Hårtap:

Røyter du mye? Dette kan være årsaken

- Spiser du mangelfullt kan håret blir skjørt og knekke.

HÅRTAP: Røyter du mye? Ifølge ekspertene kan det være flere årsaker til dette! FOTO: NTB Scanpix
HÅRTAP: Røyter du mye? Ifølge ekspertene kan det være flere årsaker til dette! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Legger du fra deg x antall hårlokker hver gang du reiser deg fra stolen? Da er du ikke alene! Røyting kan være et plagsomt problem for mange av oss, men hva kommer det egentlig av og kan vi gjøre noe med det?

Kosmetisk lege Rolah Osman Lønning forteller at hårets vekstfase kan deles inn i tre hoveddeler: En anagen (vekstfase), en katagen (intermediær fase), og en telogen (røytefasen). Med andre ord er røyting en naturlig del av hårets syklus.

- Normalt er 90 prosent av alle hårene på hodet i vekstfasen eller den intermediære fasen. Resterende 10 prosent skal bort for å gi rom til nytt hår, forklarer Osman Lønning.

EKSPERTEN: Kosmetisk lege Rolah Osman Lønning. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Kosmetisk lege Rolah Osman Lønning. FOTO: Privat Vis mer

Legen som jobber ved BeWell klinikken, forklarer at det er normalt å miste rundt 50-100 strå per dag. Mister man mer enn dette kan det være et tegn på underliggende patologiske årsaker som stress, sykdom eller infeksjon i hodebunnen. Men når burde man så oppsøke lege?

- Hvis du plutselig mister mer hår enn du pleier, eller hvis hodebunnen endrer seg. Det kan eksempelvis ses i form av utslett, sår, eller flekkvist hårtap med områder helt uten hår, sier hun.

- Kan man hindre at håret faller av?

-Normalt hårtap kan man ikke gjøre særlig med. Ligger det derimot sykdom bak må det utredes og behandles etter årsak, sier hun.

LES OGSÅ: Det evige spørsmålet: Kort eller langt hår?

Slanking kan lede til hårtap

Selvstendig ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky har ingen tro på reddende hårprodukter, derimot mener hun det kan være verdt å ta en titt i kjøleskapet ditt. Psst! Slik temmer du elektrisk hår.

- Når håret kommer ut er det allerede dødt. Skal det få noe effekt må man påvirke håret mens det enda befinner seg under huden, sier hun.

Her kommer altså mat inn i bildet. Ifølge ernæringsfysiologen kan nemlig mangelfullt kosthold gå på bekostning av håret- og slanking er blant de verste i klassen.

EKSPERTEN: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky. FOTO: Privat Vis mer

- Spiser du mangelfullt kan håret blir skjørt og knekke. Dårlig ernæring kan også gjøre at håret du mister bruker lengre tid på å vokse tilbake, advarer hun.

Ernæringsfysiologen forklarer at man via mat tilfører håret viktig næring, der vitamin A, visse B-vitaminer, vitamin C, kobber, jern, sink, protein og vann er blant de viktigste for sunt hår. Spiser man mindre, vil man ofte få i seg mindre av disse stoffene, som igjen kan gå utover håret, forklarer hun.

- Det snakkes lite om hårtap ved slanking, men det kan være baksiden av medaljen, advarer Arsky.

Disse diettene som kan påvirke håret

Blant diettene peker hun spesielt på de som belager seg på slankeverdenes hestekur: Den (svært) kaloribegrensede dietten.

Ernæringsfysiologen trekker også frem at en rekke vegetardietter, fettfattige dietter og ikke minst dietter der man kutter mye frukt og grønt kan gi økt hårtap. Ønsker du å gå ned i vekt uten at det går utover manken, har hun derfor følgende råd:

- Kutt kaloriene jevnlig og ikke ekskluder matvarer!

LES OGSÅ: Slik bør du møte opp til frisørtimen din

Kan produkter spille inn?

Hva er så frisørenes erfaring? Har de for eksempel merket seg et aldri så lite vinter-hamskifte blant folket? Eirik Thorsen, som er kreativ leder hos Adam og Eva, forteller at noen opplever det som kalles «sesongbetont» håravfall. Et fenomen han forteller at kan skyldes D-vitamin mangel, og at det derfor typisk kan inntreffe sent på vinteren eller tidlig på våren. Dette er likevel noe han har sett lite av i salongen.

EKSPERTEN: Eirik Thorsen kreativ leder hos Adam og Eva Grensen. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Eirik Thorsen kreativ leder hos Adam og Eva Grensen. FOTO: Privat Vis mer

- Min erfaring er at det er helt individuelt når man røyter mest og at noen rett og slett mister mer hår enn andre grunnet årsaker som dårlig kosthold, stress eller medisinbruk, sier han.

Når det kommer til erfaring med produkter, forteller han at han også har hørt at produkter, da typisk av den billige varianten som kan gi økt hårtap.

- Dette gjaldt spesielt billig tørrsjampo. Produktet sprayes jo i hodebunnen, så om det ikke inneholder kvalitetsingredienser kan man se for seg at det kan påvirke hodebunnen og hårrøttene, og dermed føre til økt håravfall , sier han.

Frisøren trekker også frem en langt vanligere trussel mot lokkene, nemlig gode gammeldagse kjemiske behandlinger.

- Kjemiske behandlinger, som bleking kan gjøre at man mister hår, men dette handler jo mer om at det knekker, ikke at det faller ut fra roten, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer