Catwalk

Pradas «tjukke» modell

Lara Stone er modellen som skal snu size zero-trenden på catwalken.

Publisert
Sist oppdatert


Moteverdenen har lenge blitt anklaget for å dyrke fram et livsfarlig kroppsideal.

Ifjor tok ledelsen for Madrids moteuke grep, og sa at de ville avvise modeller som var helsefarlig tynne.

De ville bruke kroppsmasseindeks, eller såkalt Body Mass Index (BMI), som mål på hvem som får lov til å svinse ned catwalken.

Den hete debatten fikk også flere av verdens mest berømte designere, som Giorgio Armani, på banen.

- Jeg liker ikke tynne jenter, og de vil aldri få vise fram mine klær. Vi må alle jobbe sammen mot anoreksi, uttalte designeren til britiske Daily Mail.

Giorgio Armani mener jenter i størrelse 0 ikke har noe på en catwalk å gjøre.
- Noen designere bruker undervektige modeller for å provosere. De vil gjerne ha et show som alle snakker om.

I september startet høstens moteuker, først i London, så New York, Milano og nå Paris. Moterådet bestemte seg for ikke å avvise såkalte size zero-modeller fra catwalken fullstendig, men satte derimot opp en egen komite som undersøker hver enkelt modells helse.

I ukesvis har vi likevel sett syltynne modeller på visningene. Nå skilter derimot Miuccia Prada, en av verdens ledende designere, at de har tatt grep, først og fremst med den nederlandske modellen Lara Stone. På Milano-visningen av Pradas kolleksjon for neste år struttet modellen fram og tilbake i klær i størrelse 38, skriver motemagasinet Marie Claire.

Prada lover nå at de skal bruke frodigere modeller, og moteverdenen spår at dette kan være gjennombruddet man så lenge har ventet på, og at designerne endelig tar ansvar for den livsfarlige trenden som resulterte i flere dødsfall i fjor.

Først døde modellen Luisel Ramos (22) av hjertesvikt etter å ha levd på en hard diett i tre måneder under et moteshow. November samme år døde modellen Ana Carolina Reston (21) fra São Paulo i Brasil. Hun arbeidet for kjente modellbyråer som Ford, Elite og L'Equipe. Reston begynte i modellyrket da hun var 13 år gammel. Allerede da kan hun ha utviklet spiseforstyrrelser. Da hun døde var hun 174 centimeter høy og veide 40 kilo.

Dette får skuespiller og Oscar-vinner Helen Mirren til å rase. Hun har fått nok av det hun kaller «grufullt tynne» modeller i moteindustrien idag.

- Jeg syns det er fullstendig skammelig å ha skremmende tynne modeller på catwalken. Mange av jentene er sinnsykt tynne og det er helt tydelig at de har et problem. Som regel velger moteindustrien å ignorere dette, sier 62-åringen til The Sunday Telegraph.

Les også:
 • Feit og fabelaktig
 • Sier ja til ultratynne modeller
 • Twiggy vil ha større modeller
 • Super eller sykelig? • Lara Stone bruker størrelse 38, ifølge magasinet Marie Claire. Her på Pradas visning av neste års kolleksjon på catwalken i Milano i forrige uke.
  Lara Stone bruker størrelse 38, ifølge magasinet Marie Claire. Her på Pradas visning av neste års kolleksjon på catwalken i Milano i forrige uke. Vis mer
  Lara Stone på Rag & Bone-visningen i New York i februar i år.
  Lara Stone på Rag & Bone-visningen i New York i februar i år. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer