Det er ganske gøyalt å finne en superkul blazer på et loppemarked som har litt av en merkelapp festet på seg. Og det blir jo ikke bedre når selgeren sier at plagget i tillegg er vintage!
Da vet du at du står og holder i et gammelt, eksklusivt plagg som mest sannsynlig har levd litt av et liv, men best av alt er at du ikke vil finne akkurat dette plagget i noen andres garderobe.
Slik kan i hvert fall ordet vintage oppfattes for noen. Det kan godt hende andre ser på vintage som noe skikkelig gammelt, eller noe som hang i en butikk for noen år siden.
- Et plagg er ikke vintage før det er 30 år gammelt, forteller Camilla Harbu Bielecki, eier av vintagebutikken «Tidstypisk» på Sinsen i Oslo.
Annonse: Få bedre pris med rabattkode fra Nelly eller Bubbleroom

Gjenbruksekspert deler sine beste loppemarked-tips

Dette er forskjellen
Selv innrømmer Harbu Bielecki at hun ikke alltid har fulgt denne 30-års-regelen slavisk, men at det er slik man skiller vintage fra både retro og second hand.
- Retro beskriver en stil mange i dag enten elsker eller hater. Ordet retro ble opprinnelig brukt om stilkopier og etterligninger av ting fra 50-60-tallet. Begrepet har sklidd litt ut og brukes nå ofte om originale ting fra disse tiårene. Den typiske retro-stilen kjennetegnes av knæsje farger som rødt, orange og brunt, og store, litt voldsomme mønstre, plast og syntetiske materialer. Vintage er finere og dyrere, mer elegant, tidløst og klassisk.

8 måter å bruke denimjakken på

Når det gjelder second hand så er det snakk om klær noen andre har eid før deg.
- Bare det har hatt en eier er det second hand. Enten det er 80 år eller en dag gammelt.
- Men hva skiller brukt tøy fra second hand, retro og vintage?
- Alt er brukt så lenge det har hatt en eier før deg, uansett alder.
Men selv om det er stas å finne en fantastisk veske fra Dior i en kasse på loppemarkedet, så oppfordrer Harbu Bieleck til å ikke henge seg for mye opp i hva som står på merkelappen eller hvilke begrep selgeren eventuelt måtte bruke.
- Se på tilstanden, passformen og materialet til plagget. Det er ikke gitt at de kuleste merkene har de beste plaggene, så gå for plagg som kler deg!
- Jeg liker så godt tanken på at klærne og smykkene mine har hatt et liv før
Selv om det fremdeles går an å finne noen gode kupp i butikker og på loppis, er det ikke like lett som det var før. Harbu Bielecki kan fortelle at populariteten rundt vintage har økt betraktelig de siste fem årene, og at det derfor også har blitt vanskeligere å finne gode kupp, samt at det som finnes der ute er mye dyrere.
KK-redaktør Ingeborg Heldal var blant dem som rakk å gjøre noen ellevilt gode kupp før «alle» fikk øynene opp for bruktskatter.
- Jeg har alltid vært fascinert av og forelsket i gamle klær, helt siden jeg rotet i mammas avlagte klær som liten. Jeg liker så godt tanken på at klærne og smykkene mine har hatt et liv før. Noen har danset og ledd i den kjolen, møtt sin store kjærlighet mens de hadde på seg den kåpen eller giftet seg med de øredobbene. Det gir rom for så mye fantasi og fine bilder.

Høsttrendene du trygt kan investere i


Hun har kjøpt vintage hele livet sitt og har derfor et skap fullt av skatter.
- Det var enklere for 20 år siden. Da kunne jeg finne ting jeg nesten mistet pusten av. Jeg har et Dior-kjede fra 60-tallet, som er så unikt at jeg nesten gråt da jeg fant det. Jeg har en gammel Chanel-jakke, et smykkesett fra Givenchy fra 60-tallet, ting fra 80-tallet designet av Nolan Miller (som er mest kjent for å ha laget alle kostymene til «Dynastiet»).
Også Heldal vet at vintage i dag blir brukt til å beskrive mye forskjellig tøy, men et sted mener hun grensa bør gå.
- Nå synes jeg ofte ting blir kalt vintage uansett hvor gammelt det er, og prises latterlig høyt. Da blir jeg litt sånn: «Nei, den Vero Moda-genseren din fra 2017 er IKKE vintage»!

Slik velger du riktig kåpe til din figur
