Tørrsjampo:

Så skadelig er tørrsjampo for håret

Du har kanskje hørt at overdreven bruk av tørrsjampo kan knekke hårstråene? Vi har spurt ekspertene!

TØRRSJAMPO: Kan håret virkelig knekke av ved bruk av tørrsjampo? FOTO: NTB
TØRRSJAMPO: Kan håret virkelig knekke av ved bruk av tørrsjampo? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Ingen ting redder dårlige hårdager som en god tørrsjampo! Har du utsatt hårvasken en dag for mye, forsvinner fett hår på null komma niks med det geniale hårproduktet.

Men hvor bra er det egentlig for håret? Og er det sant at håret kan knekke av på grunn av tørrsjampo? KK har snakket med frisør og daglig leder for Nikita Byporten, Sinikka Stenberg og lærer på Norsk Frisørskole og creative educator for Nikita og Sayso, Aicha Amalie Hissaoui.

Kan tørke ut håret

– Tørrsjampo er ikke nødvendigvis skadelig for håret, men det kan tette igjen porene i hodebunnen – og det er ikke bra, sier Stenberg.

Tette porer i hodebunnen kan føre til kviser og at hodebunnen ikke får puste. Det kan igjen føre til irritasjon, som kan forårsake kløe.

– Det er rett og slett et pulver som tørker ut oljene i hodebunnen, så det er også viktig å ikke bruke det i lengdene. Da vil du få tørt hår, sier Stenberg.

Velg riktig produkt

Hissaoui forteller også at tørrsjampo ikke er skadelig for håret, så lenge du ikke bruker produktet for ofte. Men hun understreker viktigheten rundt å velge gode produkter fra frisørsalong, ettersom at noen ingredienser kan skape ubalanse i hodebunnen.

– Det er stor forskjell på ingrediensene i en tørrsjampo fra frisørsalongen og en fra butikken. Produkter som er fra butikk, inneholder for eksempel alkoholer som suger opp den naturlige oljen i hodebunnen, sier Hissaoui og legger til:

– Bruker du altså en tørrsjampo med denne type ingredienser, så vil håret bli tørt og kan knekke av, ja.

Ikke bruk tørrsjampo for ofte

Oljer i hodebunnen er viktig for å smøre håret. Det er med andre ord viktig å ikke bruke tørrsjampo hver dag. Hissaoui anbefaler derfor å ikke bruke det mer enn maks to dager på rad.

- Har du behandlet hår, bør du være enda mer forsiktig med bruk av tørrsjampo, sier Hissaoui.

TØRR HODEBUNN?: Tørrsjampoen din kan være grunnen til tørr hodebunn. Derfor bør du bruke en som er mild, og passe på å ikke bruke det for ofte. FOTO: NTB Scanpix
TØRR HODEBUNN?: Tørrsjampoen din kan være grunnen til tørr hodebunn. Derfor bør du bruke en som er mild, og passe på å ikke bruke det for ofte. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Stenberg forteller at hvis du bruker tørrsjampo for ofte, så kan det føre til at hodebunnen begynner å produsere enda mer olje enn vanlig, slik at håret blir fortere fett.

Overdreven bruk vil altså gi motsatt effekt.

Slik gjør du det

Tørrsjampo er altså en fin måte å utsette hårvasken på en gang iblant, men alt med måte. Tørrsjampoen absorberer olje slik at håret føles renere - ikke blir renere.

Den beste måten å bruke tørrsjampo på er å holde god avstand når du sprayer. Så er det viktig å dele opp håret i passéer og spraye under håret, forklarer Hissaoui.

Produktet kan også brukes til styling, for mer volum i håret.

– Har du tørr hodebunn, så bør du uansett bruke en god sjampo som balanserer hodebunnen. Ofte kan tørrsjampo være grunnen til tørr hodebunn, og da bør du investere i en som er mild, og som ikke tetter igjen porene, sier Hissaoui.

– Det er også viktig å tilføre håret fukt med en god og fuktighetsgivende kur.

Både Stenberg og Hissaoui forteller også at du ikke må ha tørrsjampo i håret når du skal bleke eller farge det. Da kan det nemlig skje en kjemisk reaksjon, som gjør at håret blir skadet – og i verste fall knekker av.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer