Pels:

Pelsdyrnæringen avvikles. Slik reagerer motebransjen

Vi har spurt designeren, influenceren og innkjøperen om deres reaksjoner.

PELSDYRNÆRINGEN AVVIKLES: Styreleder i Norges Pelsdyralslag fortviler, mens den norske motebransjen jubler. Foto: Scanpix
PELSDYRNÆRINGEN AVVIKLES: Styreleder i Norges Pelsdyralslag fortviler, mens den norske motebransjen jubler. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Nå er det offisielt: Pelsdyrnæringen skal avvikles. På Instagram jubler NOAH over at «en 28 år lang kamp endelig er over.»

I regjeringserklæringen skriver Høyre, Venstre og FrP følgende: «Regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter frem til årsskiftet 2024/2025.»

Bertran Trane Skardsem, styreleder i Norges Pelsdyralslag, sier til KK at ingenting er avgjort.

- Dette er bare en erklæring. Det er ikke sikkert at næringen blir nedlagt.

LES OGSÅ: Stella McCartney kjørte pelsfritt stunt

- Det bør være en tankevekker for alle

Janka Polliani. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Janka Polliani. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Pels har lenge vært en stor del av moteindustrien, og mange kjente merker bruker fremdeles pels i sitt design.

Så, hvordan reagerer egentlig norske designere, influencere og innkjøpere på at næringen nå avvikles?

- Avsløringene som er kommet den siste tiden om hvordan dyrene til sertifiserte pelsoppdrettere i Norge behandles, er forferdelige. Det bør være en tankevekker for alle, sier moteprofilen Janka Polliani om saken.

I en video fra NRK, kan du se norske dyrevernere bryte seg ulovlig inn på en minkfarm i Rogaland.

Det finnes regler for hvordan dyrene skal behandles når de bor på pelsfarmer. De aller fleste farmene drives etter reglene, men ikke alle. Se klippet her.

Til tross for at det nå er skrevet en regjeringserklæring, er Janka Polliani redd for at denne avgjørelsen også kan føre til at folk vil oppsøke andre land for å kjøpe pels.

- Da har man ikke kontroll på dyrenes velferd i det hele tatt. Jeg krysser fingrene for at effekten av det vil gjøre at det til slutt ikke er marked for pelsdyroppdrett.

Skardsem i Norges Pelsdyralslag kan bekrefte at dersom næringen blir nedlagt, vil produksjonen i Norge flyttes til utlandet.

- Da kan det havne hos større produsenter som har dårlig oversikt.

Satser på fuskepels

Line Varner bak det norske merket Line of Oslo forteller at de ikke bruker pels i kolleksjonene sine og heller satser på noe annet.

- Vi ønsker absolutt ikke å bidra til at dyr skal avlives for å brukes til pynt. Vi velger heller å bruke fuskepels, som er et mye smartere, og like fint, alternativ for oss og miljøet, sier Varner og fortsetter:

- Norske leverandører må være gode rollemodeller. Vi har et stort ansvar! Derfor håper jeg at dette kan snu alle som ennå ikke har tatt til fornuft på dette området.

Bertran Trane Skardsem mener derimot at fuskepelsen ikke vil komme til å ta over for ekte pels, og påpeker det at produksjonen av fuskepels er dårlig for miljøet, blant annet fordi det kreves olje for å lage dem.

LES OGSÅ: Det er særlig én makeupvane vi bør slutte med i Norge ...

SATSER PÅ FUSKEPELS: Line of Oslo-designer Line Varner (t.h.) velger fuskepels framfor ekte pels i sine kolleksjoner. Foto: Scanpix
SATSER PÅ FUSKEPELS: Line of Oslo-designer Line Varner (t.h.) velger fuskepels framfor ekte pels i sine kolleksjoner. Foto: Scanpix Vis mer

Selv om denne nyheten bare gjelder Norge, er det allerede mange designere i utlandet som har tatt avstand fra pelsbruk. Det å bruke ekte pels i design er noe som har tatt stor plass i moteindustrien i lang tid, men de siste årene er det flere som har kastet seg på fuskepels-bevegelsen.

Designere som Stella McCartney, Tommy Hilfiger, Gucci, Armani og Michael Kors har alle vedtatt å stoppe med pelsbruk. Like etter at den amerikanske designeren Michael Kors viste sin kolleksjon for høsten 2017, som inneholdt flere pelsplagg, slapp de nyheten om at de nå skal slutte å bruke pels i kolleksjonene sine.

I juni, noen måneder før kolleksjonen med pels ble presentert, var det flere som protesterte mot Kors' bruk av pels. Dette skjedde da Kors ble intervjuet inne i The Met i New York. Flere skal ha samlet seg rundt designeren og lagd dyrelyder.

Ifølge WWD skal Mark Oaten, sjef for «the International Fur Federation», etter dette ha uttalt at «aktivister som roper og skriker kommer ikke til å stoppe Michael Kors eller sine millioner av kunder fra å velge hva de selv vil bruke».

Desember kom nyheten om at Kors nå begynner med fuskepels.

LES OGSÅ: Disse merkene var vi mest nysgjerrige på i 2017

PELS PÅ CATWALKEN: Her fra visningen til Michael Kors høsten 2017. Foto: Scanpix
PELS PÅ CATWALKEN: Her fra visningen til Michael Kors høsten 2017. Foto: Scanpix Vis mer

- Harry og unødvendig

Som innkjøper for YME i Oslo ser Thatiana Campelo Hjerthum mye pels når hun er ute og reiser.

- Det finnes MYE pels i Paris og Milano under moteukene. Mink, chinchilla, rev - you name it! Jo dyrere og mer eksklusivt merket er, jo større er sjansen for at de bruker ekte pels. I fjor så jeg en Off-White jakke i mink til 120.000 kroner(!).

- Pels i utlandet ses fremdeles på noe luksuriøst og eksklusivt og resten av verden er dessverre ikke så opptatt av å unngå pels som oss i Norge. Her er pels nesten stemplet som harry og unødvendig for de fleste.

Innkjøperen forteller at de kun selger shearling og fuskepels på YME, men at noen av jakkene kan ha pels i hetten.

- De fleste norske kunder vil ikke ha pels. Men turister fra Øst-Europa og Asia spør ofte etter det.

LES OGSÅ: 5 stylingtriks du kan lære av disse norske motebloggerne

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer