Ull

Så lenge kan du bruke ullundertøyet

Lufter du det etter tur, kan det holde deg varm i opp mot en uke.

HVOR OFTE MÅ DU VASKE ULLTØYET? Ifølge Ole Andreas Devold, tekinsk sjef ved Devold, kan ulltøyet holde omtrent en uke etter hyppig bruk, hvis du sørger for å lufte det. Foto: Silje Ulveseth
HVOR OFTE MÅ DU VASKE ULLTØYET? Ifølge Ole Andreas Devold, tekinsk sjef ved Devold, kan ulltøyet holde omtrent en uke etter hyppig bruk, hvis du sørger for å lufte det. Foto: Silje Ulveseth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har helt sikkert fått med deg at ullundertøy er det absolutt beste å ha med seg på tur, da det holder deg god og varm i kaldt vær. Og dersom du vet dette, og er glad i gode ullplagg, så vet du sikkert hvor viktig det er å vaske ullplaggene dine riktig også?

Husk for eksempel at du aldri bør bruke et vaskemiddel som ikke er beregnet på ull, da er det faktisk bedre å bruke vanlig sjampo.

Hvis du har en lang og aktiv påske foran deg, er det imidlertid ikke så lett å få vasket klær hele tiden - spesielt hvis du skal på fjellet.

Da kan det være greit å vite sånn cirka hvor lenge du kan bruke ullundertøyet ditt, uten at svette, skitt og møkk tetter igjen fibrene og gjør at plagget ikke puster og varmer like godt lenger.

LES OGSÅ: Nå skal du være «naken» under

Sørg for å lufte ulltøyet ditt

– Det er litt vanskelig å svare på. Det vil variere ut i fra hvordan vi kler oss, aktiviteter, om du svetter mye eller lite, været og lignende, sier Ole Andres Devold, teknisk sjef i Devold.

BEST UANSETT: Uansett om du skal gå eller stå i fjellet, så er ull det absolutt beste å ha innerst. Skal du på "treningstur" kan det imidlertid være lurt med superundertøy -som absorberer større mengder svette raskere. Foto: Getty Images/iStockphoto
BEST UANSETT: Uansett om du skal gå eller stå i fjellet, så er ull det absolutt beste å ha innerst. Skal du på "treningstur" kan det imidlertid være lurt med superundertøy -som absorberer større mengder svette raskere. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Selv om du skal tilbringe påsken på ski, er det imidlertid ikke nødvendig å pakke med seg uendelig med skift.

– Jeg ville valgt solid og godt ullundertøy som kan åpnes i halsen. I tillegg ville jeg hatt med meg et litt lettere sett som du kan bruke inne på hytta, sier Devold.

Han kan fortelle at du fint kan bruke ulltøyet ditt en uke uten at du trenger å vaske det, men det beste er da hvis du har mulighet til å lufte det etter bruk.

– Hvis du svetter mye kan det være aktuelt med en håndvask, men problemer vil være å få det tørt til neste dag, forteller han:

- Da er det bedre å henge det til lufting.

LES OGSÅ: Ja, du kan ta ull i tørketrommelen

Kle deg så du ikke svetter så mye

Om ullplaggene dine holder seg hele uken, avhenger imidlertid på hva slag type ulltøy det er, så Devold understreker at du burde velge et undertøyssett som er ganske solid.

HOLDER DEG VARM INNEFRA: Hvis du skal komme unna med ullundertøy som ikke er vasket på en stund, er det viktig at det i utgangspunket har god kvalitet. Foto: Adéle Cappelen Blystad/Devold
HOLDER DEG VARM INNEFRA: Hvis du skal komme unna med ullundertøy som ikke er vasket på en stund, er det viktig at det i utgangspunket har god kvalitet. Foto: Adéle Cappelen Blystad/Devold Vis mer

I tillegg bør du ha med deg en ordentlig anorakk, vindbukse og annet selvskrevet tilbehør.

– Hvis jeg selv skulle gått i påskefjellet ville jeg gjerne ha hatt muligheten til å kle meg i 3-lags eller kanskje 4-lags bekledning, forteller Devold.

Det vil si undertøy, mellomplagg (eventuelt genser) og en anorakk som lukkes godt igjen, men som enkelt kan åpnes opp.

Hvis du skal på en litt tyngre tur, kan han anbefale å kle seg slik at du svetter minst mulig på oppstigningen.

– For eksempel bruke en jakke direkte over undertrøya og sørge for å regulere lufttilførselen (åpne jakken) regelmessig.

LES OGSÅ: Ikke kjøp langrennski på matbutikken

Bli kvitt svettelukten

Etter et par dager på lange turer, vil naturlig nok ullundertøyet ditt begynne å lukte litt. Her finnes det dessverre ingen «mirakel-løsning» på å bli kvitt lukten.

Enten bør du skylle ulltøyet etter bruk (men pass på at du har tid til å la det tørke), eller så bør du henge det et sted hvor det får luftet seg skikkelig. Dette hjelper faktisk mye på å få fjernet en del av svettelukten.

Og husk at selv om klærne dine lukter litt småvondt, betyr ikke det at de ikke vil holde deg varm lenger.

HOLDER DEG VARM: Ullundertøy holder deg varm, selv om du har gått noen dager og svettet i det. Luft det etter bruk, så vil det fungere godt i opp mot en uke - litt avhengig av hvor mye du svetter. Foto: Per Ervland
HOLDER DEG VARM: Ullundertøy holder deg varm, selv om du har gått noen dager og svettet i det. Luft det etter bruk, så vil det fungere godt i opp mot en uke - litt avhengig av hvor mye du svetter. Foto: Per Ervland Vis mer

Når du kommer hjem etter fjelltur eller påskeferie i skibakkene, så bør du selvfølgelig ta ut ulltøyet og vaske det. Ikke la det bli liggende i bag eller sekk. Er lukten virkelig helt grotesk, kan du gjerne desinfisere plagget ved å småkoke det litt og.

Ifølge Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) bør du gjøre følgende:

Småkok plagget i en kjele i 10 minutter på plate i rent vann. Pass på at plagget ligger HELT stille. Ingen røring!

Nedenfor får du SIFOs råd til vask av ull:

 • Bruk alltid spesialmiddel for ull, eller ull og silke.
 • Sentrifuger til slutt – også om du velger å vaske for hånd
 • Fjern søl før de har rukket å lage flekker
 • Ikke vask for ofte - prøv heller med lufting
 • Dersom plaggene er for små eller i feil fasong. Strekk etter vask med jevne og bestemte bevegelser til riktig fasong/størrelse.
 • Ikke fyll maskinen for full (lavere belastning på ullprogram), men fyll gjerne opp med andre tekstiler dersom du ikke har nok ull til en vask.
 • Har du behov for desinfisering av ull, småkok i 10 minutter på plate i rent vann. Pass på at plagget ligger HELT stille. Ingen røring med andre ord.

  Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer