Prute på klær

Pruting i Norge: Disse «reglene» gjelder

– Det er nok noen som prøver seg.

PRUTE PÅ KLÆR: I utlandet er det nok mer vanlig, men kan man også prute på klær i Norge? FOTO: NTB/Shutterstock.
PRUTE PÅ KLÆR: I utlandet er det nok mer vanlig, men kan man også prute på klær i Norge? FOTO: NTB/Shutterstock. Vis mer
Publisert

Det funket faktisk, utbrøt kollegaen min. Hun og en annen KK-kollega hadde handlet badetøy i en butikk i Oslo sentrum tidligere i sommer, da hun så på prislappen på en sarong – du vet, når du egentlig har handlet det du skal, men bare ha den. Det ble mer enn først tenkt, men da hun henvendte seg til personalet fikk hun faktisk kjøpe den med en rabatt.

Så det funker altså å prute på klær her hjemme? Vi spurte ekspertene om det.

– I Norge har jeg inntrykk av at det er lite pruting i butikkene. Men det er nok noen som prøver seg, sier Cecilie Tvetenstrand.

Hun er forbrukerøkonom i Storebrand og også KK sin helt egen økonomiekspert.

Cecilie Tvetenstrand er KKs økonomiekspert. FOTO: Astrid Waller.
Cecilie Tvetenstrand er KKs økonomiekspert. FOTO: Astrid Waller. Vis mer

Tvetenstrand minner om at enkelte butikker opererer med såkalt prisgaranti.

– Så hvis du finner en vare på nett som er rimeligere et annet sted, så kan du vise prisen, og få den til redusert pris i den butikken med prisgaranti, forklarer hun.

– Kan man spare penger på å prute klær?

Før du kjøper nye klær er det alltid fint å tenke gjennom hva du faktisk trenger. Gå en ekstra runde med deg selv. Hvis du trenger det, så bruk litt tid på nett og undersøk hva det koster ulike steder. Det finnes gode prissammenligningstjenester der du kan legge inn konkrete produkter, så kommer det opp ulike butikker eller nettsteder der du kan få kjøpt det. Spesielt om det er dyrere ting kan det være mye å spare. Finner du et plagg som har en feil eller mangel ved seg, og du ser at dette er noe du kan reparere, så ville jeg bedt om rabatt. Jeg tror likevel fremdeles mange har mer å spare på å unngå impulskjøp eller kjøpe ting de egentlig ikke trenger.

PÅ SHOPPING: Er prisen den som står på prislappen? FOTO: NTB/Shutterstock.
PÅ SHOPPING: Er prisen den som står på prislappen? FOTO: NTB/Shutterstock. Vis mer

KK sin egen økonomiekspert kommer også med følgende oppfordring:

– Nå i dyrtiden vil jeg minne om både salg og kjøp av brukte klær. Det er så mange klesplagg som ligger ubrukt i norske klesskap som kan være til glede for andre, og mange aktører legger til rette for kjøp og salg av brukte klær og ting.

– Men i utlandet, der pruter vi – eller?

Jeg har inntrykk av at dette ikke er spesielt vanlig i butikker. Da er det prisen gitt, med mindre det er salg. Når det er snakk om markeder, boder, eller gateselgere er nok terskelen for å prute lavere og i enkelte land en del av kulturen. Men fordi vi i Norge ikke er vant til å prute, kan dette for mange føles ubehagelig.

Nei, det er kanskje ikke så vanlig å prute her hjemme. I alle fall ikke på klær. Mer vanlig er det kanskje på hus, bil og båt.

– Pruting ved kjøp av klær handler mer om hvilken type butikker man handler i fremfor hvilket land man er i, sier journalist og reiselivsekspert Odd Roar Lange til KK.

Reiselivsekspert og journalist Odd Roar Lange. FOTO: Privat.
Reiselivsekspert og journalist Odd Roar Lange. FOTO: Privat. Vis mer

Han utdyper:

– I typisk merkevarebutikker, kjedebutikker og butikksenter er det faste priser. Her er ikke muligheten til å nå frem med pruting veldig stor. I noen tilfeller kan det virke mot sin hensikt, da det kan virke som om «rike» nordmenn prøver å utnytte situasjonen. Husk at nordmenn gjerne ses på som en vandrende minibank, så muligheten til å gjøre et kupp i slike butikker er begrenset.

– Men på markeder, i secondhand-butikker og i butikker som syr etter mål, typisk kjolebutikker eller dressbutikker med skredder er det vanlig med pruting.

Lange mener nordmenn generelt sett er dårlige på å prute i utlandet rett og slett fordi vi ikke er vant med det her hjemme.

– Vi er vant til faste priser på varer, og synes å være godt fornøyd med det. Man bør se an hvilken type butikk man handler i. I de riktige butikkene kan man gjerne prute, i de andre gjelder samme «regler» som for lokalbefolkningen. Vær klar over at de lokale ofte får bedre pris enn tilreisende. Det synes jeg er helt ok. Husk at det aldri er feil å spørre om en god pris eventuelt komme med motbud, og som alltid: Man kommer langt med et smil.

– Hvor vanlig er det å prute i Norge, da?

– Dersom man handler for noen tusen kroner er det innafor å spørre om en god pris. Enten får man et prisavslag eller så legger butikken ved noen småsaker gratis.

Og husk:

– Pruting fungerer best når man er alene i butikken, og dårligst når i kø for å betale.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer