– Dersom du opplever å bli veldig sensitiv, ta pauser og bruk produkter som motvirker irritasjon i huden og lindrer kløe, svie og ubehag. Produkter som stryker og beskytter hudbarrieren er meget effektive for å motvirke sensitivitet og ubehag forbundet med PC-bruk og tørre kontorlandskap.

Johansen foreslår dessuten at du setter skjermen litt lengre unna ansiktet og gjerne bruker en beskyttende skjerm mellom dataskjermen og ansiktet ditt. 

– Du bør også satse på en litt rikere dagkrem dersom du blir tørr i løpet av dagen, sier hun.

I tillegg kan du også høre om arbeidsgiver vil investere i en luftfukter til kontoret. Dette kan gjøre at inneklimaet blir mindre tørt og dermed også bedre for huden din. 

– Dersom huden din ikke er for hypersensitiv, så kan regelmessig eksfoliering hjelpe huden til å få av tørre, gustne celler og dermed få fram en frisk hud med glød, samtidig som fuktighetsprodukter mye mer effektivt kan absorberes ned i huden, sier Stokke.

LES OGSÅ: Derfor blir huden rødmusset

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer