Hårtap:

Røyter du mye? Dette kan være årsaken

- Spiser du mangelfullt kan håret blir skjørt og knekke.

HÅRTAP: Røyter du mye? Ifølge ekspertene kan det være flere årsaker til dette! FOTO: NTB Scanpix
HÅRTAP: Røyter du mye? Ifølge ekspertene kan det være flere årsaker til dette! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Legger du fra deg x antall hårlokker hver gang du reiser deg fra stolen? Da er du ikke alene! Røyting kan være et plagsomt problem for mange av oss, men hva kommer det egentlig av og kan vi gjøre noe med det?

Kosmetisk lege Rolah Osman Lønning forteller at hårets vekstfase kan deles inn i tre hoveddeler: En anagen (vekstfase), en katagen (intermediær fase), og en telogen (røytefasen). Med andre ord er røyting en naturlig del av hårets syklus.

- Normalt er 90 prosent av alle hårene på hodet i vekstfasen eller den intermediære fasen. Resterende 10 prosent skal bort for å gi rom til nytt hår, forklarer Osman Lønning.

Legen som jobber ved BeWell klinikken, forklarer at det er normalt å miste rundt 50-100 strå per dag. Mister man mer enn dette kan det være et tegn på underliggende patologiske årsaker som stress, sykdom eller infeksjon i hodebunnen. Men når burde man så oppsøke lege?

- Hvis du plutselig mister mer hår enn du pleier, eller hvis hodebunnen endrer seg. Det kan eksempelvis ses i form av utslett, sår, eller flekkvist hårtap med områder helt uten hår, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer