Laser

Så enkelt er det å fjerne sprengte blodkar

Men det er flere ting du bør passe på hvis du har dette problemet!

PERFEKT HUD: Hvem vil vel ikke ha så vakker hud uten nupper og røde partier! Foto: Shutterstock / Aleshyn_Andrei
PERFEKT HUD: Hvem vil vel ikke ha så vakker hud uten nupper og røde partier! Foto: Shutterstock / Aleshyn_Andrei Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Couperose, eller sprengte blodkar om du vil, er ganske vanlig. Det vises som supertynne blodåremønster på huden, og er spesielt vanlig i kinn og på nese. Noen synes knapt, mens 15 prosent av oss lider av couperose.

- Couperose er når  veggene på kapillærene (de små blodårene) slutter å trekke seg sammet etter at de har blitt utvidet når blodet har rushet igjennom, sier Isabella Bukurie Krasniqi, medisinsk hudpleier og eier av Elite Helse på Røa.

Det vanlige er at blodårene trekker seg sammen igjen, men for de med tynn og sart hud kan veggene i kapillærene bli mindre elastiske slik at de til slutt ikke trekker seg sammen igjen.

LES OGSÅ: 10 nye, kule og praktisk must haves

Laser mot sprengte blodkar

Den mest effektive og skånsomme måten å fjerne sprengte blodkar på, er ved hjelp av laser på en klinikk. Det fjerner de sprengte blodkarene permanent, og behandlingen går ganske raskt og smertefritt. Det varierer selvfølgelig hvor mange behandlinger du trenger, avhengig av mengden sprengte blodkar du har. Men prisene er ganske overkommelige, og dette er noe du kan gjøre i lunsjen.

Og den aller beste tiden å gjøre behandlingen på er faktisk akkurat nå. Nå er vi ikke så mye ute solen som vi er på sommerstid. For solen med sine UV-stråler og laser er ingen heldig kombinasjon. Faktisk kan du ende opp med et helt annet hudproblem hvis du lar solen nå huden din etter laserbehandling, nemlig pigmentering.

Men selv om det er på det kaldete akkurat nå, så er UVA-strålene ganske skumle i kombinasjon med laserbehandlet hud.

UVA-strålene er faktisk like strerke hele året, og derfor er det superviktig at du bruker høy SPF etter behandlingen og unngår solen. Sitter du ved et vindu på jobben skal du også være obs fordi UVA-strålene går gjennom glass.

LES OGSÅ: Rundt halvparten av oss sliter med voksenakne

Greit å vite

Den stadige påvirkningen av ekstrem kulde vi blir utsatt for her i nord og overdreven soling der huden også blir solbrent, gjør at huden blir mer sart og tørr over tid. Da tåler den også mindre av blodrushet du får til ansiktet etter timer i solen, en tur ute i kulde eller andre triggere som gjør at blodet strømmer til ansiktet.

- Varmt og kaldt vann på huden, soling, ekstrem kulde og vind, alkohol, tobakk, krydret og veldig varm mat, stress, noen medisiner, høyt blodtrykk og sterke hudpleieprodukter forverrer tilstanden,  sier Isabella Bukurie Krasniqi, og forklarer at dette bidrar til å gjøre huden sart og tørr.

LES OGSÅ: Triksene som fjerner mørke ringer og poser under øynene

Selvhjelp

Sprengte blodkar kan blant annet forebygges ved å beskytte huden med SPF i solen, dekke til huden med fet krem og tøy i kulden, og generelt unngå for røffe produkter.

Men har du allerede fått sprengte blodkar må du være ekstra forsiktig med alle triggerne nevnt over, og kun bruke lunkent vann, milde renser, beroligende fuktighetskremer og høy solfaktor. Dessuten bør du ikke gni deg i ansiktet med håndkle, kun klappe.

Husk også at når du har tatt laserbehandling, kan problemet komme tilbake hvis du ikke tar forhåndsregler og gjør om på livsstilen og vanene din.

LES OGSÅ: Disse maskaratriksene gir deg perfekte vipper

Ro ned huden

Det finnes mange gode produkter på markedet som demper på den røde huden. Hudpleieklinikkene har også ulike tilbud som hjelper på blussende kinn.

Med kryoterapi brukes faktisk kulde for å fremme helbredelse, og en AWT lymfedrenasje drenerer bort giftstoffer fra ansiktet slik at rødeheten reduseres. Supre tilbud hvis du har større problemer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer