Miste hår

Røyter du mer enn vanlig? Dette kan være årsaken

Årsakene er mange, og heldigvis vil håret som regel vanligvis vokse ut av seg selv igjen – men det kan ta tid.

MISTE HÅR: Hårtap kan deles inn i to hovedgrupper: Flekkvis hårtap og diffust hårtap. Sistnevnte kan skyldes en rekke årsaker. Foto: NTB
MISTE HÅR: Hårtap kan deles inn i to hovedgrupper: Flekkvis hårtap og diffust hårtap. Sistnevnte kan skyldes en rekke årsaker. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Hårtap kan deles inn i to hovedgrupper: Flekkvis hårtap og diffust hårtap. Ved flekkvis hårtap vil man se områder uten hår i det hele tatt (flekker i hodebunnen), mens resten av hodebunnen er dekket med normalt hår.

– Det er ingen behandling som garanterer bedring for flekkvis håravfall, men ofte ses spontan bedring etter kortere eller lengre tid. Årsaken til denne formen for hårtap er ikke fullstendig avklart, men immunologiske mekanismer spiller en stor rolle, sier Flora Balieva, som er overlege ved hudavdelingen på Stavanger universitetssykehus.

Ved diffust hårtap mister man flere hårstrå jevnt over hele hodebunnen. Etter hvert merker man at håret har blitt tynnere, men man ser ikke synlige flekker. Det er mange årsaker til diffust hårtap.

– Hver dag mister vi flere hår som har sluttet å vokse, vanligvis 50-150 hårstrå, men samtidig begynner nye hår å komme i vekstfasen. Hårene blir liggende i hårsekken en stund etter at de har sluttet å vokse, derfor vil synlig håravfall komme med en forsinkelse på to-tre måneder, etter at sykdom, medisinbruk eller andre belastninger oppstod.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer