Vaske Bh

Så ofte bør du vaske bh-en din

Ifølge eksperten er det greit å bruke den 3-4 dager.

SÅ OFTE BØR DU VASKE BH-EN: Malin Skaar i Lilleborg AS sier du bør vaske bh-en etter hvor mye aktivitet du er i og hvor svett du blir, men at du skal kunne bruke en bh i tre dager før du vasker den. Foto: Shutterstock / Rocksweeper
SÅ OFTE BØR DU VASKE BH-EN: Malin Skaar i Lilleborg AS sier du bør vaske bh-en etter hvor mye aktivitet du er i og hvor svett du blir, men at du skal kunne bruke en bh i tre dager før du vasker den. Foto: Shutterstock / Rocksweeper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De færreste av oss har nok bh-er til at vi kan bytte hver dag. Dermed blir det fort til at du bruker samme bh i flere dager; ja, kanskje til og med en uke, før du vasker den. Spørsmålet er om dette rett og slett er fryktelig ekkelt, eller om det er smart med tanke på slitasje på plagget?

- Vasker du bh-en din for ofte vil det føre til naturlig slitasje, både på farge og passform. Har bh-en din et sart stoff, som for eksempel blonder, så vil disse også etter hvert lettere rakne, sier Malin Skaar, leder for forbukerservice i Lilleborg AS.

Vaskes bh-en for lite derimot vil det danne seg et belegg, forårsaket av hudrester og svette. Dette vil etter hvert begynne å lukte dersom du ikke vasker bh-en jevnlig. 

- Hvor ofte du bør vaske den må du vurdere ut i fra aktivitet. Svetter du mer bør du nok vaske den oftere enn andre.

Skaar forteller at du skal kunne gå med bh-en 3-4 dager før du vasker den. Og hun har et annet smarttips mellom bruk:

- Heng den gjerne opp til lufting over natten etter at du har brukt bh-en. 

LES OGSÅ: Derfor blir hvitt undertøy grått

LUFT BH-EN: Heng gjerne opp bh-en etter bruk over natten slik at den får luftet seg før du tar den på igjen. Foto: Plainpicture
LUFT BH-EN: Heng gjerne opp bh-en etter bruk over natten slik at den får luftet seg før du tar den på igjen. Foto: Plainpicture Vis mer

Slik bør den vaskes

Når du vasker bh-en din er det lurt å bruke vaskepose og vaske den sammen med klær i samme farge. 

- Slitasje på bh-en kan du til en viss grad forhindre ved å benytte vaskepose, sier Skaar.

Om du ønsker at bh-en fortsatt skal klare å holde brystene på plass og se relativt pent ut, bør du vaske den med forsiktighet. Pluss - det er også det beste for vaskemaskinen din.

- Problemet med vasking av bh-er er blandingen av materialer, har tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp, etnolog ved SIFO (Statens Institutt for forbruksforskning) til sagt KK.no.

- Altså metall-hekter, spiler, lange tynne ting – og delikate partier. Ting hekter seg i hverandre, blitt dratt og snurret. Et godt råd er derfor netting-vaskeposer om du velger maskinvask.

LES OGSÅ: Bh-hempene kan ødelegge vasken din

Vask på 60 grader

Men hvor mange grader skal egentlig bh-en vaskes på? Det står merket på mye undertøy at det bør vaskes på 30 til 40 grader, men ifølge Skaar i Lilleborg AS forsvinner ikke bakteriene dersom du vasker bh-en på disse gradene.

- Dette er lunkent vann sammenlignet med kroppstemperatur - som er 37 grader, har Skaar sagt til KK.no.

Dersom du vasker klær og undertøy ofte på 40 grader mener Skaar det kan utvikles bakterier og bli vond lukt i vaskemaskinen.

– Vasker man ofte på 30 til 40 grader og sjelden høyere vil det danne seg et smussbelegg i trommel og rør. For å unngå dette bør du kjøre en tom maskin med maskinrens på 90 til 95 grader cirka en gang i måneden, sier hun.

LES OGSÅ: Dette skjer hvis du lar skittentøyet ligge

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer