BLEKE HÅRET: Mange ønsker å bli litt lysere i håret om sommeren, men er det egentlig særlig lurt?  Foto: schankz - Fotolia
BLEKE HÅRET: Mange ønsker å bli litt lysere i håret om sommeren, men er det egentlig særlig lurt? Foto: schankz - Fotolia Vis mer

Bleke Håret

Så sjelden bør du bleke håret

- Gjør du det mer enn anbefalt, kan håret ditt slites i stykker, sier eksperten.

KK.NO: Har du bleket håret i løpet av vinteren, men ønsker å bli enda lysere nå sommeren er her?

Det skal du ifølge eksperten være litt forsiktig med, da flere omganger med bleking ikke er særlig bra for håret.

LES OGSÅ: Bruk egg som hårkur og ansiktsmaske

Byggesteinene i håret brytes ned

Agnes Marie Gulbrandsen, som er frisør og eier av frisørsalongkjeden Gevir, forteller at det er skadelig å bleke håret mer enn anbefalt, da det brukes sterke alkaliske kjemikalier.

SLITER PÅ HÅRET: Det å bleke håret flere ganger sliter på håret og kan førte til at det brekker.  Foto: Alliance - Fotolia
SLITER PÅ HÅRET: Det å bleke håret flere ganger sliter på håret og kan førte til at det brekker. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

- Disse åpner skjellaget, trekker inn og fjerner fargepigmentene i håret ditt. Dette bryter ned byggesteinene og gjør håret svakere. Blekes det for ofte kan håret til slutt knekke tvers av.

Videre forteller hun at det er vanskelig å gi et fasitsvar på hvor ofte det er trygt å bleke håret, da dette er varierer fra person til person.  

- Personlig ville jeg ikke bleket håret til kundene mine mer enn én gang i året. Hårets skjellag og tykkelse varierer nemlig veldig, noe som betyr at noen tåler flere behandlinger, mens andre tåler kun én.

- Et typisk fint nordisk hår skal faktisk ideelt sett ikke utsettes for kjemikalier mer enn én gang på samme sted, der etter skal man bare ta etterveksten, sier hun.

BLEKING: Du bør ikke bleke håret mer enn en gang i året. Etterveksten kan du derimot ta når det trengs.  Foto: Tyler Olson - Fotolia
BLEKING: Du bør ikke bleke håret mer enn en gang i året. Etterveksten kan du derimot ta når det trengs. Foto: Tyler Olson - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Redningen for tørre tupper

Trygt å bleke håret om sommeren

Er det trygt å bleke håret om sommeren med tanke på solen?

- Ja, det går helt fint å bleke håret på denne tiden av året. Faktisk vil jeg anbefale folk å spare den ene gangen til våren. Hva er vel ikke finere enn lyst hår mot sommerbrun hud?

- Dersom du ikke ønsker å helbleke håret, men vil bli langt lysere, anbefaler jeg balayage – en moderne fargeteknikk som skaper dybde og dimensjon, samtidig som den gjør at håret får en solkysset effekt. Da får du nydelig solbleket hår på én behandling, sier hun.

Det du derimot skal være litt forsiktig med, er å farge håret om sommeren. Farget hår kan nemlig falme dersom det eksponeres for sterk sol.

Derfor anbefales det at nyfarget hår dekkes til med en hatt eller lignende i solen.

BLEKE HÅRET: Ifølge eksperten kan du fint bleke håret om sommeren.  Foto: nenetus - Fotolia
BLEKE HÅRET: Ifølge eksperten kan du fint bleke håret om sommeren. Foto: nenetus - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Mister du mye hår?

Viktig å pleie håret etter bleking

Dersom du har planer om å bleke håret, eller kanskje allerede har gjort det, er det ifølge Gulbrandsen svært viktig at du behandler og pleier det riktig.  

- Håret er dødt materiale, og må derfor bygges opp igjen utenfra ved hjelp av pleiende produkter. Dersom du har bleket håret må du kure det mye – erstatt gjerne balsam med hårkur, da går prosessen raskere.

- Lysnet hår skal sjamponeres minst mulig. Påfør sjampo kun i hodebunnen, og ikke i lengdene. Vær også forsiktig med å gre håret mye – det tåler det svært dårlig, informerer hun.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: