Vaske Undertøy På 60 Grader

Så høy temperatur bør du egentlig vaske trusene dine på

På vaskelappen står det kanskje 40 grader, men blir det hygienisk rent ved så lave temperaturer?

VASKE TRUSER: Blir egentlig trusene hygienisk rene når de vaskes på 40 grader? Det har eksperten gitt oss svaret på!  Foto: Shutterstock / margostock
VASKE TRUSER: Blir egentlig trusene hygienisk rene når de vaskes på 40 grader? Det har eksperten gitt oss svaret på! Foto: Shutterstock / margostock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange klær og tekstiler bør vaskes på 60 grader for å bli kvitt alle bakterie, men hvordan er det med undertøy? Blir det «hygienisk rent» hvis du følger anvisningen som sier at det skal vaskes på maks 30 til 40 grader?  

- Truser som er i bomull eller viskose er ofte merket med 40 grader, men sannheten er at de fint kan tåle 60 til 90 grader. Når produsentene anbefaler at fargede bomullstruser vaskes på 40 grader, er det nok fordi de ønsker å unngå reklamasjon hvis fargen smitter av på annet skittentøy når det vaskes, sier Anne-Grete Rasmussen, som er pensjonert førsteamanuensis ved University College Sjælland i Danmark, til Forskning.no

LES OGSÅ: Gjør du denne tabben med nye klær?

Lettere å få syntetiske truser rene 

Finere undertøy, som for eksempel en g-streng av polyester, silkeundertøy eller en blondetruse, tåler derimot ikke å bli vasket på like høye temperaturer.
 
– Heldigvis vil 40 grader være nok til å fjerne utflod, urinrester og bremsespor i silke samt i syntetiske materialer som nylon og polyester, sier Rasmussen og legger til: 

– Skitt trenger nemlig ikke så dypt inn i syntetiske materialer som i bomull, så en syntetisk truse er lettere å gjøre ren. Men hvis du vil være helt sikker, vil jeg anbefale at du kun kjøper bomullstruser, som tåler å bli vasket ved 60 grader, sier hun til nettstedet. 

Malin Skaar, som er leder for Lilleborgs Forbrukerservice, kan også bekrefte at finere undertøy bør vaskes på lavere temperaturer. 

- Hvis undertøyet er merket med lav temperatur er det ofte av en grunn. Det kan for eksempel være på grunn av fargen, pynt eller kanskje blonder. Vasker du dette på 60 grader eller høyere kan det bli ødelagt. Er det ullundertøy anbefaler jeg deg å vaske det på ullprogram med vaskemiddel som er egnet for ull, har hun tidligere fortalt. 

RENSE VASKEMASKINEN: Det er viktig å rense vaskemaskinen cirka én gang i måneden dersom du ofte vasker klær og undertøy på 40 grader.  Foto: Monkey Business - Fotolia
RENSE VASKEMASKINEN: Det er viktig å rense vaskemaskinen cirka én gang i måneden dersom du ofte vasker klær og undertøy på 40 grader. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik bør du vaske ullplaggene

Husk å rense vaskemaskinen fra tid til annen 

Dersom du vasker klær og undertøy på lave temperaturer ofte mener Skaar det er viktig at du renser selve vaskemaskinen fra tid til annen. 

– Vasker du ofte på 30 til 40 grader og sjelden høyere vil det danne seg et smussbelegg i trommel og rør – og det kan utvikles bakterier og bli vond lukt i vaskemaskinen. 

- For å unngå dette bør du kjøre en tom maskin med maskinrens på 90 til 95 grader cirka én gang i måneden, sier hun. 

Slik vasker du vaskemaskinen ordentlig:

  • Ta ut filteret og skyll godt.  
  • Rengjør doseringskamrene. Her bygger det seg opp vaske- og skyllerester som bør renses ut med jevne mellomrom.
  • Tørk gummibelgen i døren. Slik unngår du at fukt og smuss tærer på belgen over tid.
  • Bruk maskinrens. En gang i måneden kan du rense og motvirke vond lukt i maskinen ved hjelp av en maskinrens som fylles i hoveddoseringskammeret, før du kjører maskinen på 90 eller 95 grader (uten klær).
     

LES OGSÅ: Lar du klærne ligge i vaskemaskinen?

Husk dette når du vasker hvitt undertøy 

Det er flere ting som kan gå galt når du skal vaske undertøy. Har du for eksempel lagt merke til at den hvite bh-en din ikke er så hvit lenger?

Ifølge Ines Bresges, som er assisterende butikksjef hos Triumph i Oslo, er det flere grunner til at det hvite undertøyet blir grått etter flere vask. Og den vanligste handler faktisk om bruk av vaskemiddel. 

- Hvitt undertøy, spesielt bh-er er ofte farget hvit, det vil si at man skal bruke vaskemiddel for farget tøy, når du vasker det hvite undertøyet, har hun tidligere fortalt. 

Dette kommer nok som en overraskelse for mange. For når vi står ved vaskemaskinen med det hvite undertøyet, velger vi naturligvis vaskemiddelet egnet for hvitt tøy. Men dette er da nødvendigvis ikke det smarteste valget. 

Du vet det jo - det er ikke bare å stappe alt skittentøy på 40 grader, helle på mengder av vaske- og skyllemiddel og håpe på et rent og velduftende resultat.
- Det er også fint å huske på at undertøyet heller ikke bør tørkes i tørketrommel, sier Bresges.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer