Designervesker

Prøver Chanel-vesken å lure deg?

Slik vet du om den er ekte eller fake!

KAN DU CHANEL-TRIKSET? Det er mange måter å avsløre om drømmevesken er ekte eller fake - sjekklisten får du i denne saken. Foto: REX/Joan Wakeham/All Over Press
KAN DU CHANEL-TRIKSET? Det er mange måter å avsløre om drømmevesken er ekte eller fake - sjekklisten får du i denne saken. Foto: REX/Joan Wakeham/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En veske kan gjøre hele forskjellen for antrekket, på samme måten som en deilig og myk skinnjakke eller et par dyre sko som varer sesong etter sesong.

Dyre designervesker har også blitt et vanligere syn på armen til norske kvinner, og det er ikke uten grunn at butikker som Louis Vuitton og Mulberry har slått seg ned her til lands.

For mange oppleves et kjøp av klassisk og tidløs armpynt som en god investering.

Men dersom du kjøper en veske på nettet eller i en vintagebutikk som selger brukte modeller, er det en ørliten risiko for at du kan bli lurt. Derfor kan det være lurt å lære deg noen huskeregler for hvordan du skiller gull fra gråstein.

Sjekklisten i secondhandsjappa

Det kan være mange gode grunner til å kjøpe en veske i en vintagebutikk som selger brukte modeller. Du sparer kanskje noen kroner, og får en modell med sjel, som har levd et langt liv allerede.

Samtidig kan du risikere å ende opp med en jukse-Chanel eller en Mulbarry, men heldigvis er det noen huskeregler du kan følge for å avsløre om den er fake eller ekte.

SNUS INN DUFTEN AV EKTE SKINN: Ja, skal du kjøpe en designerveske i en vintagebutikk, er plan A å sjekke at den faktisk er laget av ekte skinn.  Foto: Sara Johannessen / KK
SNUS INN DUFTEN AV EKTE SKINN: Ja, skal du kjøpe en designerveske i en vintagebutikk, er plan A å sjekke at den faktisk er laget av ekte skinn. Foto: Sara Johannessen / KK Vis mer

1. Bruk luktesansen - Ja, det første du bør sjekke er om vesken faktisk er laget av ordentlig skinn. Her må du bruke nesen, for skinn lukter faktisk skinn. Imitasjoner lukter gjerne litt «plast». Er vesken av lær, bør den dessuten ha en litt ujevn tekstur.

TA PÅ LUPEBRILLENE: Ser du nærmere på sømmene, kan du kanskje få et glimt av baksiden av skinnet, som fort kan avsløre om det er imitasjon eller ekte vare det er snakk om. Foto: Cecilie Leganger
TA PÅ LUPEBRILLENE: Ser du nærmere på sømmene, kan du kanskje få et glimt av baksiden av skinnet, som fort kan avsløre om det er imitasjon eller ekte vare det er snakk om. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

2. Sjekk sømmen - Du finner ut mye om vesken ved å se på sømmen. Er den ujevn og slarkete, er dette et tegn på at vesken er dårlig laget. Vesker av høy kvalitet vil ha en ren nett søm. Baksiden av sømmen vil også kunne fortelle deg om vesken er ekte, for falskt skinn vil ofte ha plast eller stoff på innsiden.

3. Logoen avgjør - Ja, på logoen skiller du klinten fra hveten. Hvert merke har sine egne unike detaljer, som de som kopierer dem ofte vil kunne bomme på. Chanel har for eksempel helt spesifikke detaljer som er lette å ta en fake på.

DESIGNERVESKER TIL LUKSUSPRIS: Vintage Chanel-veske (kr 25 670, my-wardrobe.com), Antigona-veske i ny fargekombinasjon (kr 17 500, Givenchy/Netaporter.com), gul variant av vesken PS11 (kr 12 000, Proenza Scholuer/Netaporter.com) og skulderveske i modellen Soho Disco bag (kr 5780, Gucci). Foto: Produsenter
DESIGNERVESKER TIL LUKSUSPRIS: Vintage Chanel-veske (kr 25 670, my-wardrobe.com), Antigona-veske i ny fargekombinasjon (kr 17 500, Givenchy/Netaporter.com), gul variant av vesken PS11 (kr 12 000, Proenza Scholuer/Netaporter.com) og skulderveske i modellen Soho Disco bag (kr 5780, Gucci). Foto: Produsenter Vis mer

4. Er den sliten?  Er det snakk om en brukt veske, bør du ta en titt på områder som er tydelig slitte. Mens ekte skinnvesker ofte blir finere med tiden, vil imitasjoner bli stygge. Du vil kanskje skimte stoff eller plast gjennom steder med mye slitasje.

SJEKK STRUKTUREN: Er det noe liv, eller er ser materialet dødt ut - det vil si likt ut hele veien - som her. Foto: Cecilie Leganger
SJEKK STRUKTUREN: Er det noe liv, eller er ser materialet dødt ut - det vil si likt ut hele veien - som her. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

5. Se om vesken har en seriekode - Mange merker opererer med trykkede seriekoder på innsiden av en lomme eller i selve vesken, som hos Gucci, Louis Vuitton og Chanel.

6. Ta metallsjekken - Spenner, logoer, hemper, nagler og glidelåser bør ikke være falmet eller slitt. Slette piratkopi-håndverkere avslører seg ofte med slike detaljer.

Chanel-kjøp på nettet?

Hvis du vil kjøpe en Chanel-veske på for eksempel eBay, sier det seg derimot selv at du ikke får luktet og kjent på vesken. Derfor må du ta på deg lupebrillene, og titte nøye på bildene.

1. Er ikke bildene av god kvalitet, mange nok og med synlige detaljer, kan du bare klikke deg videre. Og bildene skal helst vise både kvittering og et kort som viser at det er en autentisk veske, et såkalt carte d'authenticite.

LÆR DEG CHANEL-TRIKSET: Noe av hemmeligheten ligger i logoen - den skal ikke være falmet, og den høyre C-en skal gå over den venstre, mens den venstre skal gå over den høyre nederst (dette er en vintageveske - og ja, den er ekte).
LÆR DEG CHANEL-TRIKSET: Noe av hemmeligheten ligger i logoen - den skal ikke være falmet, og den høyre C-en skal gå over den venstre, mens den venstre skal gå over den høyre nederst (dette er en vintageveske - og ja, den er ekte). Vis mer

2. Siden du ikke har mulighet til å lukte og kjenne på skinnet, må du titte nøye på skinnets tekstur. Det skal ha litt personlighet, og ikke være likt hele veien. Og ser du rester av lim, er det store sjanser for at den er fake.

3. Er det en ekte Chanel, skal ikke metallet, verken i logoen, lenken eller glidelåsen, se ødelagt ut. Og for CC-logoen skal den høyre C-en gå over den venstre øverst, mens den venstre skal over den høyre nederst.

4. Er vesken vattert, skal det ikke være noen feil i sømmen. Helst skal det være ti sting per 1.6 centimeter, og de skal være nydelige å se til. Be også om å få se bilder av innsiden av vesken, dersom de ikke foreligger. Hvis du ser noe som ligner på polyester - styr unna.

5. Hør med selger hvor vesken er kjøpt, og få link til eventuell nettside. Sjekk også andre ting selger selger - er det plutselig 20 like Chanel-vesker til salgs, bør du løfte på øyebrynet. Har selger mye bra feedback? Ja, gjør gjerne litt research her.

Gjør et godt valg

Ifølge KKs mote- og skjønnhetsredaktør Silje Pedersen, er det tre ting som gir deg drømmevesken:

1. Kjenn på magefølelsen! Velg en veske som passer deg og din stil.
2. Trendy eller klassisk? En svart skinnveske går aldri av moten, men elsker du rosa og rødt, kan det være riktig kjøp for deg.
3. Downsize! Små skuldervesker sparer ryggen for de tyngste løftene og du blir flinkere til å ha med deg mindre.

3 HOTTE IT-VESKER: Alexa Chung med Mulberry-veske som er oppkalt etter henne selv, supermodell Kate Moss med lyserosa vattert Chanel-veske og Miranda Kerr med vesken Parnassèa Vivienne fra Louis Vuitton. Foto: All Over Press
3 HOTTE IT-VESKER: Alexa Chung med Mulberry-veske som er oppkalt etter henne selv, supermodell Kate Moss med lyserosa vattert Chanel-veske og Miranda Kerr med vesken Parnassèa Vivienne fra Louis Vuitton. Foto: All Over Press Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer