Vinteren er her for fullt og minusgradene på gradestokken piker mer og mer over hele landet. Da er det ingenting som er bedre enn å ha deilig ull å pakke seg inn i. Enten det er den hjemmestrikkede genseren eller ullundertøyet du har hentet frem fra boden.
Ullundertøy er også et «must» for oss som er glad i å gå på langrenn, eller stå lange dager i alpinbakken - for du har sikkert merket hvor fort gjort det er å bli kald. Det å holde seg varm og tørr, er rett og slett alfa og omega for at skidagen skal bli fin. Og dersom du er litt frossen av deg, er ekspertene enige om at ull er det beste å ha på seg.
Men hvor lenge kan du egentlig bruke ulltøyet før det bør få seg en vask?
Vi har spurt ekspertene om råd!

Kan du redde misfarget ull?

Bør vaske ulltøyet så sjeldent som mulig
- Hvor ofte bør vi vaske ullundertøyet vårt?
- Så sjelden som mulig. Svettelukt fjernes mer effektivt med lufting. Mye svette vil gi salt og fett som derimot fjernes i vask.
Dette sier Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Statens Institutt For Forbruksforskning (SIFO) og tekstilekspert om råd til KK.
Og bare her har undertegnende lært noe nytt (og spart seg noen kroner i strøm!). Jo mindre du svetter ut ulltøyet (at det lukter), trenger vi nødvendigvis ikke å vaske ullundertøyet vårt etter en lang dag på ski.
- Det kommer jo også helt an på om hva slags plagg du bruker. Det er ikke vits å vaske for å vaske, men når det er skittent så er det jo lurt. Hvor ofte du derimot bør vaske det kommer an på bruksmåten, fargen, personen som eier plagget og hvor flinke vi er til å fjerne flekkene underveis. Men ullundertøy for eksempel, tåler mange runder i vaskemaskin, men all ull bør strekkes til riktig størrelse rett etter vask, tipser hun.
Malin Skaar, som er leder for Orkla Forbrukerservice og vaskeekspert på plusstid.no, er enig med Klepp. Hun forteller at ull har en selvrensende egenskap og at man derfor kan utsette vaskingen av et plagg ved å henge det ut til lufting.
- Når det gjelder vask av ulltøy bør man ta en vurdering på hvor svett man har blitt. Har det vært en rolig skitur så tenker jeg at man kan bruke det flere ganger. Luft det gjerne, men innimellom trengs det selvfølgelig å vaskes og da er det ullprogram og Milo som gjelder, sier hun til KK.

3 ting du må vite om ullundertøyet ditt

Triks: punktvask genseren!
Er du som meg, som elsker å hive på deg en deilig ullgenser eller en tynn ullsinglet når du skal på jobb, har du kanskje lurt på hvor ofte disse bør vaskes. Heldigvis er det ikke så ofte som du kanskje tror.
- Hva med ullgensere, som man bruker daglig på jobb, hvor ofte bør de vaskes/luftes?
- Det enkleste er jo å henge genseren til lufting hver dag. Så vasker du den om den virkelig er skitten. For noen betyr det aldri, for andre ganske ofte, sier Klepp.
Skaar forklarer at man også kan punktvaske plaggene, istedenfor å vaske hele genseren.
- Har man en tynn genser/skjorte under den tykke ullgenseren så trenger man ikke å vakse den så ofte. Dette fordi den ikke er i kontakt med huden. Likevel kan ermer og krage fort bli litt mer skitten enn øvrige deler på genseren, og da kan man rett og slett punktvaske de stedene på genseren som er skitten, sier hun og legger til:
- Måten å gjøre det på er å blande litt Milo i lunkent vann og benytte en klut til å vaske forsiktig over områdene, eventuelt legge akkurat disse partiene i bløt noen minutter. Husk å ikke gni for hardt da dette kan skade tekstilen.

Derfor bør du ALLTID vaske nye klær før bruk
Er du fortsatt usikker på ullvasken, eller hvordan du skal behandle det, har Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) følgende tips:
Nedenfor får du SIFOs råd til vask av ull:
- Bruk alltid spesialmiddel for ull, eller ull og silke.
- Sentrifuger til slutt – også om du velger å vaske for hånd
- Fjern søl før de har rukket å lage flekker
- Ikke vask for ofte - prøv heller med lufting
- Dersom plaggene er for små eller i feil fasong. Strekk etter vask med jevne og bestemte bevegelser til riktig fasong/størrelse.
- Ikke fyll maskinen for full (lavere belastning på ullprogram), men fyll gjerne opp med andre tekstiler dersom du ikke har nok ull til en vask.
- Har du behov for desinfisering av ull, småkok i 10 minutter på plate i rent vann. Pass på at plagget ligger HELT stille. Ingen røring med andre ord.

Slik redder du ulltøyet som har krympet

Klør ulltøyet ditt? Dette kan være årsaken
