Bukser

Så lange skal buksene dine være

De beste tipsene til sleng, bootcut, boyfriend- og skinnyjeans.

TIL BAKKEN: Superstylist Rachel Zoe mener at buksene dine bør nå nesten helt til bakken - uavhengig av hva slags sko du har på.  Foto: All Over Press
TIL BAKKEN: Superstylist Rachel Zoe mener at buksene dine bør nå nesten helt til bakken - uavhengig av hva slags sko du har på. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Bukselengde er noe de fleste av oss har ulike meninger om, og smaken er «litt som baken» når det gjelder snitt, lengde og hva man synes er pent.

– Noe som er rett og slett smertefullt for meg, er når folk bruker bukser som er for korte. Jeg takler det ikke, skjønner du? har kjendisstylist og designer Rachel Zoe tidligere uttalt til Glamour.com.

Zoe har stylet superstjerner som Anne Hathaway, Cameron Diaz, Kate Hudson, Demi Moore, Molly Sims og Liv Tyler til ulike motemagasiner og rød løper-anledninger i en årrekke.

For noen år siden fikk hun også sitt eget realityshow, «The Rachel Zoe Project».

STYLISTSTJERNE: Rachel Zoe har blitt en ettertraktet stylist, og stjernen har også designet sin egen kleskolleksjon.  Foto: All Over Press
STYLISTSTJERNE: Rachel Zoe har blitt en ettertraktet stylist, og stjernen har også designet sin egen kleskolleksjon. Foto: All Over Press Vis mer

Zoes enkle bukselengderegel


Når det gjelder bukser og lengden, har Zoe én enkelt regel hun mener alle bør følge.

– Med mindre den er kuttet til ankellengde med vilje, skal buksa alltid nå nesten helt ned til bakken, bare en halv centimeter over fotsålen din, sier Zoe.

Selvsagt går du ikke rundt barbent til enhver tid, så hvilke sko du bruker med buksene har også mye å si.

– I et skikkelig luksusliv ville vi hatt bukser i den samme stilen med ulike lengder til høye hæler og til flate sko, men de fleste av oss har ikke det, og da må du velge, forklarer Zoe.

Egen bukse til hæler og flate sko?

Spørsmålet er altså om du egentlig ha forskjellige bukselengder til hæler og til flate sko?

– I de fleste tilfeller trenger man ikke det. I forhold til sleng og bootcut er det viktigere at buksen faller fint. Der er det ikke veldig fint om buksen henger for mye i luften, sier Lillian Vangen hos Bestseller:

– Jeg vil si at den bør være så nær bakken som mulig uten å gå i bakken. Så der må jeg si meg litt enig med Rachel Zoe – noen bukser krever bare høye hæler.

De fleste av oss har dog hverken budsjett eller klesskapsplass til egne bukser til hæler og til flate sko. Men du kan jo forestille deg om du oftest vil bruke hæler eller flate sko til buksa du står og vurderer i prøverommet.

Buksemodell avgjør

Man kan også nyansere Zoes bukselengderegel litt mer. For det varierer tross alt litt ut i fra buksemodellen.

Flere tips til riktig lengde på de ulike modellene får du nedenfor:

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer
Foto: Tove Sivertsen/Rohny Kristense
Foto: Tove Sivertsen/Rohny Kristense Vis mer

Skinnyjeans


– Riktig lengde på skinnyjeans er så lange som bena dine er, sier Nadine Monroe.

Men det finnes også litt kortere varianter i trendbildet nå for tiden.

– Jeg elsker trenden med ankelbukser, der skinnyjeans stopper ved ankelen og gjerne litt kortere, sier Lillian Vangen:

– Hvis ikke er det mest kledelig om den stopper ved foten, det gjør heller ikke noe om det er litt trekkspill. Og har du noen som du føler er litt korte er det bare å putte de oppi noen kule ankelboots.

Bare pass på at det ikke samler seg for mye overflødig lengde nederst.

– Blir de forlange vil buksen bare krølle seg nederst, og det er ikke flatterende for dem som ikke har høyden helt med seg. Det blir som en klump som tynger dem ned, fokuset blir dratt ned, forklarer Monroe.

Slengbukse

– Med flate sko, bør slengen nesten røre bakken. Og med hæler bør slengen dekke litt over halve hælen – nesten, bare nesten dekke hele skoen, sier Monroe.

Noen mener også at man alltid bør bruke hæler med slengbukser.

For å gjøre det enklere å gå i hælene hele dagen, kan du gjerne velge kilehæler med platåsåle. Ikke bare er de bedre å gå i, men det passer også perfekt til slengbukser. rent stilmessig.

LES OGSÅ: Slengbuksa må gå helt ned til bakken

Så lange skal buksene dine være

Bootcut


– Jeg mener at bootcutbukser bør være ganske lange i bena. Bruker du dem til Converse-sko, bør de nesten gå i bakken, og har du dem til hæler bør de heller ikke være langt fra bakken. Så da må du nesten ha et par til hver bruk her, sier Vangen.

Ifløge Monroe kan det også være veldig greit å tenke over hva slags sko som passer til buksa, før du kjøper den.

– Man må jo tenke hva slags sko man skal bruke til slike bukser. Med feil sko vil ikke buksen ligge pent. Bootcut og slengbukse går nesten hånd i hånd, sier hun.

Så lange skal buksene dine være

Boyfriendjeans


– Boyfriendbukser skal være oversized og gjerne litt lang i bena. Men en stor trend i sommer har vært boyfriendbukser som stopper over ankelen. Ikke like kledelig for alle, da den gjerne får bena til å virke kortere og kraftigere, men med et par pumps kan det bli veldig sexy, sier Vangen.

Vil du prøve denne looken, kan du bruke nude pumps med litt platå for å få beina dine til å se lengre ut.

– For personer med litt høyde gjør det ikke noe om buksen krøller seg litt nede, men er man kort vil dette forkorte veldig, akkurat som på skinnyjeans. Buksene kan også rulles opp, sier Monroe.

Og det er jo det som er ekstra fint med boyfriendbukser er at de uansett bør brettes opp, så du kan kjøpe dem lange og heller eksperimentere med hvor mye du bretter dem opp.

LES OGSÅ: Boyfriendjeansen er høstens mest trendy jeans

SKAL SITTE PERFEKT: Det viktigste å tenke på når du er i prøverommet, er: a) at buksen sitter perfekt på deg, b) hva du skal bruke buksa til, c) hva slags sko som kan passe.  Foto: All Over Press
SKAL SITTE PERFEKT: Det viktigste å tenke på når du er i prøverommet, er: a) at buksen sitter perfekt på deg, b) hva du skal bruke buksa til, c) hva slags sko som kan passe. Foto: All Over Press Vis mer

Kan du brette dem opp?

– Lover er til for å brytes, du bretter opp buksene når du føler for det – det går stort sett alltid bra, sier Vangen.

Hun har også en løsning for deg som vil bruke sommersandalene litt lenger.

– For å kunne bruke dine favorittsandaler med hæler utover høsten, kan det være kult å ha oppbretta bukser med sokker i sandalene.

Du kan til og med bruke raggsokker!


LES OGSÅ: – Kjør på med sokker i sandalene

Tenk på dette når du prøver

I tillegg til å vurdere hva slags sko du kommer til å bruke til buksa du prøver, er det et par andre ting som kan være greit å ha i minne:

– Det er viktig å tenke at buksen skal sitte som om den er blitt skreddersydd til deg. Blir buksen for lang (når den ikke skal være lang) ser bare hele uttrykket uferdig ut og du vil se liten ut, sier Monroe.

– Tenk på om de kommer til å krympe i vask og om det vil gjøre noe. Hvordan ønsker du å bruke buksene? Trenger du noen nye hverdagsbukser eller er det bukser du kommer til å bruke mest på fest? Krever de høye hæler for å se freshe ut? sier Vangen:

– Unngå ankelboots til boyfriendbukser – det blir fort veldig bomsete og uformelig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer