Mote

Raser mot mote-show i skogen

Moteshow med supermodeller i den sveitiske skogen vekker sterke følelser hos naturvernere.

MIDT I NATUREN: Moteshowets inngripen i skogen får kritikk. FOTO: NTB
MIDT I NATUREN: Moteshowets inngripen i skogen får kritikk. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kritikken hagler etter at luksusmerket Moncler holdt et gigantisk moteshow med store stjerner som Kate Moss (50), Anne Hathaway (41) og Lindsey Vonn (39), midt i skogen i den sveitsiske fjellandsbyen St. Moritz.

Samtidig er det frarådet med aktiviteter i dette området vinterstid, ifølge den sveitsiske avisen Blick.

- Landskapet er allerede under massivt press. Derfor synes jeg det er feil at det stadig oftere blir misbrukt til kommersielle formål, sier administrerende direktør Raimund Rodewald for Swiss Landscape Protection Foundation til Blick.

Med en stjernespekket gjesteliste, lyskastere i hopetall og svære statuer av is kledd i vintertøy og slalomsski, reklamerte luksusmerket for feiringen av «en ren Moncler-opplevelse».

«Grådighet», skrives det i kommentarfeltene under avisen omtale av showet.

«Nok en gang rikmannsrot. De vet ingenting om naturvern».

«Skammelig for ordføreren i St. Moritz å gi tillatelse til denne skogskaden - alt for noen få franc? I tillegg blir dyrene forstyrret av støy og snøtramping. St Moritz må skamme seg dypt!»

Ordfører Christian Jott Jenny var selv var med på arrangementet. Han har derimot ingen ting å utsette på hverken arrangement eller arrangører:

- Jeg har sjelden opplevd et så profesjonelt gjennomført arrangement her oppe, sier han i et intervju med Blick.

- Det var mange ansatte på vakt som gjorde alt de kunne for å sikre at naturen ble behandlet best mulig. Lyktene ble for eksempel festet med puter for å beskytte trærne.

Samtidig kritiserer lokale natur- og dyrevelferdsorganisasjoner arrangøren for å legge showet i skogen - midt i Sveits' uberørte natur.

«I vintermånedene er viltbestanden særlig avhengig av fred og ro, og derfor bør store arrangementer holdes i nærheten av adkomstanlegg som skiløyper eller veier på denne tiden av året», heter det i områdets retningslinjer.

MIDT I NATUREN: Naturvernerne reagerer på det store arrangementet i skogen. Foto: Blick / Sandro Zulian
MIDT I NATUREN: Naturvernerne reagerer på det store arrangementet i skogen. Foto: Blick / Sandro Zulian Vis mer

Tonnevis av materiale ble fraktet inn i skogen med helikoptere. Kilometervis med kabler og enorme lyskastere ble rigget opp.

Arrangementet har satt dype spor, ifølge Blick-reporterne. Blant annet med dype furer etter kjøretøy som har gravd seg gjennom snøen ned i den våte bakken.

En kvinne avisens reporter møtte i oppryddingen etter motefesten sier hun forstår skepsisen fra naturvernere, men legger til:

- Vi gjør alt vi kan for å sikre at skogen skal se ut som den gjorde før

Talsmann for myndighetene som har godkjent arrangementet, leder Beat Lüscher, for infrastruktur og miljø i kommunen, gir følgende grunn til at det ble godkjent:

- Dette ble godkjent med tanke på arrangementets betydning for turisme generelt og St. Moritz spesielt.

@leoniehanne How epic is the @MONCLER show in St. Moritz in a snowy forest? ❄️ #MonclerGrenoble #stmoritz ♬ original sound - Leonie Hanne

Må godkjennes

Alle arrangementer i området må godkjennes av kontoret for skog og naturfare (AWN) og kommunen. Ifølge avisa Blick fikk Moncler følgende svar:

- AWN har store betenkeligheter ved å holde et arrangement av denne størrelsen i skogen i vintermånedene. Dersom dette likevel godkjennes av kommunen, må det søkes om et miljøvennlig arrangement for skog og dyreliv. Dette vil blant annet kreve tiltak for å ivareta trær og skog.

Moncler har foreløpig ikke kommentert saken.

OPPRYDDING: Dagen etter motefesten. Foto: Blick / Sandro Zulian
OPPRYDDING: Dagen etter motefesten. Foto: Blick / Sandro Zulian Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet