Hjemmesydd:

– Redesign trenger ikke bare å være en veske sydd av en jeans

Slik vil de «rebrande» sying.

SAMARBEIDER: Sykollektivet Fæbrik samarbeider med den norske designeren Elisabeth Stray Pedersen og hennes ESP. FOTO: IDA FISKAA
SAMARBEIDER: Sykollektivet Fæbrik samarbeider med den norske designeren Elisabeth Stray Pedersen og hennes ESP. FOTO: IDA FISKAA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Redesign og gjenbruk er i vinden, og under koronapandemien har mange funnet frem strikkepinner og heklenåler – noen for aller første gang. Trenden ser imidlertid ikke ut til å blåse over med det samme. Nå vil sy-kollektivet Fæbrik «rebrande« sying ved hjelp av norsk mote.

– For oss er søm og redesign mote. Hjemmesydd har sett på som annenrangs og ikke like kult som kjøpte klær, men vi tror dette nå er i ferd med å endres.

Vil tilgjengeliggjøre søm

Jenny Skavlan, Mari Norden, Ingrid Bergtun og Ingrid Vik Lysne er etterhvert blitt kjente navn i den norske moteverdenen. De står bak sy-kollektivet Fæbrik som selger symønstre og lærer folk å sy gjennom sosiale medier. Nå lanserer firkløveret et samarbeid med den norske designeren Elisabeth Stray Pedersen og hennes ESP.

De fire har «hacket» hver sin variant av en ESP-jakke som nå selges som pakker med overskuddstekstiler fra det norske motemerket og symønster fra Fæbrik slik at man kan sy sin helt egen jakke hjemme.

– Mange klesprodusenter sitter med overskuddstekstiler som syere der ute kan gjøre om til fantastiske plagg. Det handler om å utnytte de tekstilene som allerede er produsert istedenfor å produsere nytt, forteller de til KK.

Fæbrik-jentene tror samarbeidet kan være med på å «rebrande» sying ved å vise at redesign «ikke bare trenger å være en veske sydd av en jeans», men også en ESP-jakke bare at man har sydd den selv. De håper også å inspirere andre store klesprodusenter til å tenke nytt om hvordan overskuddstekstiler kan brukes.

– Vi brenner for gjenbruk, og vil inspirere folk til å sy sine egne klær, justere og reparere slik at man kan få en mer bærekraftig garderobe med klær som passer perfekt til egen kropp, forteller de.

– Vi er opptatt av at klær skal være gøy, og vil tilgjengeliggjøre søm som noe enkelt og lavterskel alle kan drive med.

SYKOLLEKTIV: Fæbrik-gründerne her sammen med seks testsyere som var en del av samarbeidet med ESP. FOTO: IDA FISKAA
SYKOLLEKTIV: Fæbrik-gründerne her sammen med seks testsyere som var en del av samarbeidet med ESP. FOTO: IDA FISKAA Vis mer

Voldsom boom

Sykollektivet ble startet under korona da de fire, som mange andre, fikk mer tid.

– Vi hadde et lite håp om at mer hjemmetid ville bety at flere hadde lyst til å lære å sy, men vi hadde ikke sett for oss den voldsomme boomen det ble, sier de.

– Det som er kult, er at selv om mange er tilbake til et nesten normalt liv, virker det som sy-interessen blir med videre. Det er det som er med sying. De fleste som starter, ender opp med å elske det! Det er lite som kan måle seg med mestringsfølelsen ved å ha laget et plagg selv, som du kan gå med og føler deg fin i.

OVERSKUDDSMATERIALER: Tiltaket har som hensikt å være en løsning på såkalt deadstock både i egne og andres lager. FOTO: IDA FISKAA
OVERSKUDDSMATERIALER: Tiltaket har som hensikt å være en løsning på såkalt deadstock både i egne og andres lager. FOTO: IDA FISKAA Vis mer

Det at mange nå fikser, syr om og bruker gammelt om igjen tror de er noe mer enn trend. De kaller det en reaksjon på fast fashion, et ønske om å leve mer miljøvennlig og et pusterom i hverdagen.

– Mange er kanskje lei av å kjøpe massevis av klær i dårlig kvalitet, og vil heller ha plagg de er skikkelig glade i, i gode materialer som sitter fint på kroppen og som de har lagt ned en innsats i ved å sy eller reparere. Sosiale medier, der vi ser at folk legger ut sy-prosjektene sine, tror vi også er med på å vise hvor enkelt det kan være å sy. Hvis venninnen min kan lage drømmekjolen av en gammel gardin, kan jeg også.

– Gir en egen affeksjonsverdi

I 2015 tar designer Elisabeth Stray Pedersen over en 60 år gammel tekstilfabrikk på Økern i Oslo. Hun stabler på beina sitt eget motemerke ESP som lager plagg og tilbehør i norsk ull.

Vi prøver å oppfordre til en stabil garderobe ved å jobbe med helårskolleksjoner med små og få endringer fra et år til et annet. Fokuset ligger hovedsaklig på å tenke nytt i form av resurssutnytting i ny utvikling, forbedring av allerede eksisterende produkt, kuratering og kontekstualisering. Man kan bruke et plagg på mange ulike måter.

SLOW FASHION: Designer Elisabeth Stray Pedersen står bak motemerket ESP. FOTO: PRIVAT
SLOW FASHION: Designer Elisabeth Stray Pedersen står bak motemerket ESP. FOTO: PRIVAT Vis mer

Det å lære folk å sy selv tror Pedersen kan bidra til flere gode effekter i den retningen.

– Først og fremst bidrar det til at folk kan reparere og ta bedre vare på plaggene de kjøper. Men også at man gir en egen affeksjonsverdi til klesplaggene når man syr de selv. Det bidrar til økt forståelse for innsatsen som legges ned i å sy et plagg, og med det også mer respekt for produksjon generelt. Det er litt som med en hjemmestrikket genser: Du har den gjerne i skapet en livstid fordi det er lagt ned en så stor innsats for å lage den.

I fjor samarbeidet ESP med Fretex om en såkalt upcycle-kolleksjon bestående av produkter som var sydd om, sammenføyd med nye materialer eller helt nye produkter for å skape et ferdig resultat.

– Det er en viktig motivasjon for meg for å prøve å påvirke folks forbruksvaner i en mer ressursbesparende og rasjonell retning. Rett og slett fordi det er begrensede ressurser på jorda og jeg er engasjert i å bidra til at utviklingen går i riktig retning. Den utfordrende balansegangen med klær er å gjøre dette uten å gå på bekostning av de viktigste drivere som folk har for å kjøpe klær, nemlig uttrykke identitet og passe inn i sosiale sammenhenger.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer