Pigmentflekker

Pigmentflekker: hva slags behandling er best?

Laser, kjemisk peeling eller kremer - hva bør du velge? Dette sier ekspertene.

PROFESJONELL BEHANDLING AV PIGMENTFLEKKER: En kurbehandling i klinikk krever én til to behandlinger i uka over fire til seks uker for best mulig resultat. I tillegg må behandlingen følges opp med et hjemmebehandlingsprogram som inkluderer både lysnende produkter og bruk av høy solbeskyttelse, forklarer eksperten. Foto: Coka - Fotolia
PROFESJONELL BEHANDLING AV PIGMENTFLEKKER: En kurbehandling i klinikk krever én til to behandlinger i uka over fire til seks uker for best mulig resultat. I tillegg må behandlingen følges opp med et hjemmebehandlingsprogram som inkluderer både lysnende produkter og bruk av høy solbeskyttelse, forklarer eksperten. Foto: Coka - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Endringer i pigmentene i huden er noe de fleste av oss opplever i perioder av livet. Mange opplever det under graviditet, og i tillegg opplever du kanskje også å få flere ujevne pigmenteringer i huden etterhvert som du blir eldre. 

LES OGSÅ: Sorry, dette er ikke en pigmentflekk

Lite sannsynlig at pigmentflekker blir helt borte

– Årsaken til pigmentflekkene kan være sammensatte, det er derfor viktig å ha realistiske forventninger.

- Det er lite sannsynlig at det pigmenterte området forsvinner totalt. 75 prosent lysning er et meget godt resultat, sier Ann-Kristin Stokke, fagsjef i Skintific AS, som fører blant annet Dermalogica og Clear Start. 

Hvilken behandling som er mest effektiv for akkurat deg, avhenger av hvilken type pigmentering du har, årsaken til pigmenteringen og hudfargen din, forklarer  

– Jo mørkere hud du i utgangspunktet har, desto mer disponert er du for pigmentering, sier Stokke.

Behandlingsmulighetene er mange. Noen behandlinger er egnet for hjemmebruk, mens andre krever at du oppsøker en salong eller en klinikk. 

- De ulike behandlingene virker enten ved å destruere pigmentet eller hemme melaninproduksjonen på ulike måter. Eksfolianter og kjemiske peelinger vil også på ulike nivåer fjerne døde, pigmenterte celler, slik at ny hud raskere kommer opp til overflaten, forklarer Stokke. 

LES OGSÅ: Har du fått solbart?

MER UTSATT: Jo mørkere hud du har i utgangspunktet, jo mer utsatt er du for pigmentforandringer i huden. Hudfargen din er også med på å avgjøre hvilken type behandling som vil fungere best for deg dersom du ønsker å fjerne eller redusere pigmenteringen i huden, forklarer ekspertene. Foto: berc - Fotolia
MER UTSATT: Jo mørkere hud du har i utgangspunktet, jo mer utsatt er du for pigmentforandringer i huden. Hudfargen din er også med på å avgjøre hvilken type behandling som vil fungere best for deg dersom du ønsker å fjerne eller redusere pigmenteringen i huden, forklarer ekspertene. Foto: berc - Fotolia Vis mer

Hva er mest effektivt?

For å få en mest mulig effektig behandling på kortest mulig tid, bør du kombinere profesjonell behandling med hjemmebehandling. Dette kan da inkludere en profesjonell behandling på en klinikk eller et kurprogram hos en profesjonell hudterapeut, slik Stokke foreslår.

– Behandlingen vil normalt sett inkludere profesjonell styrke på eksfolieringen kombinert med elektriske apparater for å sikre optimal absorbering av aktive stoffer, sier hun. 

Et slikt kurprogram bør inneholde én til to behandlinger i uka i en periode på fire til seks uker.

- Det holder imidlertid ikke å gå til behandling alene. Hjemmerutinen for å følge opp er selvsagt helt nødvendig. Resultater i behandling av pigmentering krever at du er konsekvent og tålmodig når det gjelder bruken av lysnende produkter, sier Stokke. 

I tillegg er det avgjørende at du bruker høy UV-beskyttelse over en periode på minimum 3 måneder.

Rolah Osman Lønning, lege ved Stavanger universitetssykehus og forfatter av boka Frisk hud, sier at såkalte QS Nd:YAG-lasere kanskje er den mest effektive laserbehandlingen, men den kan ikke brukes på alle hudtyper. 

– Det samme gjelder kjemiske peelinger. Konsulter en lege om hva som er det beste behandlingsalternativet for deg og dine pigmentforandringer, sier hun.

LES OGSÅ: Rødtopper har større risiko for hudkreft

Ta hensyn til nedetiden

– Mildere behandlinger som utføres hos hudterapeut har sin fordel i liten eller ingen nedetid, slik at kunden kan gå rett tilbake til sitt normale liv rett etter behandling, sier Stokke.

Ulempen med disse mildere behandlingsalternativene er at det vil ta lenger tid, cirka 45 dager, før du ser resultater.

– Sterkere kjemiske peelinger som utføres av medisinsk personell benyttes som regel på kraftig solskadet hud, vil gå mye dypere og kreve lengre nedetid og er som regel en smertefull prosess for klienten. 

Selv om laser og IPL også kan benyttes på pigmentflekker, må risikoen for mer hyperpigmentering eller hypopigmentering vurderes før man begynner med en slik behandling, sier Stokke.

LES OGSÅ: Plettfri hud på 1-2-3

REGN MED NEDETID: En kraftig kjemisk peeling kan gi raske resultater, men er ikke egnet for alle hudtyper. Du må også regne med en del nedetid etter slike behandlinger, så det er ikke et reelt valg for oss alle.   Foto: belahoche - Fotolia
REGN MED NEDETID: En kraftig kjemisk peeling kan gi raske resultater, men er ikke egnet for alle hudtyper. Du må også regne med en del nedetid etter slike behandlinger, så det er ikke et reelt valg for oss alle. Foto: belahoche - Fotolia Vis mer

Produkter til hjemmebruk

Av ting du kan smøre på huden for å jevne ut pigmenteringen, er det hovedsaklig retinoidkremer, hydroquionone og kombinasjonsterapier som gjelder, forklarer Lønning. 

Hun forklarer at hydroquinone – et stoff som reduserer produksjonen av melanin (pigment) i huden og øker nedbrytingen av pigmenter – er den mest brukte ingrediensen i kremer og salver man påfører huden. 

– Men det har vist seg å være mer effektiv mot ikke-aldersrelaterte pigmentforandringer. I tillegg har den i kombinasjonsterapi kunnet forårsake mer pigmenterig som et resultat av inflammasjon i forbindelse med behandlingen, forklarer Lønning.

Også Stokke understreker at en del kraftige peelinger og lasere kan gi mer pigmentering på enkelte hudtyper og etnisiteter. 

Lønning forklarer at det derfor diskuteres om reinoider er et bedre alternativ for aldersrelaterte pigmentforandringer. Det er da i hovedsak snakk om tretionin i 0,1 prosent konsentrasjon, noe man må få på resept fra legen. 

Retinoider virker eksfolierende og antiinflammatorisk og reduserer pigmentene i overhuden.

– Dersom pigmenteringen skyldes langvarig stress, kan også stressreduserende behandlinger gi gode resultater parallelt med lysnende behandlinger, tilføyer Stokke.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om peeling

PIGMENTFLEKKER: Det aller viktigste du kan gjøre, er å bruke solfaktor hver eneste dag. Også når det er overskyet ute.
PIGMENTFLEKKER: Det aller viktigste du kan gjøre, er å bruke solfaktor hver eneste dag. Også når det er overskyet ute. Vis mer

Behandlinger i klinikk

 I klinikk kan man få utført andre typer behandlinger, som kjemisk peeling, mikrodermabrasjon (hudsliping), laserbehandlinger, IPL og kryoterapi (frysebehandling).

Både mikrodermabrasjon og peelinger fjerner det øverste laget av huden og dermed også pigmentforandringer som befinner seg der. 

Fryseterapi ødelegger pigmentproduserende celler i huden, såkalte melanocytter, mens lasere utførerer en kombinajon av eksfoliering og melanocyttdestruksjon, forklarer Lønning.

LES OGSÅ: Vær sparsom med denne kremen

Hvem tåler hva?

Noen av oss er mer sensitive for de ulike typene behandling, men Lønning sier at alle tåler både mikrodermabrasjon og det hun kaller «topikalske» (fra det engelske «topical») behandlinger, altså kremer eller lignende du påfører huden direkte. 

– De med lys, nordeuropeisk hud kan tåle de fleste former for behandling. Har du asiatisk eller lyst pigmentert hud, bør du være forsiktig med dype kjemiske peelinger, fryseterapi og laserbehandlinger, sier hun.

– De med mørk hud tåler hverken fryseterapi eller laserbehandlinger og bør være svært forsiktig med peelinger.

LES OGSÅ: Her er kosmetikkverstingene

BRUK FAKTOR: Det er lurt å bruke solfaktor, også om ettermiddagen og også om vinteren. Dette er det viktigste du kan gjøre for å forebygge pigmentering i huden, sier ekspertene. Foto: Maridav - Fotolia
BRUK FAKTOR: Det er lurt å bruke solfaktor, også om ettermiddagen og også om vinteren. Dette er det viktigste du kan gjøre for å forebygge pigmentering i huden, sier ekspertene. Foto: Maridav - Fotolia Vis mer

Aller viktigst: solbeskyttelse

Noe av det viktigste du kan gjøre for å forebygge pigmentforandringer i huden, er å bruke solbeskyttelse. Dette gjelder også i høyeste grad om du prøver å bli kvitt pigmentering som allerede har oppstått i huden. 

Siden UV-eksponering er den viktigste triggerfaktoren, er det best å aktivt behandle misfarging om vinteren. Da får den mest mulig tid til å jevnes ut og lysnes igjen, forklarer Stokke. 

– En forutsetning for å få resultater, er bruk av daglig høy UV-beskyttelse og en hjemmerutine som lysner og eksfolierer huden, sier hun.

– Solbeskyttelse er alfa og omega, understreker Lønning.

Legen minner også om at føflekker alltid bør vurderes av fagpersonell og eventuelt behandles med kirurgi. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer