Retro, second hand og vintage: Hva er forskjellen?

Vi bruker ordene støtt og stadig, men vet ikke helt hva som skiller de fra hverandre.

RETRO, SECOND HAND OG VINTAGE: Kan du forskjellen på de tre? Foto: NTB
RETRO, SECOND HAND OG VINTAGE: Kan du forskjellen på de tre? Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ganske gøyalt å finne en superkul blazer på et loppemarked som har litt av en merkelapp festet på seg. Og det blir jo ikke bedre når selgeren sier at plagget i tillegg er vintage!

Da vet du at du står og holder i et gammelt, eksklusivt plagg som mest sannsynlig har levd litt av et liv, men best av alt er at du ikke vil finne akkurat dette plagget i noen andres garderobe.

Slik kan i hvert fall ordet vintage oppfattes for noen. Det kan godt hende andre ser på vintage som noe skikkelig gammelt, eller noe som hang i en butikk for noen år siden.

- Et plagg er ikke vintage før det er 30 år gammelt, forteller Camilla Harbu Bielecki, eier av vintagebutikken «Tidstypisk» på Sinsen i Oslo.

Dette er forskjellen

Selv innrømmer Harbu Bielecki at hun ikke alltid har fulgt denne 30-års-regelen slavisk, men at det er slik man skiller vintage fra både retro og second hand.

- Retro beskriver en stil mange i dag enten elsker eller hater. Ordet retro ble opprinnelig brukt om stilkopier og etterligninger av ting fra 50-60-tallet. Begrepet har sklidd litt ut og brukes nå ofte om originale ting fra disse tiårene. Den typiske retro-stilen kjennetegnes av knæsje farger som rødt, orange og brunt, og store, litt voldsomme mønstre, plast og syntetiske materialer. Vintage er finere og dyrere, mer elegant, tidløst og klassisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer