Ullundertøy

Så lenge kan du bruke ullundertøyet før du bør vaske det

Her finner du alt du trenger å vite om ullundertøyet ditt!

Foto: Shutterstock / tomertu
Foto: Shutterstock / tomertu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke mange stedene i Norge som er uten snø rundt juletider, og mange velger å tilbringe ferien på fjellet hvor aktiviteter som langrenn, snowboard og slalåm er svært populært. Vi nordmenn er jo født med ski på beina, eller hva? Og som vi alle vet, går en kald vinter hånd i hånd med riktig ullundertøy. Men du har kanskje fått med deg at ullundertøy ikke trenger å bli vasket like ofte som andre klær? 

Malin Skaar, leder i Orkla Forbrukerservice og rengjøringsekspert på plusstid.no, sier til KK.no at hvor lenge man kan bruke ullundertøyet er veldig individuelt da det ofte kommer an på aktivitetsnivået. Men at det kan vaskes sjeldnere enn andre typer tekstiler, som for eksempel bomull, stemmer.

- Man kan utsette vaskingen ved å henge ut til lufting i stedet. Ullen har en selvrensende egenskap, og lufting vil derfor i mange tilfeller være tilstrekkelig. Man kan også kombinere punktvask (for eksempel under ermene) med god utlufting. Kroppsnære ullplagg vil uansett ha behov for vask i ny og ne, og da er det viktig å bruke et ullprogram og et vaskemiddel for ull. 

Slik bør du vaske det

Selv om man som oftest bør følge vaskeanvisningen på lappen på plagget du skal vaske, er det ikke nødvendigvis slik at det gjelder for alle ullplaggene. Hvis det står «håndvask» på vaskeanvisningen til et ullplagg, går det fint å vaske det på maskin med ullprogram. Noen ullplagg kan du også slenge i tørketrommelen.

- Ull- og håndvaskprogrammene på dagens maskiner er like skånsomme, om ikke mer skånsomme, som å håndvaske selv. I slike programmer får plaggene perfekt temperatur, vogging og sentrifugering. Det er det ikke alltid like lett å få til for hånd, har Skaar tidligere uttalt til KK.no.

Flekk på ullplagget? Da kan du forbehandle flekken ved å helle på litt Milo og la det virke i cirka 30 min før vask, tipser Skaar. 

ULL: Noe vi nordmenn kommer til å bruke flittig i år også - og da er det viktig at vi behandler det som vi skal. Foto: Zuma press
ULL: Noe vi nordmenn kommer til å bruke flittig i år også - og da er det viktig at vi behandler det som vi skal. Foto: Zuma press Vis mer

Når du håndvasker er det ikke alltid like lett å få ut alt vannet av plagget. Men du har kanskje opplevd at det er lav sentrifugering på ullvask i maskin? Det har sin naturlige forklaring, ifølge en tidligere uttalelse av tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

- Årsaken til at maskinene ikke har høyere omdreiningshastighet, er at produsentene ikke er spesielt opptatt av vask av ull. Det er jo ikke i så mange land dette er så viktig, som her hos oss. Men uansett om du sentrifugerer på en lavere hastighet, så vil svært mye av vannet gå ut og tørking blir ikke noe problem.

LES OGSÅ: Jo, du kan ha skinnjakken i maskinen

Vær obs når du skal tørke ullundertøyet

Jeg er nok ikke den eneste som har klødd seg i hodet etter at ullundertøyet har tørket. Noen ganger virker det som om plagget har krympet, mens andre ganger har plutselig ermene blitt utrolig lange. Det kan enten skyldes at du har brukt feil vaskemiddel, eller vasket det for ofte. For lite sentrifugering kan også skape problemer. Er det slik at ull bør legges flatt når det tørkes? For eksempel på badegulvet?

- På gulv er helt galt. Likeledes rulling i håndklær og vri for å få ut vann, først og fremst fordi det er upraktisk og unødvendig. Dersom man ikke har tilgang til en sentrifuge stiller det seg selvsagt annerledes. Da bør man klemme vannet ut forsiktig og ikke vri, rulle det i hånkle eller tørke flatt, påpeker Grimstad Klepp.

LES OGSÅ: Klærne du ikke skal ha i tørketrommel

Og når det kommer til det at plagget plutselig er for stort, kan det absolutt ha noe med hvordan du har hengt det opp til tørk.

- Dersom et plagg er dryppende vått og dermed tungt, vil det lett dra seg ut av fasong ved tørking på kleshenger. Men det å ikke få ut skyllevannet av plagget bidrar også til at det blir mindre rent. Og langsom tørking kan forårsake at farger glir over i hverandre, forteller Grimstad Klepp,

Skulle det ha seg sånn at plagget ditt har krympet, kan du fint prøve å dra det ut igjen - altså overstrekking. I fuktig tilstand kan nemlig plaggene endre fasong og strekkes. Det er en permanent endring og det du trenger er litt muskelkraft. Dette er lurt både når barn vokser og når klærne krymper, råder Grimstad Klepp.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer