Peptider:

Peptider - hudens eget Wi-Fi-signal!

- Peptider er litt komplisert å forklare, men kan gjøre underverker for huden din, sier eksperten.

PEPTIDER: Peptidene er signalgivere og spiller sentrale roller i regulering av aktivitetene til andre molekyler, for eksempel ved å øke produksjonen av kollagen eller minske sammentrekning av muskler. FOTO: NTB Scanpix
PEPTIDER: Peptidene er signalgivere og spiller sentrale roller i regulering av aktivitetene til andre molekyler, for eksempel ved å øke produksjonen av kollagen eller minske sammentrekning av muskler. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Peptider har eksistert inne hudpleieindustrien i mange tiår, men i de siste årene har det eksplodert med kremer og serumer som lover å gjøre underverker for huden med, ja, peptider. Forskerne har da også viet ekstra oppmerksomhet rundt superingrediensen som kan designes og settes sammen i så uendelig mange kombinasjoner at den faktisk nesten kan gjøre «alt».

- Strukturelt er peptider svært lik proteiner, og består av kjeder av aminosyrer. Opp til 50 aminosyrer i en kjede kalles peptider og mer enn 50 kalles proteiner, sier Grethe Marie Grimen, hudterapeut ved Beths Beauty og ekspert på ingredienser i hudpleie.

LES OGSÅ: Denne hudpleietrenden tar av på sosiale medier!

Øker produksjonen av kollagen

Hun forklarer videre at peptider er grunnleggende komponenter av celler som utfører viktige biologiske funksjoner. Peptidene er signalgivere og spiller sentrale roller i regulering av aktivitetene til andre molekyler, for eksempel ved å øke produksjonen av kollagen eller minske sammentrekning av muskler.

Susanna Poras fra Barcelona er The International Educator of pHformula. Hun forteller at peptider har blitt brukt i hudpleie veldig lenge, men at forskerne oppdaget hvor virkningsfulle peptidene faktisk var på 90-tallet.

- Peptider ser etter en helt spesiell reseptor på cellen slik at den kan gi en eksakt beskjed til akkurat den cellen. Så den ekleste måte å forklare peptider på er at de oppfører seg som et Wi-Fi-signal. Det interessante er at forskerne har funnet så mange kombinasjoner som kan gjøre så mange forskjellige ting. Det er som alfabetet der man kan lage et helt språk med noen få bokstaver. Det er det som er så fantastisk, sier Susanna Poras.

Hun forklarer at peptidene har ulike oppgaver. De kan blant annet stimulere kollagenet og elastinet slik at huden strammes opp, lysne huden ved å forandre betydningen av en beskjed til cellen eller sette nevrotransmitter ute av spill slik at nerveimpulsen fra en nervecelle til en annen blir svekket. Det siste gir en «botox»-effekt. Peptidtider kan altså designes til det man måtte ønske.

LES OGSÅ: Det er særlig én makeup-uvane vi bør slutte med i Norge...

Fungerer best når det brukes over tid

Grethe Marie Grimen påpeker at peptider fungerer best når det brukes i serum eller kremer over lang tid.

- Du kan begynne å se resultater etter fire til tolv uker. Husk også at vedlikehold er veldig viktig med peptider. Du tenker ikke så mye på virkningen av peptider før du slutter å bruke dem, sier hun!

LES OGSÅ: - Ikke kjøp parfyme basert på en papirprøve!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer