Hår:

Så fort vokser håret ditt

- Bruk av produkter har lite å si for lengde, forklarer hudlege Ole Martin Rørdam.

HÅRVEKST: Hvor fort vokser egentlig håret vårt? Vi har svaret! FOTO: NTB
HÅRVEKST: Hvor fort vokser egentlig håret vårt? Vi har svaret! FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hår er noe alle kvinner og svært mange menn er opptatte av, og de fleste av oss drømmer om en sunn og glansfull manke . Likevel er det ikke bestandig slik at lokkene blir så myke, vakre eller lange som vi ønsker, og akkurat når det gjelder lengde har ikke nødvendigvis stell og behandling så mye å si.

Gener påvirker hårfarge og lengde

Ifølge hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim, er nemlig hårlengde - i likhet med hårfarge, genetisk betinget .

- Det er arvelig betinget hvordan hårrøttene er programmert til å vokse og slutte å vokse. Det er også etniske variasjoner i hvordan håret vokser ut, har han tidligere uttalt til KK.

- Hvilke produkter man bruker har nok lite å si for hårveksten og lengde.

Håret ditt og hvert enkelt hårstrå har også en fast vekstsyklus. Det vokser i to til seks år, før det går inn i en hvileperiode på to til seks måneder, og så faller det av. Deretter går hårsekken inn i en dvaleperiode på rundt tre måneder, før et nytt hårstrå vokser frem. Til enhver tid er 90 prosent av hårstråene våre i en hvileperiode.

Vokser cirka én centimeter i måneden

Hva slags tempo håret ditt vokser i har også sammenheng med gener og opprinnelse – som har mye å si for hva slags form hårsekkene dine har. Dersom du for eksempel er av europeisk opprinnelse, vil håret ditt - i gjennomsnitt, kunne vokse cirka én centimeter i måneden, eller 0,035 centimeter i døgnet.

Til sammenligning vil håret til personer som har mer spiralformede hårsekker, ha en tendens til å vokse saktere – cirka 0,027 centimeter i døgnet, eller 0,8 centimeter i måneden.

Når det gjelder veksten av annet kroppshår - under armer, på bein, øyevipper, bryn, kjønnsorganer - vil også dette variere fra person til person. I gjennomsnitt regnes det som normalt å ha en kroppshårvekst på mellom 0,48 centimeter i måneden (0,06 centimeter per døgn) og 1,5 centimeter i måneden (0,05 centimeter per døgn).

Skjegg hos menn vokser i omtrent samme hastighet som hodehår. Tempo på hårveksten øker imidlertid etter at mannen fyller 40 år.

Øyevipper og bryn stopper å vokse

Til forskjell fra håret på hodet vil imidlertid øyebryn og øyevipper automatisk slutte å vokse på rundt to centimeters lengde. Deretter vil de falle ut og bli erstattet. Både øyebryn og øyevipper har en praktisk funksjon, og er tilstede for å beskytte øynene mot svette, regn og skitt.

Ifølge Ole Martin Rørdam kan det imidlertid ta opp mot 100 dager før en fullvokst vipp er på plass igjen etter at den har falt ut.

Øyevipper er som hår ellers på kroppen. Hensikten med øyevippene er naturligvis å beskytte øynene, men fungerer også som et skjønnhetstrekk. Vippene vokser i tre forskjellige stadier: anagen, catagen og telogen. Anagen er vekststadiet, har Rørdam forklart:

- Den anagene fasen for øyevipper er kortere enn for hår ellers på kroppen og øyevippene er derfor også kortere enn håret ellers. Så fremt du ikke har påført alvorlig skade på selve hårsekken til vippen (noe som er sjeldent), eller har en spesiell sykdom, vil de altså vokse ut igjen - selv om det tar litt tid.

I likhet med resten av kroppshåret ditt vil også øyevippene dine eldes etter hvert som årene går. Og ja, de kan faktisk miste farge og lengde også!

- Øyevipper vil påvirkes av aldring som håret ellers på kroppen. Aldring gjør at de blir kortere, tynnere og etter hvert også kan miste farge, forklarer Rørdam.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer