Hudlidelse

Røde eller blålige kinn?

Her er hudlegens beste tips.

LINDRING: Røde kinn er friskt og herlig, men dersom rødheten skulle oppleves som en plage, eller at den skyldes sykdom, er det hjelp å få. FOTO: NTB Scanpix
LINDRING: Røde kinn er friskt og herlig, men dersom rødheten skulle oppleves som en plage, eller at den skyldes sykdom, er det hjelp å få. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Roser i kinnene er herlig. Det er gjerne forbundet med en aktiv livsstil, og utløser komplimenter i retning at man ser frisk og kvikk ut. Det er tross alt ikke uten grunn at rouge ble oppfunnet. Røde kinn har rett og slett noe vitalt og duggfriskt over seg.

Men for noen kan sterk rødhet i ansiktet oppleves plagsomt. Vi har spurt hudlegen om hva det egentlig er som gjør at man får røde kinn?

– Rødhet i ansiktet kan ha flere årsaker, mens selve rødfargen skyldes utvidete blodkar, forteller hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege ved Hudklinikken til KK.

– Noen av disse utvidete blodkarene er røde eller blålilla i farge. Den vanligste årsaken til rødhet i sentrale deler av ansikt er hudtilstanden rosacea, som er en kronisk betennelse i huden i ansiktet.

EKSPERT: Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal, ved Hudklinikken. FOTO: Privat/Hudklinikken
EKSPERT: Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal, ved Hudklinikken. FOTO: Privat/Hudklinikken Vis mer

Mange varianter

Nordal forteller at Rosacea kommer i forskjellige varianter, med kviselignende utslett, eller bare plager med sensitiv hud, rødming og etterhvert vedvarende sprengte blodkar. Disse blodkarene kan av og til være litt blålige i fargen, særlig hvis det er kaldt og blodkarene trekker seg sammen.

– Noen yngre pasienter kan ha det som heter keratosis pilaris som vil si litt tørr, nuppete og rød hud i kinn. Huden kan da fort blir ekstra rød ved trening, eller overgang mellom kaldt og varmt. Kronisk soleksponering vil også føre til utvidete og sprengte blodkar og etterhvert kronisk rødhet i huden.

BLÅLIG: Lidelsen rosacea kan gi vedvarende sprengte blodkar. Men det finnes hjelp å få. FOTO: NTB Scanpix
BLÅLIG: Lidelsen rosacea kan gi vedvarende sprengte blodkar. Men det finnes hjelp å få. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det finnes behandling

Dersom man opplever rødheten som plagsom, er det da noe man kan gjøre? Hva er de beste rådene? Nordal forteller at behandling vil avhenge av årsak.

– Har du plager med rødhet i ansiktet vil jeg anbefale å oppsøke hudlege. Man kan da definere tilstanden, og dersom det for eksempel er rosacea, som er den vanligste årsaken til rødhet i ansikt, finnes det god behandling.

Hun trekker frem hudpleie spesielt rettet mot rosacea, med milde og beroligende produkter.

– Det finnes flere fuktighetskremer som er rettet mot typisk rosacea-hud, og disse vil være lette i konsistens og inneholde beroligende ingredienser.

- Sol kan forverre rosacea og jeg vil anbefale høy solbeskyttelse UVA/UVB og anbefaler da en tyntflytende solkrem med lett konsistens.

Laser kan fungere

Videre finnes det ifølge Nordal medikamentell behandling i form av reseptbelagte kremer som vil dempe betennelsen i huden, samt en reseptbelagt krem som får blodkarene til å trekke seg sammen, som man kan bruke ved spesielle anledninger.

– Andre ganger gir man reseptbelagte pillekurer som supplement, dersom man har uttalt kviselignende utslett sammen med rødheten, forteller Nordal.

Hun legger til at også laser kan være en egnet behandlingsform.

– Karlaser behandling kan være effektivt for å fjerne sprengte blodkar og diffus rødhet, og vil også få huden til å roe seg ned ytterligere.

- Laserbehandling må som regel gjentas i flere omganger, men når vi først har fått kontroll på tilstanden er det mange som deretter kommer tilbake årlig eller sjeldnere for ny laserbehandling ved behov.

SJEKK FORSKJELLEN: Mariah Malik (18) er kunst- og designstudent og ansiktsmaleriene hennes går viralt. Redigering: Hege Løvstad Toverud Vis mer

Normal rødming

Hvor går grensen mellom helt vanlige røde kinn og noe som bør og kan behandles? Nordal forteller at de fleste med lys hudtype er mer disponert for synlig rødming enn de med mørkere hudtype, siden blodkarene ikke er like synlige.

– De med lys hudtype vil således lettere bli røde i huden etter fysisk anstrengelse og overgang mellom varmt og kaldt vær, noe som er helt normalt. Har du i tillegg plager med sensitiv, gjerne brennende hudfølelse, forverring ved sollys, sterke krydder, ved inntak av alkohol og rødhet som vedvarer og er konstant til stede anbefaler jeg å oppsøke hudlege for å få kartlagt tilstanden og eventuelt få behandling som kan hjelpe til med å forebygge persisterende rødhet.

Hun legger til at det er også andre sykdomstilstander enn Rosacea som kan gi vedvarende rødhet i ansiktet.

– Har du akne, seboreisk eksem, eksem eller psoriasis kan dette også medføre rødhet i huden, men er da som regel mer veldefinerte områder og ikke diffus rødhet og sprengte blodkar som nevnt over.

Promise Tamang former ansiktet med tape og voks. VIDEO: @PromiseTamang Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer